Nik Hornbi – Biografija

Nik Hornbi (engl. Nick Hornby; Redhil, 17. april 1957.) engleski pisac, esejista i scenarista koji živi i radi u sjevernom Londonu. Svojevrstan je predvodnik „novog engleskog talasa“ tzv. brit-lit scene. Radio je kao nastavnik engleskog jezika sve do dana kada je izdat roman Stadionska groznica koja je postigao veliki uspjeh, kako kod kritike tako i kod čitalaca koje je oduševio svojim britkim komentarima, duhovitim stilom sa mnogo ironije i svojim likovima koji su sasvim obični ljudi, i kao takvi veoma bliski čitaocu.

Stadionska groznica

Njegov prvi roman Stadionska Groznica izlazi 1992. godine i postaje apsolutni hit. Govori o čovjeku koji skoro cijeli svoj život i sve oko sebe gleda kroz prizmu ljubavi prema fudbalskom klubu “Arsenal”. Može se reći da je roman čak i polu autobiografski, jer i sam Hornbi veliki fan FK Arsenala. Ovo je roman koji svaki fudbalski fanatik na svijetu ne bi trebalo da propusti. Roman obiluje dramatičnim preokretima, takmičarskim usponima i padovima miksovanim sa relaksiranom dozom privatnog života glavnog lika. Roman je svojevrsna magija fudbala i pripovijedanja.

High Fidelity

Roman izlazi 1995. godine i odmah postaje hit. U njemu Hornbi obrađuje svoje dvije najveće strasti pored fudbala, žene i muziku. To je knjiga koja vam dopušta da vjerujete ne samo u oslobađajuću moć muzike, već iznad svega u spasonosnu moć ljubavi. Po ovom romanu 2000. godine snimljen je film u režiji Stivena Frirsa, a u glavnim ulogama se pojavljuju Džon Kjuzak, Ketrin Zita-Džouns, Džek Blek i drugi.

Ostala djela

Među ostalim djelima se izdvajaju roman Sve o dječaku, koji je takođe dobio svoju filmsku verziju sa Hju Grantom u glavnoj ulozi, 31 Pjesma, i roman Dug put do dna u kome Hornbi obrađuje svijest i razmišljanja ljudi koji su odlučili da izvrše samoubistvo, još jedan roman koji je dobio svoju filmsku adaptaciju i to 2014. godine u kome igraju Pirs Brosnan, Toni Kolet, Aron Pol i drugi. Njegov zadnji roman Šalu na stranu objavljen je 2014. nakon čega je napisao scenarije za film Bruklin i TV seriju S ljubavlju, Nina.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *