Predrag “Miki” Manojlović – Biografija

photo by Petar Đorđević

Predrag “Miki” Manojlović, (Beograd 5. april, 1950.,) srpski glumac, poznat po svojim glumačkim ostvarenjima u nekim od najboljih filmova nekadašnje Jugoslavije. Još od 1990-ih uspješno glumi i u filmovima izvan Balkana. U februaru 2009. Vlada Republike Srbije ga postavlja na mjesto predsjednika Srpskog filmskog centra.

Biografija

Odrastao je u glumačkoj porodici – otac Ivan Manojlović i majka Zorka Doknić bili su pozorišni glumci. Poslije svog prvog televizijskog nastupa 1970., mladi Predrag se stalno pojavljuje u brojnim filmovima i TV dramama, od kojih su neki, poput TV serije iz 1975.Grlom u jagode u kojoj je igrao Mikija Rubirozu, dobile kultni status. Jednu od najzapaženijih uloga ostvaruje kao tragičan oportunista u filmu Emira Kusturice Otac na službenom putu 1985. S Kusturicom je sarađivao i na filmovima ‘Underground 1995 i Zavet 2007.. Poznat je po raznovrsnosti svojih uloga, što mu je pomoglo ostvariti zapažene, kako ozbiljne tako i uloge u komedijama, kao npr. u filmu Mi nismo anđeli 1992.

Privatno

Manojlović je u braku s glumicom Tamarom Vučković i imaju sina Ivana. Iz pređašnjeg braka ima i kćer Čarnu Manojlović.

Priznanja

 

Filmografija
Filmografija glumca Predraga Manojlovića
God. Naziv Uloga
1970.e
1971. Čedomir Ilić (serija)
1972. Sarajevski atentat (TV) Cvjetko Popović
1972. Jelisavetini ljubavni jadi zbog molera (TV) Milovan
1972. Smeh sa scene: Atelje 212
1972. Građani sela Luga (serija) Milan
1972. Majstori (serija) Picopevac
1973. Slike bez rama iz dečijih knjiga (serija)
1974. Jednog lepog, lepog dana
1974. Zašto je pucao Alija Alijagić (TV) Stevo Ivanović
1974. Košava Bradonja – švercer
1975. Nagrada godine
1975. Sinovi Paja
1974-1975. Otpisani Paja
1975. Život je lep (serija) Mića
1976. Pohvala svetu
1976. Priča o vojniku
1976. Idi tamo gde te ne poznaju
1976. Morava 76 (serija) Macko
1976. Grlom u jagode (serija) Miki Rubiroza
1977. Hajka Šako
1977. Usijane glave Milanče
1978. Posljednji podvig diverzanta Oblaka
1979. Moć govora
1979. Večera za Milicu Profesorov sin
1980.e
1980. Kadinjača
1981. Sok od šljiva Miki Rudinski
1981. Piknik u topoli Čovek za šankom
1981. Samo jednom se ljubi Tomislav
1981. Sezona mira u Parizu Josko
1981. Sedam sekretara SKOJ-a (serija) Zlatko Šnajder
1982. Trinaesti jul Branko
1982. Mačor na usijanom limenom krovu (TV) Petar Ostojić-Adžija
1983. Nešto između Janko
1983. Marija, gde si…? (TV) Danilo
1984. Nešto između (TV serija) Janko
1984. Štefica Cvek u raljama života (serija)
1984. U raljama života Šofer
1985. To nije moj život, to je samo privremeno
1985. Tajvanska kanasta Rade Seljak
1985. Jagode u grlu Miki Rubiroza
1985. Otac na službenom putu Mehmed Mesa Zolj
1985. Za sreću je potrebno troje Drago
1987. Race for the Bomb (serija) Edvard Teller
1987-1988. Vuk Karadžić Vuk Karadžić
1989. Vreme čuda (serija) Nikodim
1989. Vreme čuda Nikodim
1989. Seobe Arnold de Sabrant
1990.e
1990. Baal (TV) Baal
1990. Un week-end sur deux Adrian
1992. Mi nismo anđeli Milan
1992. Tango argentino Otac
1992. Tito i ja Otac
1993. Broz i ja (TV serija) Otac
1994. La piste du télégraphe Karlo
1995. Podzemlje Marko Dren
1995. Tuđa Amerika Bajo
1996. Portraits chinois Alfons
1996. Court toujours: L'inconnu (TV) L'inconnu
1997. Ciganska magija Taip
1997. Artemisia Agostino Tasi
1998. Mesar mesar
1998. Rane Stojan
1998. Bure baruta Mane (Majkl), povratnik
1998. Crna mačka, beli mačor sveštenik
1999. Emporte-moi Père de Hanna
1999. Rien à dire Voix du père
1999. Les amants criminels L'homme de forêt
2000.e
2000. Voci Nando Pepi
2000. Épouse-moi Le mage Bodel}-
2000. Sans plomb Salomon
2001. Mortel transfert Erostrat
2001. Jeu de cons Peron
2003. Kako los son Šejtan
2003. Duga ponoć (TV) Agent
2003. Les marins perdus Abdul Aziz
2003. Mali svet Dr. Filip Kostić
2003. Gate to Heaven Dak
2004. Mathilde novinar
2004. Hurensohn Ujak Ante
2004. Ne fais pas ça Fransis
2004. 100 minuta slave Bela Cikoš
2005. Mi nismo anđeli 2 Milan
2005. Ze film Sergej
2005. L'enfer Antoin, le père
2007. La fine del mare Todor
2007. Klopka Kosta Antić
2007. Irina Palm Miki
2007. Hadersfild Pesnik
2007. Zavet Gazda Bajo
2008. Na lepom plavom Dunavu Karl iz Švedske
2008. Светът е голям и спасение дебне отвсякъде Bai Dan
2008. I demoni di San Pietroburgo Fjodor Dostojevski
2008. Largo Winch Nerio Vinč
2009. Besa Azem
2009. Na terapiji Ljubomir Božović
2010.e
2010. Neka ostane među nama Nikola
2010. Cirkus Kolumbija Divko Buntić
2014. Urgentni centar (srpska TV serija) načelnik Šćepanović
2014. Do balčaka Bogdan
2018. Apsurdni eksperiment

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *