Šaban Bajramović – Biografija

Šaban Bajramović (16. april 1936.8. jun 2008. u Nišu) pjevač romske i srpske muzike. Bio je poznat kao “Kralj romske muzike“.

Biografija

Šaban Bajramović je po narodnosti bio Rom, a porijeklom je iz Niša. U karijeri je snimio 20 albuma i oko 50 singlova, a napisao je i komponovao više od 700 pjesama. Njegovi obožavaoci ga opisuju kao izvanrednog pjevača vrhunskog kvaliteta i „pjevača iz srca i duše“. Njegovo izvođenje pjesme „Đelem, Đelem“ je izabrano za himnu svih Roma Svijeta.

U devetnaestoj godini je, zbog ljubavi, pobjegao iz vojske, pa je kao dezerter, osuđen na tri godine zatvora na Golom Otoku. Pjevanjem se počeo baviti za vrijeme izdržavanja zatvorske kazne, kada je u zatvoru osnovao džez orkestar. Tada za snimanje svoje muzike u Srbiji ne uspijeva da nađe izdavačku kuću i zbog toga svoja djela izdaje u Sloveniji.

Njegov muzički sastav se zove Crna Mamba. Sa njima je nastupao više od 20 godina. Na lični poziv Indire Gandi nastupao je u Indiji, gdje je zvanično proglašen za Kralja romske muzike.

Od 2000. godine do smrti Šaban je svoju karijeru uzdigao na viši stepen nego sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka, najviše zahvaljujući saradnji sa Dragim Šestićem i Mostar Sevdah Reunionom. 2001. godine je snimio i CD sa njima pod nazivom A Gypsy Legend, u izdaNju World Connection-a, sa kojim dobija veliku popularnost na World Music sceni u svijetu. Saradnju sa njima privremeno završava 2002. godina, dok MSR karijeru nastavljaju sa Ljiljanom Buttler. Svoju saradnju je nastavio sa bendom Cubismo. Sa Cubismom Šaban sarađuje na CD-u Amigos gdje se pojavljuje sa 2 pjesme. 2005 ponovo ulazi u mostarski studio sa legendarnim Mostar Sevdah Reunion-om i pod producentskim vođstvom Šestića snima album koji je ujedno i originalni soundtrack i baza dokumentarnog filma o njemu pod nazivom Šaban u režiji Miloša Stojanovića. Album je izdat od strane Snail Records-a i dospio je na evropske top liste, a najpoznatiji World Music magazin u svijetu- britanski Songlines mu je u recenziji dao markicu TOP OF THE WORLD.

Magazin „Tajm“ ga proglasio za jednog od 10 najvećih bluz pevača na svijetu. Volio je da čita. Tvrdio je da je pročitao oko 20.000 knjiga.

Bio je oženjen Milicom, sa kojom je živio u Nišu i imao četiri ćerke.

Nedjelju dana pred smrt, Bajramović se požalio na slabo zdravlje i težak život, i tom prilikom mu je srpski ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić uručio jednokratnu novčanu pomoć i obećao potrebno liječenje. Bajramović se tada požalio da, nakon 40 godina pjevanja, nema posjeta niti prijatelja, i priznao da se muči.

Preminuo je u svojoj 73. godini u niškom kliničkom centru od posljedica infarkta.

Diskografija

Singlovi I EPs

1968 – Najlepša Ciganka Jugoslavije – Diskos (EP)

1968 – Tamarske Ciganske Pesme – Diskos (EP)

1968 – Šaban Bajramović I Duvački Orkestar Bakija Bakića – Diskos (EP)

1968 – Duet Bajramović – Dimitrijević – Diskos (EP)

1969 – Šaban Bajramović “Vaselica” – Diskos (EP)

1969 – Šaban Bajramović “Erdelezi Avela” – Diskos (EP)

1969 – Nataša – Jugoton

1971 – Daje – Diskos (EP)

1972 – Ne daj da patim – Diskos (EP)

1972 – Šaban I Zora Bajramović – Diskos (EP)

1973 – Anife – Diskos (EP)

1973 – Duška – Diskos (EP)

1974 – Todoro, Todoro – Suzi (Single)

1975 – Nani, Nani / Sonaj Te Merav – Suzi (Single)

1975 – Mangavla Daje – Suzi (Single)

1976 – Herdelezi / Ki Sofija me Geljum – Jugoton (Single)

1977 – Opa, Cupa / Jek Dive Sabalje – Jugoton (Single)

1977 – Nič, Nič, Nič / Lid, Lid, Lid – Jugoton (Single)

1982 – Irena / Lepa Devojko – Suzi (Single)

Albumi

1979 – Šaban Bajramović – Diskos

1980 – Ašunenma Romalen / Slisajte me ljudi – RTV Ljubljana

1981 – Opa, Cupa – Jugoton

1981 – Tu Rominije / Ti ženo – ZKP RTVL

1982 – Me Sijum Čaveja Tari Jugoslavija / Ja sam momče iz Jugoslavije – ZKP RTVL

1983 – Niška Banja – ZKP RTVL

1983 – Kamerav / Umirem – ZKP RTVL

1984 – Sudbina si murni / Sudbina je moja – Jugoton

1985 – Moro Ilo / Moje Srce – Vojvodina Koncert Izdavačka Delatnost Novi Sad

1986 – Pijanica – Vojvodina Koncert Izdavačka Delatnost Novi Sad

1987 – Šaban Bajramović i ~~ V Beba ~~ HEAD = dobj Ibišević ~~ dobj – PGP RTB

1988 – Lutka, Lutka – PGP RTB

1990 – Daje / Majko – PGP RTB

1992 – Akava li životo / Ovo li je život – Jugodisk

1993 – Zvezda, Zvezda – ITV Melomarket, Hitek švajcarski

1995 – Kalamange Avera / Uzeču si drugu – Juvekomerc

1996 – Veruj Mi – Taped Pictures

1997 – Kalo Čabo / Crn Dečko – Produkcija Veseli Romi

1997 – Kasandra – Juvekomerc

1998 – E Paposo Unuko – Dedin Unuk – Produkcija Veseli Romi

1999 – Kaži Sine – Produkcija Veseli Romi

2001 – Mostar Sevdah Reunion Presents Šaban Bajramović – A Gipsi Legenda – Times Skuare Zapisi

2006 – Romano Raj / Ciganski Raj – PGP RTB

2008 – Šaban Private – PGP RTB

Filmovi

Osim muzike, bavio se i filmom. Ostvario je manje uloge u filmovima:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *