Tko pjeva zlo ne misli – Priča o filmu

Tko pjeva zlo ne misli, hrvatska/jugoslovenska, muzička komedija iz 1970. koju je režirao Krešo Golik. Jedan je od najgledanijih hrvatskih filmova u istoriji podnaslovljen kao “ljubavna komedija s pjevanjem”, a strukturisan je u obliku kolažnog dnevnika. Film odlikuje funkcionalistički vizuelni dizajn te autentičnost preciznih kostimografskih (Ljubica Wagner) i scenografskih (Željko Senečić) rekonstrukcija. Snimljen je prema antologijskoj prozi Iz dnevnika maloga Perice zagrebačkog pjesnika i pripovjedača Vjekoslava Majera.

Glavnina zbivanja odvija se u gornjogradskom stanu porodice Šafranek, u njihovom dvorištu, Samoboru, Maksimiru, savskom kupalištu. Film ima izrazito bogato razrađene likove s romantičarskim elementima, čiji je emocionalni život predstavljen i nizom popularnih ljubavnih šlagera. Glavne uloge tumače Franjo Majetić, Mirjana Bohanec, Relja Bašić i Mia Oremović. Prema anketi 44 filmskih kritičara iz 1999. u kojoj se određivala lista 20 najboljih hrvatskih filmova, Tko pjeva zlo ne misli se našao na prvom mjestu.

Radnja

Početkom 1930-ih u Zagrebu, mlada i privlačna gospođa Ana Šafranek osjeća da vene u braku sa svojim mnogo starijim mužem Franjom. Prilikom izleta u Samobor srce joj svojim kavaljerskim gestovima i očiglednom naklonošću razgali elegantni gospodin Fulir, koji je uskoro posjeti u njenom zagrebačkom stanu i izjavi joj ljubav. Istovremeno, u Fulira se zagleda Anina starija sestra Mina, neugledna usjedjelica. Franjo se dosjeti da bi bilo zgodno Fulira oženiti s Minom, što se nimalo ne svidi Ani. Svjedok tih ljubavno-porodičnih peripetija je mali Perica, sin Šafranekovih.

Nagrade
Glavne uloge
Glumac Uloga
Franjo Majetić Franjo Šafranek
Mirjana Bohanec Аna Šafranek
Relja Bašić Fulir
Мia Oremović Теtа Mina
Тоmislav Zganec Petrica Šafranek
Vida Jerman Gospodična Mirjana
Zanimljivosti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *