Andrea Corr – Biografija

Andrea Corr (rođena 17. maja 1974. godine) irska pjevačica i glumica. Sa svojim porodicom čini grupu Corrs koja svira keltsku narodnu muziku i pop-rock. Pored toga što piše pjesme ona svira flautu i klavir.

Karijera

Andrea je četvrto dijete u porodici Corr, od oca Garyja i majke Jean. Sa svojim bratom Johnom i sestrama Sharon i Carolinom čini grupu Corrs, koja se zove po porodičnom prezimenu. Jimmy je najstariji član benda i najčešće svira gitaru, Sharon svira violinu i prateći je vokal, Caroline bubnjeve i udaraljke dok Andrea svira flautu i vodeći je vokal.

Svo četvoro svira klavijature jer ih je tome naučio otac Gary. Izdali su 7 studijskih albuma, dvije kompilacije i dva albuma sa koncerata. Andrea pored sviranja i pjevanja u grupi, vodi i svoju solo karijeru od 2007. godine kada je objavila album Visoka deset stopa. Za razliku od Corrsa njenu solo karijeru karakteriše plesni pop zvuk. Sledeći album je objavila 30. maja 2011. godine.

Pored muzičkih nastupa imala je i nekoliko uloga u filmovima.

Ostalo

Andrea je uključena u mnoge dobrotvorne aktivnosti. Učestvovala je na mnogim dobrotvornim koncertima. Ambasador je kampanje za podizanje svijesti o sidi u Africi. Zajedno sa bratom i sestrama, dobila je počasni orden Britanskog kraljevstva 2005. godine od kraljice Elizabete za doprinos muzici i humanitarnim aktivnostima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *