Dama Džoan Kolins – Biografija

Dama Džoan Henrijeta Kolins (engl. Dame Joan Henrietta Collins; London, 23. maj 1933) glumica i književnica.

Biografija

Džoan Kolins je odrastala tokom Drugog svjetskog rata. Posle debitovanja u pozorišnoj predstavi „Kuća lutaka“ u devetoj godini, obučavala se za posao glumice na Kraljevskoj akademiji dramskih umjetnosti u Londonu. Nakon 18 mjeseci provedenih u dramskoj školi potpisala je ekskluzivni ugovor sa organizacijom Rank (engl. Rank Organisation) i pojavila se u raznim britanskim filmovima.

U 22-oj godini Kolinsova je otišla u Holivud gdje je dobila uloge u nekoliko popularnih filmova „Djevojka u crvenoj somotnoj ljuljašci“ (1955.) i „Reli dječaka oko zastave“ (1958.). Nastavila je da snima filmove u SAD-u i Britaniji tokom 60-ih godina, a tokom 70-ih je igrala u nekoliko horor filmova. Krajem te decenije tumačila je glavne uloge u dva filma koji su snimljeni po najprodavanijim romanima njene mlađe sestre Džeki – „Pastuv“ (1978.) i nastavku „Kučka“ (1979.). Vratila se pozorištu 1980. igrajući naslovnu ulogu u britanskoj verziji obnovljene predstave „Poslednje od gospođe Čejni“, a 1990. je odigrala glavnu ulogu u takođe obnovljenoj verziji predstave Noela Kauarda „Privatni životi“.

1981. Kolinsova je dobila ulogu Aleksis Kolbi, po kojoj je možda najpoznatija, u dugotrajnoj TV sapunici „Dinastija“. Za ovu ulogu, koju je tumačila sve do 1989, osvojila je nagradu Zlatni globus za najbolju glumicu u TV dramskoj seriji (1983), a bila je i nominovana za nagradu Emi. Posle završetka serije Kolinsova je krenula stopama svoje sestre i objavila je svoj prvi roman „Udarno vrijeme“ (1988), koji je postao najprodavaniji roman uprkos lošim kritikama. Od tada je objavila nekoliko romana, memoara i autobiografija, a 1996. je pobijedila u sudskom sporu sa svojom izdavačkom kućom „Random haus“ (engl. Random House).

Britanska kraljica Elizabeta II je 1997. nagradila Džoan Kolins Redom Britanskog carstva za njen doprinos umjetnosti, a 2015. i titulom dame zbog doprinosa dobrotvornom radu. Glamurozna u svom privatnom životu i svojim ulogama, Kolinsova nastavlja da glumi u pozorištu, filmu i televiziji u karijeri koja traje više od 60 godina.

Privatni život

Kolinsova se udavala pet puta, prvo za irskog glumca Maksvela Rida 1952. sa kojim je bila u braku četiri godine. Zatim se 1963. udala za nagrađivanog pjevača, glumca i filmskog kompozitora Entonija Njulija. Sa njim je dobila dvoje djece, kćerku Taru (1963.) i sina Aleksandra (1965.). Razveli su se 1970. Kolinsova se 1972. udala treći put za Ronalda Kasa, predsjednika izdavačke kuće „Epl rekords“ (engl. Appple Records). Iste godine dobila je treće i poslednje dijete, kćerku Katjanu. Brak je okončan razvodom 1983. Na vrhuncu popularnosti serije „Dinastija“ 1985. udala se za švedskog pjevača Pitera Holma u Las Vegasu. Razveli su se posle nepune dvije godine. 2002. se udala za 32 godine mlađeg pozorišnog menadžera Persija Gibsona sa kojim je i danas u braku. Ima troje unučadi.

Posjeduje kuće u Londonu, Los Anđelesu, Njujorku i Sen Tropeu.

Izabrana filmografija

Džoan Kolins 1973. godine.

  • Lady Godiva Rides Again (1951)
  • I Believe in You (1952)
  • Decameron Nights (1953)
  • Our Girl Friday (1953)
  • Land of the Pharaohs (1955)
  • The Virgin Queen (1955)
  • The Girl in the Red Velvet Swing (1955)
  • The Opposite Sex (1956)
  • Island in the Sun (1957)
  • Sea Wife (1957)
  • Stopover Tokyo (1957)
  • The Bravados (1958)
  • Rally ‘Round the Flag, Boys! (1958)
  • Seven Thieves (1960)
  • Esther and the King (1960)
  • The Road to Hong Kong (1962)
  • Revenge (1971)
  • Quest for Love (1971)
  • Tales from the Crypt (1972)
  • Empire of the Ants (1977)
  • The Stud (1978)
  • The Big Sleep (1978)
  • The Bitch (1979)
  • Sunburn (1979)
  • Decadence (1994)
  • In the Bleak Midwinter (1995)
  • The Flintstones in Viva Rock Vegas (2000)
  • Alice in Glamourland (2004)
  • Fetish (2010)
  • Saving Santa (2013)
  • The Time of their Lives (2016)
Televizijske uloge

Džoan Kolins 2009. sa koleginicama iz ”Dinastije”
  • Batman (1967)
  • Star Trek (1967)
  • Mission: Impossible (1969)
  • The Man Who Came to Dinner (1972)
  • Police Woman (1976)
  • Starsky and Hutch (1977)
  • Fantasy Island (1980)
  • Dynasty (1981-89)
  • Paper Dolls (1982)
  • Faerie Tale Theatre (1983)
  • Making of a Male Model (1983)
  • The Love Boat (1983)
  • The Cartier Affair (1984)
  • Sins (1985)
  • Monte Carlo (1986)
  • Collins Meets Coward, Tonight at 8:30 (1991)
  • Dynasty: The Reunion (1991)
  • Roseanne (1993)
  • The Nanny (1996)
  • Pacific Palisades (1997)
  • Will and Grace (2000)
  • These Old Broads (2001)
  • The Guiding Light (2002)
  • Footballers’ Wives (2005)
  • Hotel Babylon (2006)
  • Dynasty Reunion: Catfights and Caviar (2006)
  • Agatha Christie's Marple: They Do It With Mirrors (2009)
  • Happily Divorced (2012)
  • Benidorm (2013)
  • The Royals (2015)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *