Boba Stefanović – Biografija

Slobodan – Boba Stefanović (Beograd, 21. maj 1946Beograd, 9. februar 2015) srpski pjevač i kompozitor domaće zabavne muzike i jedno od najpoznatijih imena jugoslovenske pop scene.

Biografija

Rodjen je 21. maja 1946. u Beogradu, u Molerovoj ulici na Čuburi, u porodici Milivoja i Lepe Stevanović. Milivoje je u to vrijeme visoki državni i partijski funkcioner, ali je ‘48-me uhapšen i odlazi na Goli otok zbog IB-a. Još u najranijem djetinjstvu Boba pokazuje veliki talenat za slikanje i muziku, a kako je u komšiluku (Molerova 33), bilo 1958. god otvoreno amatersko pozorište „Dadov“, Boba tu pronalazi svoj svijet. Sam je naučio da svira veliki broj muzičkih instrumenata, a neke od njegovih najlepših pjesama je sam napisao.
Diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti, odsjek Filmska i TV organizacija i apsolvirao na Likovnoj akademiji Za sobom je ostavio tri ćerke. Najstarija, Jelena je naslijedila očev talenat, diplomirala je FTV produkciju na Fakultetu dramskih umetnosti i već je radila na velikom broju poznatih projekata.

Karijera

Bogatu muzičku karijeru Boba Stefanović započeo je davne 1962. godine u vokalno-instrumentalnom sastavu Zlatni dečaci kaо pjevač. Prvi put profesionalno nastupa u tada veoma popularnom klubu „Euridika“, sa samo 15 godina i od tada se nižu samo hitovi. „Čudna devojka“, njegova prva zlatna ploča, se i danas čuje u radio-programima, a ponovo je oduševila nove generacije u filmu Lajanje na zvezde.

Bila je to prva faza Stefanovićeve karijere. Kasnije ih je bilo još pet, onih važnijih: Aleksandar Korać i vrijeme festivalskih šlagera („Obriši suze, draga“); Boba i Džezebal (tako se u to vrijeme zvala igračka grupa Lokice Stefanović, Boba u muško-ženskoj grupi „One i oni“ u kojoj su osim njega nastupali Minja Subota, Lidija Kodrič i Daliborka Stojšić (domaća, doduše nešto manja i tanja verzija, kasnije popularnih ABBA);

Stefan Boba kao zvijezda njemačkog „Bellaphon Records“-a i najzad – Boba i Bobete. Jedno vrijeme, oko petnaest godina, je držao školu pjevanja pop i rok muzike, a poslednjih godina života najviše vremena provodio je slikajući. Povremeno je prihvatao i pozive za nastupe. Umro je u Beogradu 9. februara 2015. godine.

Nagrade

Nosilac je velikog broja domaćih i međunarodnih priznanja. Neke od njih su:

  • Nagrada za najbolju interpretaciju „Beogradsko proleće“ 1969. godine
  • Prva nagrada na festivalu „Beogradsko proleće“ 1970. godine
  • Prva nagrada na festivalu „Zlatni Orfej“,Sunčev Breg, Bugarska
  • Prva nagrada na festivalu „Zlatni jelen“,Brašov, Rumunija
Diskografija
  • 1967. Kraj leta
  • 1968. Dvoje starih – (“Beogradsko proleće”)
  • 1969. Đurđa
  • 1969. Moje srce kuca za tebe (“Pesma leta'69”)(A3) V/A PGP RTB
  • 1969. Smem li da ti kažem
  • 1969. Oprosti (“Beogradsko proleće” (nagrada za interpretaciju)
  • 1970. Obriši suze draga (A) (“Beogradsko proleće'70” 1. nagrada publike) – Kada te nema (B), 5 x “Zlatna ploča”
  • 1970. Moja stara gitara (A) – Hvala ti što postojiš (B), PGP RTB
  • 1970. Svako mora imat nekog (A) (“Opatija“‘70) – Daj mi daj (B)
  • 1970. Za tvoju ljubav (A) (Split ‘70)
  • 1971. Bolno srce plače (A) (Beogradsko proleće ‘71) – Moja ljubljena (B)
  • 1972. Čuvaj se vatre (A) (Beogradsko proleće ‘72) – Budi samo moja (B)
  • 1972. Klečim i molim (A) (Skoplje ‘72) (B)
  • 1972. Ljubica (A) – Tvoj prvi ples (B)
  • 1972. Za tvoju ljubav živim (A)(VŠS ‘72) – Jedna crnka dugokosa (B)
  • 1973. Bez tebe ne mogu (A) (VŠS ‘73)
  • 1973. Mari, Mari (A) (Beogradsko proleće ‘73) – Oprosti mi, Mari (B)
  • 1973. Piši mi (A) (Opatija ‘73) – Kome da dam (B)
  • 1974. Koliko te volim (A) (Hit parada ‘74) (B)
  • 1974. Vrati mi snove za dvoje (A) (Beogradsko proleće ‘74) – Nema, nema nje (B)
  • 1975. Kažu mi da još si uvek sama, (A) (Hit parada ‘75) – Jedna noć sa tobom (B)
  • 1975. Ruže (A) (Opatija ‘75) – Oči drage žene (B)
  • 1975. Vodite me njoj (A) (Beogradsko proleće ‘75) (B)
  • 1975. Was willst Du den allein in siebten Himmel (A) – Ich hab’ mein Ziel gefunden (B)
  • 1976. Ona, ona, ona (A) (Beogradsko proleće ‘76) – Ja bih hteo (B)
  • 1976. Autoportret (LP) (Compilation)
  • 1977. Hiljadu mandolina (A) (Beogradsko proleće ‘77) – Čovek sa gitarom (B)
  • 1977. Živim tako sam (A)- Ne mogu bez tebe (B)
  • 1978. A onda šta (Biljana i Boba) (A) (B)
  • 1978. Da li si noćas sama (A) (Beogradsko proleće ‘78) – Kad bi znala (B)
  • 1978. U Super Salonu (A) – Vrati se ljubavi (B)
  • 1979. Boba (LP)
  • 1983. Tornado (LP)
  • 1987. MESAM – Nena
  • 1988. Evergreen Man (LP)
  • 1989. Makfest – Moja nečija palavka
  • 1998. Hitovi (CD) (Compilation)
  • 2001. To je to
  • 2010. Budva – Moja crna orhideja
Filmografija

Tokom svoje karijere, Boba je pisao muziku za više filmova, pjevao naslovne pjesme, ali je u nekima od njih i glumio. Snimio je samostalno ili učestvovao sa kolegama u velikom broju TV šou programa.

  • Srećni ljudi (TV Series) – Pjeva pesmu „Srećni ljudi“ sa Ekstra Nenom
  • 1986 Lepota poroka – Gitarista
  • 1978 Najlepše godine (TV Film)
  • 1976 Čast mi je pozvati vas (TV Serija) Boba – Epizoda #1.1 (1976)
  • 1973 Beogradsko proleće, drugi dio (TV Film) – Pjevač
  • 1972 Obraz uz obraz (TV Series) – Boba – Epizoda #1.4 (1972)
  • 1978 Portret kompozitora Darka Kraljića (TV Film)
  • 1973 Jugovizija (TV Film)
  • 1970 Jugovizija (TV Film)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *