24.05.1956 – Održana prva Evrovizija

Pjesma Evrovizije (engl. Eurovision Song Contest, franc. Concours Eurovision de la Chanson), prvi put održana 24.05.1956. godine, godišnji je festival zabavne muzike takmičarskog karaktera sa velikim brojem zemalja obuhvaćenim televizijskim prenosom, u kojem učestvuju izvođači iz brojnih zemalja čiji su nacionalni televizijski emiteri aktivni članovi Evropske unije za radiodifuziju.

Svaka nacionalna televizija-učesnik takmičenja bira (nacionalnim izborom otvorenog ili zatvorenog tipa, internim izborom ili drugačije) pjesmu koja se kao predstavnik svoje zemlje izvodi uživo u direktnom televizijskom prenosu i zatim dodjeljuje poene po njima najboljim pjesmama, čijim se sabiranjem određuje pobjednik takmičenja.

Ime festivala vezano je za televizijsku distributivnu mrežu Evrovizija (naziv pod kojim se danas najčešće podrazumijeva sama Pjesma Evrovizije) Evropske unije za radiodifuziju koja pokriva potencijalnih milijardu gledalaca. Takmičenje je održano svake godine od 1956. godine, i jedan je od televizijskih programa sa najdužom tradicijom u svijetu, kao i najgledaniji ne-sportski program na svijetu, čije se procjene gledanosti širom svijeta procjenjuju na između 100 i 600 miliona. Osim u Evropi, ovaj program je putem radija i televizije prenošen i širom svijeta, u zemljama kao što su Australija, Vijetnam, Egipat, Indija, Jordan, Južna Afrika, Južna Koreja, Kanada, Novi Zeland, Sjedinjene Države, Kina i Hongkong.

Takmičenje je tradicionalno poznato po šablonskoj, lagano orkestriranoj, pjevljivoj pop muzici poznatoj i kao šlager. Međutim, na Pjesmi Evrovizije je izveden i veliki broj pjesama najraznovrsnijih žanrova, uključujući i snažne balade, etno muziku, latino, plesne, haus, rep/hip-hop, rok, hevi metal, džez, operske i ambijentalne/instrumentalne numere.

Evropska radiodifuzna unija je organizacija potpuno odvojena od Evropske unije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *