Sir Alec Guiness – Biografija

photo by IBTimes UK

Sir Alec Guinness (2. april 1914 – 5. avgust 2000), britanski glumac. Karijeru je započeo u pozorištu a kasnije se pojavio u nekoliko komedija, uključujući Ubice dame i Nježno srce u kojima je igrao osam različitih likova. On je takođe poznat po svojih ukupno šest nastupa u filmovima Davida Leana: kao Herbert Pocket u Velikim očekivanjima (1946), Fagin u Oliveru Twistu (1948), pukovnik Nicholson u Mostu na rijeci Kwai (1957), za koju je osvojio Oscara za najboljeg glumca, Princ Faisal u Lawrenceu od Arabije (1962), Jevgraf u Doktoru Živagu (1965), i profesor Godbole u Putu u Indiju (1984). On je takođe poznat po svom portretu lika Obi-Wan Kenobi u originalnoj trilogiji Georgea Lucasa Ratovi zvijezda, za koju je dobio nominaciju za Oscara za najboljeg sporednog glumca.

Guinness je bio jedan od tri glavna britanska glumca, zajedno sa Laurenceom Olivierom i Johnom Gielgudom, koji je napravio uspješnu tranziciju od šekspirijanskog pozorišta u svojoj domovini do holivudskih hitova odmah nakon Drugog svjetskog rata. Pored Oscara, on je takođe osvojio nagrade BAFTA, Zlatni globus za najboljeg glumca – drama i nagradu Tony. 1959., proglašen je vitezom od Elizabete II za zasluge u filmskoj umjetnosti. 1960. godine je dobio zvijezdu na Holivudskoj stazi slavnih, a primio je Oscara za životno djelo 1980. godine, i nagradu BAFTA za životno djelo 1989. godine.

Filmografija
 1996 Eskimo Day (TV Film)
James
 1995 Mute Witness
The Reaper (kao Mystery Guest Star)
 1993 Screen One (TV Serija)
Amos

A Foreign Field (1993) … Amos
 1992 Performance (TV Serija)
Heinrich Mann

Tales from Hollywood (1992) … Heinrich Mann
 1991 Kafka
The Chief Clerk
 1988 A Handful of Dust
Mr. Todd
 1987 Little Dorrit
William Dorrit
 1987 Great Performances (TV Serija)
Father Quixote

Monsignor Quixote (1987) … Father Quixote
 1984 Edwin (TV Film)
Sir Fennimore Truscott
 1984 A Passage to India
Godbole
 1983 Star Wars: Episode VI – Return of the Jedi
Ben ‘Obi-Wan’ Kenobi
 1983 Lovesick
Sigmund Freud
 1982 Smiley's People (TV Mini-Serija)
George Smiley
 1980 Little Lord Fauntleroy (TV Film)
Earl of Dorincourt
 1980 Raise the Titanic
John Bigalow
 1979 Tinker Tailor Soldier Spy (TV Mini-Serija)
George Smiley
 1977 Star Wars
Ben Obi-Wan Kenobi
 1976 Murder by Death
Bensonmum
 1976 Caesar and Cleopatra (TV Film)
Julius Caesar
 1974 The Gift of Friendship (TV Film)
Jocelyn Broome
 1973 Hitler: The Last Ten Days
Adolf Hitler
 1972 Brother Sun, Sister Moon
Pope Innocent III
 1970 Scrooge
Jacob Marley's Ghost
 1970 Cromwell
King Charles ‘Stuart’ I
 1970 ITV Saturday Night Theatre (TV Serija)
Malvolio

Twelfth Night (1970) … Malvolio
 1969 Thirty-Minute Theatre (TV Serija)
The Executioner

Conversation at Night (1969) … The Executioner
 1967 The Comedians
Major H. O. Jones
 1966 Hotel Paradiso
Benedict Boniface
 1965 Doctor Zhivago
Yevgraf
 1964 The Fall of the Roman Empire
Marcus Aurelius
 1962 Lawrence of Arabia
Prince Feisal
 1962 H.M.S. Defiant
Captain Crawford
 1961 A Majority of One
Koichi Asano
 1960 Tunes of Glory
Major Jock Sinclair, D.S.O., M.M.
 1959 Our Man in Havana
Jim Wormold
 1959 Startime (TV Serija)
Jebal Deeks

The Wicked Scheme of Jebal Deeks (1959) … Jebal Deeks
 1959 The Scapegoat
John Barratt / Jacques De Gue
 1958 The Horse's Mouth
Gulley Jimson
 1957 Barnacle Bill
Capt. William Horatio Ambrose
 1957 The Bridge on the River Kwai
Colonel Nicholson
 1956 The Swan
Prince Albert
 1955 The Ladykillers
Professor Marcus
 1955 Baker's Dozen (TV Film)
The Major
 1955 The Prisoner
The Cardinal
 1955 To Paris with Love
Col. Sir Edgar Fraser
 1954 Father Brown
Father Brown
 1953 Malta Story
Flight Lt. Peter Ross
 1953 The Captain's Paradise
Captain Henry St. James
 1952 The Card
Edward Henry ‘Denry’ Machin
 1951 The Man in the White Suit
Sidney Stratton
 1951 The Lavender Hill Mob
Holland
 1950 The Mudlark
Benjamin Disraeli
 1950 Last Holiday
George Bird
 1949 A Run for Your Money
Whimple
 1949 Kind Hearts and Coronets
The D'Ascoyne Family: The Duke / The Banker / The Parson / …
 1948 Oliver Twist
Fagin
 1946 Great Expectations
Herbert Pocket
 1934 Evensong
Vojnik na koncertu (Extra) (nepotpisan)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *