Renée Zellweger – Biografija

Renée Kathleen Zellweger (Baytown, Teksas, 25. april 1969.), američka glumica i oskarovka.

Biografija

Renée Zellweger je odrasla u porodici “lijenih katolika i episkopalaca“. Njen otac, Švajcarac Emil, bio je inženjer elektronike i mašinstva koji je radio u postrojenju za preradu nafte, a majka, norveška Laponka Kjelfried Irene, bila je medicinska sestra i babica, koja je u SAD došla raditi kao guvernanta za jednu norvešku porodicu. Zellweger se s devet godina preselila iz rodnog Baytowna u Katy, predgrađe Houstona, gdje je pohađala srednju školu i maturirala 1987. godine. Bila je navijačica, aktivna gimnastičarka i članica glumačkog kluba. Na fakultetu je studirala engleski jezik. Uz studiranje, radila je seriju neobičnih poslova, čak i kao konobarica u topless baru (ona je radila odjevena).

Na filmu je aktivna od 1992. godine, snimivši: Jerry Maguire, Bolničarka Betty, Ja, ja i Irena, mjuzikl Chicago, Dnevnik Bridget Jones te Studengora, za koji je 2003. dobila Oscar za najbolju sporednu glumicu. Takođe je dobitnica nagrada Zlatni globus, BAFTA, kao i nagrade Ceha filmskih glumaca.

Premda su je nagovarali, Zellweger nije htjela promijeniti prezime kako bi bilo pristupačnije američkoj publici. Bila je u vezi s mnogo glumaca, među kojima su Jim Carrey i George Clooney, a povezivali su je i s Lukeom Perryjem, Paulom McCartneyjem i drugima. 2005. udala se za country pjevača Kennyja Chesneyja, ali je brak poništen nakon samo četiri mjeseca.

Zellweger je glumila u tri filma o Bridget Jones, gdje su joj partneri bili Hugh Grant i Colin Firth. Nakon što je dobila ulogu, a pošto su joj na audiciji rekli da je premršava, udebljala se 10 kilograma. Takođe je usavršila britanski naglasak i tri nedjelje radila u izdavačkoj kući.

Filmografija
 2018 Judy
Judy Garland
 2018 Blue Night
Tessa
 2017 Same Kind of Different as Me
Debbie Hall
 2016 Bridget Jones's Baby
Bridget
 2016 The Whole Truth
Loretta
 2010 My Own Love Song
Jane
 2009 Case 39
Emily Jenkins
 2009 Monsters vs. Aliens
Katie (glas)
 2009 My One and Only
Anne Devereaux
 2009 New in Town
Lucy Hill
 2008 Appaloosa
Allison French
 2008 Leatherheads
Lexie Littleton
 2007 Bee Movie
Vanessa Bloome (glas)
 2006 Miss Potter
Beatrix Potter
 2005 Cinderella Man
Mae Braddock
 2005 Bridget Jones Interviews Colin Firth (Video spot)
Bridget Jones (nepotpisana)
 2005 Club Oscar (Kratkometražni)
Angie (glas)
 2004 Bridget Jones: The Edge of Reason
Bridget Jones
 2004 Shark Tale
Angie (glas)
 2003 Cold Mountain
Ruby Thewes
 2003 Down with Love
Barbara Novak
 2002 Chicago
Roxie Hart
 2002 White Oleander
Claire Richards
 2001 Bridget Jones's Diary
Bridget Jones
 2001 King of the Hill (TV Serija)
Tammy Duvall

Ho, Yeah! (2001) … Tammy Duvall (glas)
 2000 Me, Myself & Irene
Irene
 2000 Nurse Betty
Betty
 1999 The Bachelor
Anne Arden
 1998 One True Thing
Ellen Gulden
 1998 A Price Above Rubies
Sonia Horowitz
 1997 Deceiver
Elizabeth
 1996 Jerry Maguire
Dorothy Boyd (kao Renee Zellweger)
 1996 The Whole Wide World
Novalyne Price
 1995 The Low Life
Poet
 1995 Empire Records
Gina (kao Renee Zellweger)
 1994 The Return of the Texas Chainsaw Massacre
Jenny (kao Renee Zellweger)
 1994 Love and a .45
Starlene Cheatham
 1994 Rebel Highway (TV Serija)
Susan Doyle

Shake, Rattle and Rock! (1994) … Susan Doyle (kao Renee Zellweger)
 1994 Shake, Rattle and Rock! (TV Film)
Susan
 1994 8 Seconds
Buckle Bunny
 1994 Reality Bites
Tami (kao Renee Zellweger)
 1993 Dazed and Confused
Girl in Blue Truck (nepotpisani)
 1993 Murder in the Heartland (TV Mini-Serija)
Barbara Von Busch (nepotpisana)
 1992 A Taste for Killing (TV Film)
Mary Lou (as Renee Zellwegger)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *