Cate Blanchett – Biografija

Catherine Élise Blanchett (rođena 14. maja 1969), poznatija kao Cate Blanchett, australijska glumica. Blanchett je međunarodnu slavu stekla 1998. sa filmom Elizabeth reditelja Shekhara Kapura, u kojem je glumila Elizabetu I. Poznata je i po ulogama vilinske kraljice Galadriel u trilogiji Gospodar prstenova i Katharine Hepburn u Avijatičaru, za koju je osvojila Oscar za najbolju sporednu glumicu.

Rani život i obrazovanje

Blanchett je rođena u Ivanhoeu, predgrađu Melbournea, Australija, kao kći June, australijske agentkinje nekretninama i učiteljice, i Roberta Blanchetta, američkog mornaričkog oficira rodom iz Teksasa koji je Blanchettinu majku upoznao dok je bio stacioniran u Melbourneu i koji je kasnije radio u oglašavanju. Kad je Blanchett imala 10 godina, izgubila je oca kojeg je pogodio srčani udar. Samu sebe tokom djetinjstva je opisala kao “djelomično ekstrovertnu, djelimično nepoželjnu”. Ima starijeg brata, Boba, koji je kompjuterski inžinjer, i mlađu sestru, Genevieve, koja je pozorišna dizajnerka.

Blanchett je osnovnu školu završila u Melbourneu, a visoko obrazovanje na metodističkom koledžu, gdje se počela zanimati za glumu. Studirala je ekonomiju i likovne umjetnosti na Univerzitetu u Melbourneu, prije nego što je napustila Australiju i otišla na putovanje. Kad je imala 18 godina, Blanchett je otišla na odmor u Egipat. Kolega u jeftinom hotelu u Kairu ju je upitao želi li biti statista u filmu, a sljedeći dan se našla u sceni gomile koja navija za američkog boksera koji gubi od Egipćanina. Napustila je set. Blanchett se vratila u Australiju te se kasnije preselila u Sydney kako bi studirala na Državnom institutu dramskih umjetnosti, diplomiravši 1992. Karijeru je započela u teatru.

Njena prva veća uloga bila je ona iz 1993. u Oleannii Davida Mameta, s Geoffreyjem Rushom. 1994. i 1995. se pojavila u ulozi Ofelije u hvaljenoj B-produkciji Hamleta reditelja Neila Armfielda, s Rushom i Richardom Roxburghom. Nastupila je i u miniseriji Heartland s Erniejem Dingom, miniseriji Bodertown i u epizodi Police Rescue nazvanoj “The Loaded Boy”. Filmski debi ostvarila je 1994. ulogom u TV filmu Police Rescue kao učiteljica koju za taoca uzimaju naoružani banditi.

Karijera

Blanchett je međunarodni filmski debi ostvarila kao australijska medicinska sestra koju su zarobili Japanci u produkciji Puta za raj reditelja Brucea Beresforda, s Glenn Close i Frances McDormand. Njena prva veća uloga bila je ona Elizabete I u filmu Elizabeth iz 1998. godine, koja joj je donijela nominaciju za Oscara za najbolju glumicu. Izgubila je od Gwyneth Paltrow za ulogu u Zaljubljenom Shakespearu, ali je zato osvojila BAFTA-u i Zlatni globus za najbolju glumicu u drami.

Već afirmisana glumica, Blanchett je dobila gomilu novih fanova pojavivši se u trilogiji Gospodar prstenova Petera Jacksona. Glumila je vilenjačku kraljicu Galadriel u sva tri filma, koji drže rekord kao najuspješnija filmska trilogija svih vremena.

Sljedeće godine, Blanchett je nominovana za još jednu BAFTA-u za sporednu ulogu u Talentovanom gospodinu Ripleyju. 2004. je igrala trudnu novinarku u filmu Wesa Andersona Panika pod morem. 2005. je osvojila Oscar za najbolju sporednu glumicu za portret Katharine Hepburn u filmu Martina Scorsesea Avijatičar. Time je postala prva osoba koja je osvojila Oscara za ulogu glumca/glumice koji je prije osvojio/la Oscara.

2006. je nastupila u Babelu sa Bradom Pittom, i Bilješkama o skandalu glumeći Shebu Hart, sa Judi Dench. Slučajno, Dench je osvojila Oscar za najbolju sporednu glumicu za ulogu Elizabete I, iste godine kad Blanchett nije dobila za istu istorijsku figuru, doduše u drugoj kategoriji. Blanchett je za ulogu u filmu treći put nominovana za Oscar (Dench je takođe bila nominovana). 2007. je osvojila nagradu za najbolju glavnu glumicu na Venecijanskom filmskom festivalu za portret jedne od šest inkarnacija Boba Dylana u filmu Todda Haynesa Nema me. Osim toga, reprizirala je svoju ulogu Elizabete I u nastavku Elizabeth nazvanom Elizabeth: The Golden Age.

Časopis Time ju je proglasio jednom od 100 najuticajnijih osoba 2007. godine, a bila je i najuspješnija glumica prema Forbesu.

Privatni život

Blanchettin muž je dramaturg i scenarist Andrew Upton, kojeg je upoznala 1996. dok je nastupala u produkciji Čehovljeva Galeba. No, to ipak nije bila ljubav na prvi pogled. “On je mislio da se držim po strani, a ja da je on arogantan”, rekla je kasnije Blanchett. “To samo pokazuje kako možeš pogriješiti, ali kad sam ga poljubila to je bilo to.” Par se vjenčao 29. decembra 1997. Njihovo prvo dijete, sin Dashiell John, rođen je 3. decembra 2001. godine; drugi sin, Roman Robert, rođen je 23. aprila 2004.

Filmografija
 2018 Ocean's 8
Lou
 2018 Where'd You Go, Bernadette
Bernadette Fox
 2018 Mowgli
Kaa
 2017 Thor: Ragnarok
Hela
 2017 Song to Song
Amanda
 2017 Red (Kratkometražni)
Mother
 2016 Voyage of Time: Life's Journey (Dokumentarac)
Narator (glas)
 2016 LA Times: The Envelope (TV Serija)

 2015 Manifesto
Various
 2015 Truth
Mary Mapes
 2015 Carol
Carol Aird
 2015 Cinderella
Stepmother
 2015 Knight of Cups
Nancy
 2014 How to Train Your Dragon 2
Valka (glas)
 2014 Rake (TV Serija)
Clarice Greene

Epizoda #3.3 (2014) … Clarice Greene
 2014 The Monuments Men
Claire Simone
 2013 Making a Scene (Kratkometražni)
Woman
 2013 The Galapagos Affair: Satan Came to Eden (Dokumentarac)
Dore Strauch (glas)
 2013 The Turning
Gail Lang (segment “Reunion”)
 2013 Blue Jasmine
Jasmine
 2012 A Cautionary Tail (Kratkometražni)
Narator 1 (glas)
 2012 Family Guy (TV Serija)
Queen Elizabeth II / Penelope

Viewer Mail #2 (2012) … Queen Elizabeth II (glas)
Mr. & Mrs. Stewie (2012) … Penelope (glas)
 2011 Hanna
Marissa Wiegler
 2010 Robin Hood
Marion Loxley
 2008 Gake no ue no Ponyo
Gran Mamare (engleska verzija, glas)
 2007 Elizabeth: The Golden Age
Queen Elizabeth I
 2007 I'm Not There.
Jude
 2007 Hot Fuzz
Janine (nepotpisana)
 2006 Notes on a Scandal
Sheba Hart
 2006 The Good German
Lena Brandt
 2006 Babel
Susan
 2005 Little Fish
Tracy
 2004 The Aviator
Katharine Hepburn
 2004 The Life Aquatic with Steve Zissou
Jane Winslett-Richardson
 2003 The Missing
Magdalena Gilkeson
 2003 Coffee and Cigarettes
Cate / Shelly (segment “Cousins”)
 2003 Veronica Guerin
Veronica Guerin
 2002 Heaven
Philippa
 2001 The Shipping News
Petal
 2001 Charlotte Gray
Charlotte Gray
 2001 Bandits
Kate Wheeler
 2000 The Gift
Annabelle ‘Annie’ Wilson
 2000 The Man Who Cried
Lola
 1999 Bangers (Kratkometražni)
Julie-Anne
 1999 The Talented Mr. Ripley
Meredith Logue
 1999 Pushing Tin
Connie Falzone
 1999 An Ideal Husband
Lady Gertrude Chiltern
 1998 Elizabeth
Elizabeth I
 1997 Oscar and Lucinda
Lucinda Leplastrier
 1997 Paradise Road
Susan Macarthy
 1996 Parklands
Rosie
 1995 Bordertown (TV Mini-Serija)
Bianca
 1994 G.P. (TV Serija)
Janie Morris

Natural Selection (1994) … Janie Morris
 1994 Heartland (TV Mini-Serija)
Elizabeth Ashton
 1994 Police Rescue
Vivian
 1993 Police Rescue (TV Serija)
Mrs. Haines

The Loaded Boy (1993) … Mrs. Haines
 1990 Kaboria
Blonde Cheerleader

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *