Ravi Shankar – Biografija

Ravi Shankar (bengalski: রবি শংকর; rođen kao Robindro Shaunkor Chowdhury 7. aprila 1920 – 11. decembra 2012), često navođen i sa titulom Pandit, bio je indijski muzičar i kompozitor koji koristi žičani instrument poznat kao sitar. Smatra se jednim od najpoznatijih indijskih muzičara 20. vijeka.

Shankar se rodio u Varanasiju i rane godine proveo putujući po Evropi i Indiji kao član plesne grupe svog brata Udaya Shankara. Od plesanja je 1938. odustao kako bi počeo učiti sviranje sitara kod dvorskog muzičara Allaudina Khana. Nakon što je završio studije 1944. godine, Shankar je počeo raditi kao kompozitor.

Komponovao je muziku za filmsku Apu Trilogiju čuvenog režisera Satyajita Raya, te bio muzički direktor Sveindijskog radija u New Delhiju od 1949. do 1956.

1956. je počeo odlaziti na turneje po Evropi i Americi, gdje je svirao indijsku klasičnu muziku, a 60-ih ju je značajno popularisao u ostatku svijeta, zahvaljujući saradnji sa violinistom Yehudijem Menuhinom i rock muzičarom Georgeom Harrisonom iz benda The Beatles.

Shankar je počeo pisati koncerte za sitar i zapadni orkestar te nastavio sa turnejama 1970-ih i 1980-ih. Od 1986. do 1992. je služiuo kao imenovani član gornjeg doma indijskog Parlamenta.

Shankar je godine 1999. za svoje zasluge dobio najviše indijsko odlikovanje Bharat Ratna; takođe je osvojio i tri nagrade Grammy. 2000-ih je nastavio nastupati, često zajedno sa svojom kćerkom Anoushkom.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *