Ritchie Blackmore – Biografija

Richard Hugh “Ritchie” Blackmore (Weston-super-Mare, 14. april 1945.), britanski gitarist i kompozitor, koji je bio jedan od osnivača hard rock grupa Deep Purple i Rainbow.

On 1993. godine odlazi iz Deep Purplea zbog nesuglasica sa ostalim članovima grupe, uprkos vrlo dobrog komercijalnog uspjeha.

Njegova trenutna grupa je ‘Blackmore's Night’, koja radi pod uticajem renesanse.

Blackmore je bio rangiran na #55 mjesto, na listi “100 najboljih gitarista svih vremena u 2003.” od časopisa ‘Rolling Stone’.

Biografija
Rano doba

Blackmore je rođen 14. aprila 1945. godine u Weston-super-Mareu, Engleska, ali se sa dvije godine preselio u Heston, Middlesex. Svoju prvu gitaru dobio je kada je navršio 11 godina. Dok je išao u školu bio je vrlo dobar u raznim sportovima, a pogotovo u bacanju koplja. Blackmore je napustio školu sa 15 godina i počeo je raditi kao šegrt radio mehaničara u neposrednoj blizini aerodroma Heathrow.

Uticaj na njegov muzički stil imali su rock umjetnici poput britanskog gitariste Hanka Marvina i američkog rock and roll pionira Genea Vincenta, a kasnije i country izvođači kao što je Chet Atkins. Njegovo sviranje gitare dolazi do izražaja u ranim 1960-ma, kada je počeo svirati dionice za britanskog producenta Joea Meeka za nekoliko grupa. Bio je član instrumentalnog sastava ‘The Outlaws’ i prato je basistu Heinza Burta (svirao je na njegovom hit singlu “Just Like Eddie”, koji je završio na #10 Top liste), a tu su se još našli i Screaming Lord Sutch, Glenda Collins, Boz Burrell i mnogi drugi. Dok je radio za Joea Meeka, upoznao je Dereka Lawrencea, koji je kasnije radio projekciju na prva tri Deep Purpleova albuma. Sa klavijaturistom Jonom Lordom, 1968. godine osniva hard rock grupu Deep Purple, u kojoj će kao član djelovati od 1968.-1975. i ponovo od 1984.-1993. godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *