Sean Bean – Biografija

Shaun Mark “Sean” Bean (17. april 1959 -) engleski pozorišni, filmski i televizijski glumac, koji se u svojoj domovini proslavio tumačeći lik pukovnika Richarda Sharpea u popularnoj seriji TV-filmova, dok je među svjetskom publikom poznat po nizu sporednih, ali upečatljivih uloga “tvrdih momaka”. Među njima se ističu Boromir u Družini prstena i Eddard Stark u Game of Thrones.

Biografija

Rođen kao Šon Mark Bin (Shaun Mark Bean) u Handsvortu, Šefild (Južni Jokšir, Engleska), od oca Brajana i majke Rite Bin. Njegovi roditelji su škotskog porijekla. Ima mlađu sestru Lorejn.

Binova prva ljubav je bio fudbal i još kao dječak strastveno je navijao za Šefild junajted. Povreda u djetinjstvu spriječila ga je da se bavi fudbalom, pa upisuje Rotherham College of Arts and Technology, a kasnije dobija školarinu za Kraljevsku akademiju dramskih umjetnosti.

Maturirao je 1983. godine dobivši srebrnu medalju za ulogu u komadu Čekajući Godoa. Prvi profesionalni nastup ima 1983. godine kao Tibald u Romeu i Juliji u pozorištu Votermil u Njuberiju, Berkšir. Između 1986. i 1988. godine putovao je po zemlji nastupajući sa Royal Shakespeare Company nastupajući u predstavama: Romeo i Julija, Fair Maid of the West, i San letnje noći. Na filmu je debitovao 1986. godine kao Ranučo Tomazoni u filmu Karavađo.

Tokom osamdesetih i početkom devedesetih postao je cijenjeni britanski TV-glumac igrajući u Bi-Bi Sijevim produkcijama Klarisa i Ledi Četerli. Kasnije igra Ričarda Šarpa u TV-seriji Šarp i postaje još poznatiji. Potom glumi u filmu Patriotske igre sa Harisonom Fordom, a zatim dobija uloge u filmovima Zlatno Oko, Ana Karenjina, Ronin, trilogija Gospodar prstenova, Nacionalno blago i Troja.

Privatni život

Bin se tri puta ženio: prvo sa vjenčao Debrom Džejms 1981. godine, a razveo se kada je upisao Kraljevsku akademiju dramskih umjetnosti. Sa glumicom Melani Hil bio je u braku od 1990. do 1997. U novembru 1997. godine ženi se sa glumicom Abigejl Kratenden ali se razvodi 2000. godine. Iz braka sa Melani Hil ima dvije kćerke, dok sa Abigejl Kratenden ima jednu kćerku.

Zanimljivosti
Filmografija
 2018 Medici: Masters of Florence – The Magnificent (TV Serija)
Jacopo de’ Pazzi

Old Scores (2018) … Jacopo de’ Pazzi
 2017 Taniel (Kratkometražni)
Poetski narator
 2018 The Oath (TV Serija)
Tom Hammond
 2015-2017 The Frankenstein Chronicles (TV Serija)
John Marlott
 2017 The Unconquered (Kratkometražni)
Narator (glas)
 2017 Dark River
Richard Bell
 2017 Broken (TV Serija)
Father Michael Kerrigan
 2017 Drone
Neil Wistin
 2016 Roman Empire: Reign of Blood (Dokumentarna Tv Serija)
Narator
 2016 Level Up Norge (TV Serija)
Narator za igru
 2016 Civilization VI (Video Igra)
Narator (glas)
 2016 Wasted (TV Serija)
Sean Bean
 2016 Kingsglaive: Final Fantasy XV
Regis Lucis Caelum (Engleska verzija, glas)
 2016 The Young Messiah
Severus
 2014-2015 Legends (TV Serija)
Martin Odum
 2015 The Martian
Mitch Henderson
 2015 Kholat (Video Igra)
Narrator (English verzija, glas)
 2015 Pixels
Corporal Hill (SAS Oficir)
 2015 Any Day
Vian
 2015 Jupiter Ascending
Stinger Apini
 2014 Snezhnaya koroleva 2. Perezamorozka
General Arrog (English verzija, glas)
 2014 Sanders Shorts (TV Serija)
Sean Bean

I Think I Said it Better (2014) … Sean Bean
 2014 Robot Chicken (TV Serija)
North / Heathcliff / Dr. Doom

Catdog on a Stick (2014) … North / Heathcliff / Dr. Doom (glas)
 2014 Wicked Blood (Video)
Frank Stinson
 2013 Papa Sangre II (Video Igra)
Guide (glas)
 2013 Family Guy (TV Serija)
Portrait Griffin

No Country Club for Old Men (2013) … Portrait Griffin (glas)
 2012 Accused (TV Serija)
Simon Gaskell / Tracie Tremarco

Tracie's Story (2012) … Simon Gaskell / Tracie Tremarco
 2012 Soldiers of Fortune
Dimidov
 2012 Missing (TV Serija)
Paul Winstone
 2012 Mirror Mirror
King
 2012 Cleanskin
Ewan
 2011 Game of Thrones (TV Serija)
Eddard ‘Ned’ Stark
 2011 Age of Heroes
Jones
 2010 Death Race 2 (Video)
Markus Kane
 2010 The Lost Future (TV Film)
Amal
 2010 Black Death
Ulrich
 2008-2010 Crusoe (TV Serija)
James Crusoe

The Making of … (2010) … James Crusoe
Name of the Game (2008) … James Crusoe
Bad Blood (2008) … James Crusoe
Gunpowder (2008) … James Crusoe
Rum (2008) … James Crusoe
 2010 Ca$h
Pyke Kubic / Reese Kubic
 2009 Drumhead (Kratkometražni)
Narator (glas)
 2009 Red Riding: The Year of Our Lord 1974 (TV Film)
John Dawson
 2009 Red Riding: The Year of Our Lord 1983 (TV Film)
John Dawson
 2008 Sharpe's Peril (TV Film)
Sharpe
 2008 Real Prison Breaks (Dokumentarna TV Serija)
Narator
 2007 Far North
Loki
 2007 Outlaw
Danny Bryant
 2007 The Hitcher
John Ryder
 2006 Sharpe's Challenge (TV Film)
Sharpe
 2006 Silent Hill
Christopher Da Silva
 2006 The Elder Scrolls IV: Oblivion (Video Igra)
Emperor Martin Septim (glas)
 2006 Faceless (TV Film)
Eddie Prey
 2005 Flightplan
Captain Rich
 2005 North Country
Kyle
 2005 The Island
Dr. Bernard Merrick
 2005 The Dark
James
 2004 National Treasure
Ian Howe
 2004 Pride (TV Film)
Dark (glas)
 2004 Troy
Odysseus
 2004 England's Story (Video)
Narrator
 2003 Henry VIII (TV Film)
Robert Aske
 2003 The Big Empty
Cowboy
 2002 Equilibrium
Partridge
 2002 The Lord of the Rings: The Two Towers
Boromir (extended edition)
 2002 Moby: We Are All Made of Stars (Video spot)
Sean Bean
 2002 Tom & Thomas
Paul Sheppard
 2001 Don't Say a Word
Patrick Koster
 2000 Essex Boys
Jason Locke
 1999 The Vicar of Dibley (TV Serija)
Sean Bean

Spring (1999) … Sean Bean
 1999 Extremely Dangerous (TV Mini-Serija)
Neil Byrne

Episode #1.4 (1999) … Neil Byrne
Episode #1.3 (1999) … Neil Byrne
Episode #1.2 (1999) … Neil Byrne
Episode #1.1 (1999) … Neil Byrne
 1999 Bravo Two Zero (TV Film)
Andy McNab
 1998 The Canterbury Tales (TV Serija)
The Nun's Priest

Leaving London (1998) … The Nun's Priest (glas)
 1998 Ronin
Spence
 1998 Airborne
Dave Toombs
 1997 Sharpe's Waterloo (TV Film)
Richard Sharpe
 1997 Sharpe's Justice (TV Film)
Richard Sharpe
 1997 Sharpe's Revenge (TV Film)
Richard Sharpe
 1997 Anna Karenina
Vronsky
 1996 Sharpe's Mission (TV Film)
Richard Sharpe
 1996 Sharpe's Siege (TV Film)
Major Richard Sharpe
 1996 Sharpe's Regiment (TV Film)
Sharpe
 1996 When Saturday Comes
Jimmy Muir
 1995 GoldenEye
Alec Trevelyan
 1995 Sharpe's Sword (TV Film)
Sharpe
 1995 Sharpe's Battle (TV Film)
Maj. Richard Sharpe
 1995 Sharpe's Gold (TV Film)
Sharpe
 1994 Jacob (TV Film)
Esau
 1994 Scarlett (TV Mini-Serija)
Lord Richard Fenton

Episode #1.4 (1994) … Lord Richard Fenton
Episode #1.3 (1994) … Lord Richard Fenton
Episode #1.2 (1994) … Lord Richard Fenton
 1994 Black Beauty
Farmer Grey
 1994 Shopping
Venning
 1994 Sharpe's Honour (TV Film)
Sharpe
 1994 Sharpe's Enemy (TV Film)
Sharpe
 1994 Sharpe's Company (TV Film)
Sharpe
 1993 A Woman's Guide to Adultery (TV Serija)
Paul

Epizoda #1.3 (1993) … Paul
Epizoda #1.2 (1993) … Paul
Epizoda #1.1 (1993) … Paul
 1993 Lady Chatterley (TV Mini-Serija)
Mellors

Episode #1.4 (1993) … Mellors
Episode #1.3 (1993) … Mellors
Episode #1.2 (1993) … Mellors
Episode #1.1 (1993) … Mellors
 1993 Sharpe's Eagle (TV Film)
Sharpe
 1993 Sharpe's Rifles (TV Film)
Sharpe
 1992 Patriot Games
Sean Miller
 1992 Inspector Morse (TV Serija)
Alex Bailey

Absolute Conviction (1992) … Alex Bailey
 1991 My Kingdom for a Horse (TV Serija)
Steve
 1991 Clarissa (TV Serija)
Lovelace

Epizoda #1.4 (1991) … Lovelace
Epizoda #1.3 (1991) … Lovelace
Epizoda #1.2 (1991) … Lovelace
Epizoda #1.1 (1991) … Lovelace
 1991 Screen One (TV Serija)
Jack Morgan / Gabriel Lewis

Prince (1991) … Jack Morgan
Tell Me That You Love Me (1991) … Gabriel Lewis
 1991 4 Play (TV Serija)
Smith

In the Border Country (1991) … Smith
 1990 Lorna Doone (TV Film)
Carver Doone
 1990 The Field
Tadgh McCabe
 1990 Screenplay (TV Serija)
Man

Wedded (1990) … Man
 1990 Screen Two (TV Serija)
Vic

Small Zones (1990) … Vic
 1989 Windprints
Anton van Heerden
 1989 The Fifteen Streets (TV Film)
Dominic O'Brien
 1989 The Jim Henson Hour (TV Serija)
Prince

Musicians (1989) … Prince
 1989 War Requiem
The German Soldier
 1988 The Storyteller (TV Serija)
Prince

The True Bride (1988) … Prince
 1988 Troubles (TV Mini-Serija)
Captain Bolton

Epizoda #1.2 (1988) … Captain Bolton
Epizoda #1.1 (1988) … Captain Bolton
 1988 Stormy Monday
Brendan
 1986 The Practice (TV Serija)
Terry Donlan

Epizoda #2.5 (1986) … Terry Donlan
Epizoda #2.4 (1986) … Terry Donlan
 1986 Caravaggio
Ranuccio
 1985 Exploits at West Poley (TV Film)
Scarred Man
 1985 Samson and Delilah (Kratkometražni)
Billy
 1984 Winter Flight
Hooker
 1984 Punters (TV Film)
Lurch
 1984 The Bill (TV Serija)
Horace Clark

Long Odds (1984) … Horace Clark

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *