17.05.1846 – Antoine Sax patentirao saksofon

Saksofon (skraćeno “Sax”) je instrument izrađen od metala, no uvrštava se među drvene duvačke instrumente zbog svoje mehanike (čunjasta cijev i tehnika su slične oboi) i originatora tj. faktora koji proizvodi ton (jednostrukog jezička koji je sličan klarinetovom). Sastoji se od jezička, usnika, lulice i samog tijela instrumenta.

Istorijat

Saksofon je izumio 1840.g. Antoine Joseph Sax, poznati tvorac limenih duvačkih instrumenata te ga prijavljuje 1846.g. kao patent od 7 instrumenata. Saksofon je jedan od rijetkih instrumenata koji je nazvan po svom izumitelju.

Antoine Joseph Sax vodio se iskustvima dotadašnjih instrumenata, pa saksofon ima usnik sličan klarinetu, mehanizam i prstna tehnika najsličniji su mu oboi.

U početku se saksofon koristio samo u vojnim orkestrima i to najviše u Francuskoj, Belgiji, Engleskoj i SAD-u. U simfonijskim orkestrima upotrebljavao se vrlo rijetko, uglavnom za izvođenje solo dionica. Veliki kompozitori poput Hector Berlioza, Gioachino Rossinia i Straussa ubrzo zapažaju zvučne sposobnosti novog instrumenta i počinju ga koristiti u svojim kompozicijama.

Saksofon svoju slavu stiče tek krajem 20-tih kada se njegova primjena i afirmacija pronalazi u jazz muzici. U tom periodu u Americi se proizvodi više od 100.000 saksofona, a do kraja decenije svira ga milion i po Amerikanaca. Postaje jedan od najviše upotrebljavanih i najomiljenijih instrumenata širom svijeta, sinonim u jazz muzici 20. vijeka. Danas se sax često pojavljuje u rock i pop muzici kao i u jazzu i to u solističkim dionicama.

Takođe se sve više koristi i u narodnoj muzici, posebno u vlaškoj narodnoj pjesmi i sviranju kola; neizostavan je instrument u narodnim orkestrima sa područja Rumunije.

Vrste saksofona

Porodica saksofona obuhvata sedam instrumenata od alta do basa. Najviše se upotrebljavaju sopran, alt, tenor i bariton, dok se za početak učenja koristi najčešće alt saksofon.
Kada se prvi put sretnete sa saksofonom najduže se radi na samom upoznavanju instrumenta, postavi usnica i disanju. Saksofon je instrument lijepog i toplog tona i velikih tehničkih mogućnosti.

Osnovne registarske varijante:

Transponiraju naizmjenično još u “Es” (ili “F”) i “B” (ili “C”, tj. bez transpozicije), pomičući se još – zavisno od registara – za jednu, dvije ili tri oktave naniže.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *