Radivoje Lola Đukić – Biografija

Radivoje Lola Đukić (03.04.1923—07.09.1995), televizijski, pozorišni i filmski reditelj i komediograf.

Biografija

Rođen je 3. aprila 1923. godine u Smederevu. Studirao je slikarstvo na Likovnoj akademiji i filmsku režiju na Visokoj filmskoj školi u Beogradu.

Najprije radio kao urednik Dječjeg i Dramskog programa, kao i Zabavnog programa Radio Beograda. Osnivač je Humorističkog pozorišta (Pozorište na Terazijama), a u Televiziji Beograd od njenog osnivanja djeluje kao pomoćnik direktora za produkciju, glavni i odgovorni urednik kulturno-umjetničkog programa (do 1963). Najveći dio svoje aktivnosti na Televiziji Beograd posvetio humorističkom programu.

Režirao je više igranih filmova. Pored toga snimao je dokumentarne, nastavne i lutka-filmove, kao što je i pisao pjesme i pozorišne komade za djecu. Pisac je mnogobrojnih komedija: Zlatni majdan, Bog je umro uzalud, Čovek sa četiri noge, Moram da ubijem Petra, Usrećitelj, Jedna ljubav i pet pokojnika, Kradem, kradeš, kradu, i mjuzikl Ubi ili poljubi.

Kao komediograf Đukić je jedan od najigranijih domaćih autora šezdesetih i sedamdesetih godina na jugoslovenskim teatarskim scenama. Najveći dio svoga komediografskog stvaralaštva posvetio je televizijskom mediju. Autor je oko 200 serijskih humorističkih emisija, TV komedija i satira koje je najčešće sam režirao.

Autor je humorističkih sjećanja objavljenih u knjizi “Sklerotični memoari“.

Bio je oženjen glumicom Verom Đukić, (rođ. Ilić). Njihov sin Andrija Đukić je takođe bio reditelj koji se proslavio serijom Bolji Život.

Umro je 7. septembra 1995. godine u Beogradu.

Scenario
TV serije
Filmovi
Režija
Tv serije
Filmovi

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *