Fernandel – Biografija

Fernand Joseph Désiré Contandin (Marseille, 8. maj 1903. – Marseille, 26. februar 1971.), francuski filmski glumac.

Sa svojim ocem, glumcem, nastupa u pozorištu od malih nogu. Posle radi kao lučki radnik, prodavač, a neko vrijeme je bio i bankarski činovnik. Pravu zabavljačku karijeru započinje u Parizu, gdje vrlo brzo postaje popularan. Na početku karijere sudjelovao je u izvođenjima opereta i cafe-koncerata. Svojom izražajnom i osobnom fizionomijom, smislom da na groteskan način prikaže likove, ali i da ih dramski oblikuje, privukao je autore i publiku.

Mnogi komercijalni autori pisali su scenarije isključivo za njega. Prvi se put pojavljuje na filmu 1930. godine u filmu “Crno i bijelo”, a glumio je u više od 130 filmova od kojih su najpoznatiji “Pozivnica za ples”, “Bonifacije mjesečar”, “Crvena krčma” i “Don Camillo”.

Filmografija
 1970 Don Camillo e i giovani d'oggi (Kratkometražni)
Don Camillo
 1969 Freddy (TV Film)
Freddy
 1968-1969 Stasera Fernandel (TV Mini-Serija)
 1968 L'homme à la Buick
Armand Favrot
 1967 L'amateur ou S.O.S. Fernand (TV Serija)
Fernand
 1966 Paris ist eine Reise wert (TV Film)
Detective
 1966 Le voyage du père
Quantin
 1966 La bourse et la vie
Charles Migue
 1965 Il compagno Don Camillo
Don Camillo
 1965 Gala 65 (TV Film)
Komiek
 1964 L'âge ingrat
Adolphe Lartigue
 1964 Relaxe-toi chérie
François Faustin
 1963 La cuisine au beurre
Fernand Jouvin – un restaurateur marseillais
 1963 Le bon roi Dagobert
Monsieur Pelletan / Le roi Dagobert
 1963 Blague dans le coin
Jeff Burlington
 1963 Le voyage à Biarritz
Guillaume Dodut
 1962 The Changing of the Guard
Attilio Cappelaro
 1962 Le diable et les 10 commandements
Dieu / God (segment “Un seul Dieu tu adoreras”)
 1962 L'assassin est dans l'annuaire
Albert Rimond
 1961 Dynamite Jack
Dynamite Jack / Antoine Espérandieu
 1961 Il giudizio universale
The widower
 1961 Cocagne
Marc-Antoine
 1960 Le caïd
Justin Migonet
 1960 Crésus
Jules
 1959 La vache et le prisonnier
Charles Bailly – prisonnier de guerre
 1959 Le confident de ces dames
Giuliano Goberti
 1959 Le grand chef
Antoine Venturen
 1958 Les vignes du seigneur
Henri Lévrier
 1958 La vie à deux
Marcel Caboufigue
 1958 La legge è legge
Ferdinand Pastorelli
 1958 Paris Holiday
Fernydel
 1957 Le chômeur de Clochemerle
Baptistin Lachaud dit Tistin
 1957 Sénéchal le magnifique
François, Lucien Sénéchal
 1957 L'homme à l'imperméable
Albert Constantin
 1956 L'art d'être papa (Kratkometražni)
 1956 Le téléphone (Kratkometražni)
 1956 Honoré de Marseille
Honoré de Marseille / Protis / Honorius
 1956 Era di venerdì 17
Paul Verdier / Paolo Verdier
 1956 Around the World in 80 Days
French Coachman
 1956 Don Juan
Sganarelle
 1956 Le couturier de ces dames
Fernand Vignard
 1955 Don Camillo e l'on. Peppone
Don Camillo
 1955 Le printemps, l'automne et l'amour
Fernand ‘Noël’ Sarrazin
 1954 Le mouton à cinq pattes
Édouard Saint-Forget / Les quintuplés : Alain, Bernard, Charles, Désiré et Etienne
 1954 Mam'zelle Nitouche
Célestin / Floridor
 1953 L'ennemi public n° 1
Joe Calvet
 1953 Le retour de Don Camillo
Don Camillo
 1953 Carnaval
Dardamelle
 1953 Le boulanger de Valorgue
Félicien Hébrard – le boulanger
 1952 Le fruit défendu
Le docteur Charles Pellegrin
 1952 Coiffeur pour dames
Marius, dit Mario
 1952 Don Camillo
Don Camillo
 1951 L'auberge rouge
The Monk
 1951 La Table-aux-Crevés
Urbain Coindet
 1951 Boniface somnambule
Victor Boniface
 1951 Topaze
Albert Topaze
 1950 La chèvre de Monsieur Seguin (Kratkometražni)
 1950 Meurtres
Noël Annequin
 1950 Tu m'as sauvé la vie
Fortuné Richard
 1950 Casimir
Casimir
 1950 Botta e risposta
Philippe – le peintre dévot
 1949 L'héroïque Mr Boniface
Boniface
 1948 L'armoire volante
Alfred Puc
 1948 Si ça peut vous faire plaisir
Martial Gonfaron
 1948 Émile l'Africain
Émile Boulard
 1947 Attente (Kratkometražni)
 1947 Elle a de la barbe (Kratkometražni)
 1947 Fernandel (Kratkometražni)
 1947 Irma la voyante (Kratkometražni)
Irma / Le client
 1947 La Caissière du Grand Café (Kratkometražni)
 1946 Coeur de coq
Tulipe
 1946 Pétrus
Pétrus
 1946 L'aventure de Cabassou
Cabassou
 1945 Naïs
Toine
 1945 Le mystère Saint-Val
Le détective Désiré, Henri Le Sec
 1943 Guignol, Marionnette De France (Kratkometražni)
 1943 Adrien
Adrien Moulinet
 1943 La cavalcade des heures
Antonin
 1943 Ne le criez pas sur les toits
Vincent Fleuret
 1943 Une vie de chien
Gustave Bourdillon
 1943 La bonne étoile
Auguste
 1942 Les petits riens
Astier
 1942 Simplet
Simplet
 1941 Le club des soupirants
Antoine Valoisir
 1941 L'acrobate
Ernest Sauce
 1940 La nuit merveilleuse
Le berger
 1940 La fille du puisatier
Félipe Rambert
 1940 Monsieur Hector
Hector
 1940 L'héritier des Mondésir
Bienaimé de Mondésir, le baron de Mondésir & ses aïeux
 1939 Fric-Frac
Marcel
 1939 Berlingot et Cie
François Arnaud
 1939 Les cinq sous de Lavarède
Armand Lavarède
 1939 Raphaël le tatoué
Modeste Manosque, alias Raphaël
 1938 Ernest le rebelle
Ernest Pic
 1938 Tricoche et Cacolet
Tricoche
 1938 Barnabé
Barnabé
 1938 Le schpountz
Irénée Fabre, ‘le Schpountz’
 1938 Hercule
Hercule Maffre
 1937 Regain
Urbain Gedemus
 1937 Les rois du sport
Fernand
 1937 Un carnet de bal
Fabien Coutissol
 1937 Ignace
Le soldat Ignace Boitaclou
 1937 Les dégourdis de la 11ème
L'ordonnance Patard
 1937 François Premier
Honorin
 1937 Josette
Albert Durandal aka Albertal
 1936 Un de la légion
Fernand Espitalion
 1936 Les gaîtés de la finance
Marivol Lambinet
 1935 Jim la houlette
Moluchet
 1935 Ferdinand le noceur
Ferdinand Piat
 1934 Le chéri de sa concierge
Eugene Crochard
 1934 Le cavalier Lafleur
Fernand Lafleur
 1934 La porteuse de pain
Billenbuis
 1934 Adémaï aviateur
Méchelet
 1934 Angèle
Saturnin
 1934 Les bleus de la marine
Lafraise
 1934 Une nuit de folies
Fernand
 1934 La garnison amoureuse
Frédéric, un cavalier
 1933 Ça colle
 1933 Le gros lot
 1933 Lidoire (Kratkometražni)
Lidoire
 1933 Le coq du régiment
Médard
 1933 L'ordonnance
Étienne
 1933 Le jugement de minuit
Sam Hackitt
 1932 Comme une carpe (Kratkometražni)
Chatelard – le mari volage
 1932 La claque (Kratkometražni)
 1932 La terreur de la pampa (Kratkometražni)
Billy Forster
 1932 Maruche (Kratkometražni)
Maruche
 1932 Ordonnance malgré lui
Alfred Leveneux
 1932 Par habitude
Valentin Bourgeasse
 1932 Quand tu nous tiens, amour (Kratkometražni)
 1932 Un beau jour de noces
Gustave Dupied
 1932 Une brune piquante (Kratkometražni)
 1932 Un homme sans nom
Julot
 1932 Les gaîtés de l'escadron
Vanderague
 1932 Pas de femmes
Casimir
 1932 Vive la classe
Moussin
 1932 Coeur de lilas
Le garçon d'honneur
 1931 Attaque nocturne (Kratkometražni)
L'amant
 1931 J'ai quelque chose à vous dire (Kratkometražni)
L'amant
 1931 La fine combine (Kratkometražni)
Joseph
 1931 Pas un mot à ma femme (Kratkometražni)
Jules
 1931 Paris-Beguin
Ficelle
 1931 On purge bébé
Truchet
 1931 Le blanc et le noir
Le groom vierge
 1930 La meilleure bobonne (Kratkometražni)
Lucien Pivoine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *