Robert Downey Jr. – Biografija

Robert Downey mlađi (eng. Robert Downey Jr., rođen 4. aprila 1965. u New Yorku) američki glumac i muzičarg. Sin je Roberta Downeya, nezavisnog reditelja i glumca. Downey mlađi je jednako poznat po svojim filmskim i TV ulogama kao i po uživanju narkotika i problemima sa zakonom.

Biografija
Rana mladost

Robert John Downey mlađi je rođen u njujorškoj četvrti Greenwich Village, kao drugo dijete Roberta Downeya i njegove supruge Elsie. Downey mlađi ima dvije godine stariju sestru, Allyson Downey, spisateljku i glumicu. Prvu je filmsku ulogu imao u očevom filmu sa samo pet godina. Nakon što su se roditelji rastali, Robert je nastavio živjeti s ocem u Kaliforniji. Kao dijete je mnogo putovao, zbog očevog posla, pa je živio i u Londonu, Parizu, New Yorku i drugim gradovima. Kao i mnogi drugi dječji glumci, učio je glumu na ljetnjem kampu Stagedoor Manor u New Yorku. Sa sedamnaest godina napustio je školu u Santa Monici i preselio u New York u želji da bude glumac. Na putu do tog cilja Robert je radio u restoranu, prodavaonici cipela i kao “živa skulptura” u jednom noćnom klubu.

Početak karijere

Javnost je Downeya mlađeg prvi put zapazila 1985. godine, kada je nastupio u poznatom “Saturday Night Live” showu, gdje se dokazao kao vrstan komičar i imitator. Kada se 1987. preselio u Hollywood, počeo je dobijati sve više uloga, uglavnom u tinejdžerskim filmovima i komedijama. Na snimanju filma Air America (1990.) sprijateljio se s Melom Gibsonom.

Chaplin

Svojom ulogom Charlieja Chaplina u biografskom filmu Chaplin (1992.) Downey mlađi je skrenuo pažnju svjetske javnosti. Redatelj Richard Attenborough je bio oduševljen mladim glumcem, kao i filmski kritičari. Downey mlađi je za ovu ulogu nominovan za Oscara za najboljeg glavnog glumca, u društvu takvih veličina kao što su Denzel Washington, Clint Eastwood i Al Pacino (koji je i osvojio nagradu za ulogu u filmu Miris žene). Downey mlađi nije bio razočaran, navodeći kao razlog da je njegov omiljeni glumac Peter O'Toole bio čak 7 puta nominovan, a nije dobio nagradu (O'Toole je 2006. dobio i osmu nominaciju za najboljeg glavnog glumca).

Karijera u devedesetim

1994. Robert Downey mlađi je nastupio uz Marisu Tomei u romantičnoj hit-komediji Samo ti. Godinu prije je bio jedan od brojnih poznatih glumaca u omnibusu Roberta Altmana Kratki rezovi. Slijedile su uloge u filmovima Rođene ubice Olivera Stonea, Zlatni momci Curtisa Hansona i dr.

Ally McBeal

2000. Downey mlađi je za ulogu u hit TV seriji Ally McBeal dobio Zlatni globus za najboljeg TV glumca u sporednoj ulozi, kao i nominaciju za Emmy. No, priča je neslavno završila, jer je producent serije David E. Kelley Robertu uručio otkaz, nakon što je ovaj (ponovo) uhapšen zbog vožnje pod uticajem opojnih droga.

Povratak

Nakon tri godine pauze, Downeyju mlađem je šansu pružio njegov prijatelj Mel Gibson, u filmu Raspjevani detektiv. Te iste, 2003. godine, Robert se pojavio u psihološkom trileru Gotika, uz Halle Berry. Godine 2005. nastupio je uz Keanua Reevesa u SF Replikant (A Scanner Darkly) i uz Georgea Clooneya u političkom Laku noć i srećno. Downey mlađi je 2008. dobio glavnu ulogu u filmu Iron Man, napravljenom prema istoimenomMarvelovomstripu.

Privatni život i borba s zavisnošću

Robert Downey mlađi je jednom prilikom izjavio: “Osjećam se kao autsajder u ovoj (filmskoj) industriji. Valjda zato što sam toliko lud.” Vjerovatno ga ni jedna izjava bolje ne opisuje. Uprkos velikog uspjeha s Chaplinom, Downey mlađi je došao na glas više kao problematična osoba, narkoman i pijanac, a manje kao nadareni glumac. To je jako naštetilo njegovoj tada (potencijalno briljantnoj) filmskoj karijeri. Primjerice, Woody Allen, jedan od njegovih najvećih obožavaoca, ga je želio za svoj film Melinda i Melinda, ali je Robert tada bio u zatvoru, pa mu je ta prilika propala. U svim njegovim kasnijim ugovorima postojala je klauzula da neće biti isplaćen do kraja ukoliko ne završi snimanje.

Problemi sa zakonom su počeli u junu 1996. godine, kada je zaustavljen zbog prebrze vožnje. Nakon što je pao na alkotestu, Downeyju mlađem je policija u automobilu pronašla heroin, crack, kokain i vatreno oružje. Osuđen je na tri godine zatvora uslovno i poslat u kliniku za odvikavanje. Sljedeće godine, tokom snimanja filma Dvije djevojke i dečko, Downey mlađi je svakodnevno bio testiran na narkotike. Nakon što je u oktobru ponovo uhapšen zbog kršenja uslovne kazne, u decembru je osuđen na šest mjeseci zatvora. Nakon tri mjeseca, u martu 1998. godine, premješten je u čuvanu kliniku za odvikavanje kako bi odslužio ostatak kazne.

Prilikom hapšenja 1999. radi zloupotrebe droga

U junu 1999. godine, Robert Downey mlađi je ponovno uhapšen radi zloupotrebe opijata, nakon što je pronađen kako spava na krevetu svog komšije; pod uticajem droge je zamijenio svoju i komšijinu kuću. Zbog stalnog kršenja uslovne kazne, osuđen je na 15 mjeseci boravka u zatvorskom centru za odvikavanje, iz kojeg je otpušten u avgustu 2000.

Činilo se da su problemi iza njega kada se priključio glumačkoj ekipi serije Ally McBeal, no u decembru je ponovo uhapšen i pušten pod jamčevinom. Nakon još jednog hapšenja, u aprilu 2001. godine, dobio je otkaz u seriji, premda je za tu ulogu nagrađen Zlatnim globusom. U julu je vraćen na još jednu godinu u zatvorski rehabilitacioni centar. Čini se da je, nakon tog posljednjeg boravka u zatvoru, odvikavanje uspješno provedeno.

Downey mlađi je od 2005. oženjen producentkinjom Susan Levin, koju je upoznao na snimanju Gotike. S prvom suprugom Deborah Falconer se rastavio 2004. godine, nakon 12 godina braka. Tokom 1980-ih je punih sedam godina živio sa Sarah Jessicom Parker, a osim nje je izlazio i s Farah Fawcett, Umom Thurman, Marisom Tomei i Calistom Flockhart.

Veliki zaljubljenik u muziku, Downey mlađi je pjevao u seriji Ally McBeal, a 2004. je izdao album “The Futurist”. Kao svoje muzičke uzore ističe Harry Nilssona, Yes, U2, The Police i Genesis. Prijatelj je s pjevačima Stingom, Billyjem Idolom i Eltonom Johnom.

Filmografija

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *