Al Bano – Biografija

Albano Carrisi, poznatiji širom svijeta po svom umjetničkom imenu Al Bano, (Cellino San Marco, Puglia, 20. maja 1943.) italijanski kantautor, pjevač i vinar.

Biografija

Siromašnog (seljačkog porijekla), sa šesnaest godina napušta školovanje i rodnu Pugliu i seli se u Milano, radi svašta da preživi (fizički radnik, sobar, metalski radnik). Sreća mu se osmjehnula kad je radivši u nekom restoranu upoznao Adriana Celentana koji mu je pomogao da snimi svoju prvu ploču La strada, 1965., (u stilu tada popularnog Gene Pitneya) 1965.

Prvi veći uspjeh napravio je 1967. godine s pjesmom Nel sole , s kojom je bio finalist ljetnog muzičkog festivala Disco per l'estate. Prvi put je nastupio na Sanremskom Festivalu 1968. sa pjesmom La siepe (u alternaciji sa američkom pjevačicom Bobbie Gentry), i dobio specijalnu nagradu kritike. 1969. pobijedio je na Festivalu Disco per l'estate sa pjesmom Pensando a te, te iste godine napisao je hit Acqua di mare, koju je otpjevala Romina Power (njegova buduća žena).

26. juna 1970. oženio se s Rominom Power, kćerkom slavnog američkog glumca Tyrona Powera. S Rominom je počeo pjevati i nastupati u duetu, požnjevši mnogo uspjeha. U duetu s Rominom Power, pobijedio je na Festival Sanremo 1984. s pjesmom Ci sarà.

Na Eurosongu je nastupio 2 puta (1976. i 1985) i oba puta bio 7. Prateći vokal je bio za Švajcarsku 2000.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *