02.05.1902 – Premijera ”Le voyage dans la lune” (Prvog naučnofantastičnog filma)

„Put na Mjesec“ (franc. Le voyage dans la lune) francuski kratkometražni nijemi crno-bijeli naučnofantastični film snimljen 1902. u režiji Žorža Melijesa.

Scenario se temelji na istoimenom romanu francuskog pisca Žila Verna. Radnja prati grupu astronauta koji uz pomoć velikog topa putuju na Mjesec, gdje se susreću sa tamošnjim stanovnicima – Selenitima. Nakon sukoba, Zemljani uspijevaju da pobjegnu i srećno slete natrag na Zemlju. Melijes ga je režirao u svom prepoznatljivom pozorišnom stilu. Takođe je tumačio i glavnu ulogu profesora Barbenfuilija. Iako je sačinjen od samo 14 scena, snimljen je za tri mjeseca i sa, za to vrijeme, nečuvenim budžetom od 10 000 franaka (današnjih 4 000 000 evra) Iako je ubrzo nakon premijere, stekao internacionalni uspeh, Melijas na njemu nije zaradio, pošto je film bio masovno piratizovan. Tako je američki naučnik Tomas Edison, po čijem je nalogu napravljena jedna od piratskih kopija, stekao veliku materijalnu korist prikazujući ga po američkim bioskopima, dok je, nasuprot njemu, Melijes ubrzo bankrotirao.

Put na Mjesec je vremenom stekao status jednog od najznačajnijih ostvarenja u istoriji kinematografije. Njegova dužina, inovativni specijalni efekti, raskošna produkcija i fokusiranje na pripovjedanje izvršili su snažan uticaj na sledeću generaciju filmskih stvaralaca i rađanje narativnog filma. Scena u kojoj se raketa zabija u oko antropomorfnog Mjeseca vremenom je postala jedna od najčešće citiranih ikoničkih scena u filmskoj istoriji. Osim crno-bijele verzije, 1993. je otkrivena originalna ručno obojena verzija, koja je restaurisana 2011.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *