Petar Kralj – Biografija

Petar „Pera“ Kralj (Zagreb, 4. april 1941Beograd, 10. novembar 2011), srpski glumac.

Biografija

Petar Kralj se rodio 4. aprila 1941. godine u Zagrebu, kao sin jedinac oca Đorđa, profesora istorije u gimnaziji, porijeklom sa Banije i majke Stanislave, djevojački Kocan, profesorke geografije poljsko-ukrajinskog porijekla. Početkom Drugog svjetskog rata porodica se seli, prvo u Rumu, a potom u Sremsku Mitrovicu gdje provodi djetinjstvo.

Gimnaziju je završio u Novom Sadu 1960. godine. Diplomirao je na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu.

Bio je član Ateljea 212 od 1968. do 1979. godine, kada je prešao u slobodne umjetnike. Najviše je igrao u Ateljeu 212 i Narodnom pozorištu. Mala scena Ateljea 212 danas se, njemu u čast, zove „Scena Petar Kralj“.

Bio je oženjen bivšom balerinom Sonjom Divac, a u prvom braku sa glumicom Ljiljanom Gazdić mu se 1973. godine rodila kćerka Milica, danas uspješna rediteljka.

Preminuo je 10. novembra 2011. u Beogradu posle duge i teške bolesti, u 70. godini života. Sahranjen je 14. novembra u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju, opelo je služio Radovan Bigović.

Živeo je u „Mileševskoj“ 38 u Beogradu, ispred kuće je 4. aprila 2014. postavljeno spomen obilježje.

Filmografija
Filmografija glumca Petra Kralja
God. Naziv Uloga
1960.e

1962. Saša Kraljevski oficir
1963. Dve noći u jednom danu Pero
1964. Ime i prezime
1965. Brodolom mladog Tomasa
1965. Hiljadu zašto?
1966. Roj
1966. Pre rata Službenik
1966. Štićenik
1967. Sumnjivo lice (TV)
1967. Kafanica na uglu
1967. Oči pune zvezda
1967. Honorarni kralj (kratki film)
1967. Noćna kafana
1967. Sedam Hamleta Grobar
1967. Zabavlja vas Mija Aleksić
1967. Probisvet (TV serija)
1967. Vilin konjic i plehana furuna
1968. Možda spava
1968. Neverovatni cilinder Nj. V. kralja Kristijana
1968. Nevolje jednog Bobana
1968. Maksim našeg doba
1969. Došljaci (TV)
1969. Hajde da se igramo
1969. Lek od ljubavi Doktor
1969. Kod zelenog papagaja
1969. Ljubav i poneka psovka Sudija pripravnik
1970.e

1970. Krunisanje
1970. Srbija na Istoku Svetozar Marković
1970. Ubistvo na svirep i podmukao način i iz niskih pobuda Jovan Rukavina
1971. Pendžeri ravnice
1971. Na nebu zvezda Danica
1971. Haleluja
1971. Operacija 30 slova
1971. S vanglom u svet
1971. Čedomir Ilić Radoje Ostojić
1971. Diplomci Radoslav Rade Petković
1972. Uniforme (TV mini serija)
1972. Musa iz cirkusa
1972. Smeh sa scene: Atelje 212 Ziron, Vojnik, Tola & Veliki
1972. Paljenje Rajhstaga Van der Libe
1972. Poraz (TV film)
1972. Derviš i smrt (TV) Hasan
1972. Savonarola i njegovi prijatelji
1972. Proždrljivost
1973. Kralj Ibi (TV) Ziron
1973. Slike bez rama iz dečijih knjiga
1973. Diogenes
1973. Neven Nikola Kirić / Pura Moca
1973. Živeo život Tola Manojlović Tola Manojlović
1973. Ludi rečnik (TV serija)
1973. Pozorište u kući Telembaković
1974. Odlazak Damjana Radovanovića Vojislav Radovanović, sin
1974. Naši očevi
1974. Devojka brža od konja
1974. Pozorište u kući 2 Mirković
1974. Obraz uz obraz Petar
1974. Vlast
1974. Dimitrije Tucović (TV serija) Jovan Skerlić
1975. Nora (TV) Krogstad
1975. Sinovi
1975. Kraj nedelje Bojan Marković, slovoslagač
1975. Treći za preferans
1975. Ljubičice Andrija
1975. Mamika, hvata me panika
1975. Golgota
1975. Pesma (TV serija)
1976. Uspon i pad Žike Proje
1976. Grešno dete
1976. Proces Đordanu Brunu Fra Celestino
1976. Murtalov slučaj
1976. Izgubljena sreća Mitrašinović
1976. Disput u noći Ulrih fon Huten
1976. Babino unuče Buda
1976. Ukrštene reči (TV)
1976. Muzika pozornice
1977. Operacija
1977. Ančika Dumas Boriša Vidić
1977. Topovska završnica (TV)
1977. Kućna terapija
1977. Crni dani
1977. Pod istragom Majstor
1977. Hajka Arso
1978. Molijer
1978. Španski zahtev Ruj Faleiro, astronom i kartograf
1978. Gospođa ministarka (TV) Pera – pisar
1978. Lasno je naučiti, nego je muka odučiti (TV serija)
1979. Pupinove zvezde Mihajlo Pupin
1979. Slom Boško Ilić
1979. Lazar Gavrilović vodeničar
1979. Sumnjivo lice (TV) Aleksa Žunjić
1979. Gospodin Dimković Gospodin Ljubomir Dimković
1979. Sedam plus sedam Petar
1980.e

1980. Beogradska razglednica 1920
1980. Bilo, pa prošlo Profesor
1980. Ja, Porfirije III s reke
1980. Interesi
1980. Splav meduze perverzni džentlmen
1980. Poseban tretman Marko
1981. Sav nemir sveta
1981. Na rubu pameti
1981. Neka druga žena Kosta
1981. Sok od šljiva Stojanović
1981. Lov u mutnom Raca
1981. Svetozar Marković Vladimir Jovanović
1982. Jelena Gavanski Stojan Brankov
1982. Putovanje
1982. Kante ili kese Drug Glumac
1982. Variola vera Doktor Dragutin Kenigsmark
1982. Priče preko pune linije
1983. Probisvet
1983. Odumiranje međeda Stojko
1983. Halo taksi Seljak
1983. Dani Avnoj—a
1983. Korespondencija (TV) Ilija Garašanin
1983. Kako sam sistematski uništen od idiota Doktor
1983. Mrtvi se ne vraćaju (mini-serija)
1984. Prokleta avlija (TV) Fra Petar Ostojić
1984. Čaj u pet Parkinson, agent za nekretnine
1984. Divlja patka Jalmar Ekdal
1984. Kako se kalio narod Gornjeg Jaukovca Sredoje
1984. O pokojniku sve najlepše Sredoje Spasić
1984. Nema problema Direktor banke
1984. Una Prodekan
1985. X+Y=0 (TV) Gospodin X
1985. Džek-pot (TV)
1986. Smešne i druge priče Sloba Babović, član komisije 1
1986. Frka (TV serija)
1986. Druga Žikina dinastija Domaćin
1986. Priče sa kraja hodnika Steva, Katarinin muž
1986. Odlazak ratnika, povratak maršala
1986. Mis glavni urednik
1986. Špadijer-jedan život Doktor
1987. Mladost umetnika
1987. Milan — Dar Simo Matavulj
1987. Dogodilo se na današnji dan Socijalni radnik
1987. Uvek spremne žene Direktor
1987. Oktoberfest Luletov otac
1987. Svet koji nestaje narator
1988. Portret Ilije Pevca Brana Radaković
1988. Mala Nada Nadin otac
1988. Suncokreti Tanjin otac
1987-1988. Bolji život Radujković
1987-1988. Vuk Karadžić Jernej Kopitar
1988. Ortaci urednik novina
1988. Ostavština za budućnost
1989. Boj na Kosovu Vojiša
1989. Sile u vazduhu Blagoje
1989. Poslednji krug u Monci Islednik
1989. Masmediologija na Balkanu Radosavljeviić
1989. Čudo u Šarganu Skitnica
1989. Svet Toma Milentijević
1989. Kako je propao rokenrol
1989. Metla bez drške Žaki Mačkić
1989. Drugarica ministarka Sima
1990.e

1990. Gala korisnica: Atelje 212 kroz vekove
1990. Balkanska perestrojka
1990. Metla bez drške 2 Žaki
1990. Zaboravljeni
1990. Seks – partijski neprijatelj br. 1 Rus
1991. Metla bez drške 3 Žaki
1991. Smrt gospođe Ministarke Bojan Stupica
1991. Terasa
1991. Bolji život 2 Radujković
1991. Holivud ili propast
1992. Juriš na skupštinu Jovan Mirić
1993. Mrav pešadinac (TV)
1993. Raj
1993. Tesla (TV) Džordž Vestinghaus
1993. Metla bez drške Žaki
1994. Rugalice i ubice Ujak
1993-1994. Srećni ljudi Vuksan Mitrović
1995. Bila jednom jedna zemlja Doktor Mirković
1995. Sve će to narod pozlatiti (film) (TV) Blagoje kazandžija
1992-1995. Teatar u Srba Joakim Vujić
1995. Simpatija i antipatija (TV) Vinko Lozić
1995. Znakovi Profesor matematike
1995. Otvorena vrata Doktor Plavšić
1995. Kraj dinastije Obrenović Nikola Pašić
1995. Podzemmlje Doktor Mirković
1996. Škola za žene (TV)
1996. Kolibaš Viktor
1996. Potera za blagom
1996. Očevi i oci Vidosav Prokić
1997. Garderober Norman
1997. Ptice koje ne polete
1997. Ljubav, ženidba i udadba Sima
1996-1997. Gore dole Tomislav Tomić
1997. Tri letnja dana Dimitrije
1998. Lagum Dušan Pavlović
1998. Kneginja iz Foli Beržera Stanislav Slovicin
1999. Ranjena zemlja Ljupče
2000.e

2000-2001. Porodično blago Pera Radulović Poskok
2001. Seljaci Petko Popaj
2001. Bumerang Anđeo vodič
2001. Sve je za ljude Popaj
2001. Metla bez drške 5 Žaki
2002. Noć uz video Ljubičin muž
2002. Glad
2002. Saht doktor
2002. Porodično blago 2 Pera Radulović Poskok
2002. Silvija Lesli/Filis/Tom
2002. Novogodišnje venčanje Nikola
2003. Mansarda Gvozden
2003. Kazneni prostor Trener Braca
2003. Naša mala redakcija Mileusnić
2003. Volim te najviše na svetu Konobar
2003. Mali svet Lekar hitne pomoći
2004. Mile protiv tranzicije Miletov otac
2004. Kad porastem biću Kengur Sreten Žujkić-penzioner
2004. Stižu dolari Sredoje Krstić Krdža
2004. Smešne i druge priče Opštinski službenik
2004. Diši duboko Doktor
2004. Te quiero, Radiša (TV) Otac
2005. Sakupljač Sakupljač
2006. Sinovci Obrad Srećković
2006. Gde cveta limun žut Nikola Pašić
2006. Vršačka pozorišna jesen 2006.
2005-2006. Stižu dolari 2 Sredoje Krstić Krdža
2007. Bora pod okupacijom Piljar Jakov
2007. Konji vrani
2007. Uvođenje u posao Dežurni službenik
2006-2007. Bela lađa Dimitrije „Mita“ Pantić
2006-2007. Seljaci Petko
2008. Kraljevina Srbija Nikola Pašić
2008. Bela lađa 2 Dimitrije Mita Pantić
2008. Hitna pomoć
2008. Gorki plodovi Neša „Fajn“ Filipović
2010.e

2002-2015. Vršačka pozorišna jesen (TV serija)
2011. Miris kiše na Balkanu Nadbiskup Šarić (1 epizoda, 2011)
2011. Sistem Oklagija
Nagrade

Nosilac je brojnih priznanja, kao i četiri nagrade za životno djelo:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *