Eric Satie – Biografija

Alfred Éric Leslie Satie (Honfleur, 17. maj 1866. – Pariz, 1. juli 1925.), francuski kompozitor i pijanist. U javnosti je poznatiji po pseudonimu Erik Satie, kojeg koristi od 1884., kada komponuje svoje prvo djelo.

Satie je 1887. predstavljen kao gimnopedist, nedugo prije nego je komponovao svoje najpoznatije djelo – Gymnopédies. Kasnije je sam sebe prozvao “fonometrografom” ili “fonometričarom” (što doslovno znači osoba koja mjeri zvuk), te je više preferirao taj naziv nego naziv “muzičar”. Taj naziv je sam odabrao 1911. kada je u knjizi o savremenim francuskim kompozitorima nazvan “nespretnim, ali suptilnim tehničarem”.

Osim što se bavio muzikom, Satie je iza sebe ostavio znatan broj publikacija, pišući za raznovrsne časopise, od dadaističkog časopisa 391, pa do američkog Vanity Fair. Iako se tokom kasnijeg života hvalio kako je sva svoja djela potpisao svojim imenom, postoje indicije da je krajem 19. vijeka koristio i pseudonime Virginie Lebeau i François de Paule.

Satie se, kao jedna od najraznovrsnijih muzičkih ličnosti 20. vijeka, smatra pretečom avangarde, minimalizma i teatra apsurda.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *