Glenda Jackson – Biografija

Glenda Džekson (engl. Glenda Jackson) britanska glumica i ljevičarska političarka, rođena 9. maja 1936. godine u Berkenhedu (Engleska).

Jackson je odrasla u radničkoj porodici i neko vrijeme je radila kao apotekarka. Nakon studija na Kraljevskoj akademiji dramske umjetnosti debitovala je u pozorišnoj predstavi Separate Tables, a 1963. je imala i filmski debi u This Sporting Life.

1969. je nastupila u kontroverznom filmu Kena Russella Women in Love za što je nagrađena Oscarom. Godinu dana kasnije je nastupila u još kontroverznijem filmu The Music Lovers, gdje je glumila nimfomansku suprugu Pjotra Čajkovskog. Nakon te uloge je stekla reputaciju glumice spremne uraditi sve što se od nje zahtijeva pred kamerama.

Tu je reputaciju potvrdila kada je godine 1971. obrijala glavu kako bi mogla što uvjerljivije glumiti kraljicu Elizabetu u BBC-jevoj mini-seriji Elizabeth R. Za tu je ulogu nagrađena Emmyjem. Dvije godine kasnije je pokazala komičarske sposobnosti u romantičnoj komediji A Touch of Class za koju je nagrađena Zlatnim globusom.

Jackson je s vremenom sve manje vremena i energije posvećivala glumi, a sve više ljevičarskoj politici. 1992. se potpuno povukla iz glume kada je kao zastupnica Laburističke stranke izabrana u Parlament. Kao žestoka ljevičarka je stekla reputaciju jednog od najvećih kritičara politike Tonyja Blaira.

Filmografija
 1992 The Secret Life of Arnold Bax (TV Film)
Harriet Cohen
 1991 The House of Bernarda Alba (TV Film)
Bernarda
 1991 A Murder of Quality (TV Film)
Ailsa Brimley
 1990 The Real Story of Humpty Dumpty (Video spot)
Glitch the Witch (glas)
 1990 T.Bag's Christmas Ding Dong (TV Film)
Vanity Bag
 1990 Carol & Company (TV Serija)
Dr. Doris Kruber

Kruber Alert (1990) … Dr. Doris Kruber
 1990 King of the Wind
Queen Caroline
 1989 Doombeach
Miss
 1989 The Rainbow
Anna Brangwen
 1988 Salome's Last Dance
Herodias / Lady Alice
 1988 Business as Usual
Babs Flynn
 1988 American Playhouse (TV Serija)
Nina Leeds

Strange Interlude (1988) … Nina Leeds
 1987 Beyond Therapy
Charlotte
 1985 Turtle Diary
Neaera Duncan
 1984 Sakharov (TV Film)
Yelena Bonner (Sakharova)
 1982 Giro City
Sophie
 1982 The Return of the Soldier
Margaret Grey
 1981 The Patricia Neal Story (TV Film)
Patricia Neal
 1980 The Morecambe & Wise Show (TV Serija)
Woman Kissed by Eric

1980 Christmas Show (1980) … Woman Kissed by Eric
 1980 Hopscotch
Isobel
 1980 HealtH
Isabella Garnell
 1979 Lost and Found
Tricia
 1978 The Class of Miss MacMichael
Conor MacMichael
 1978 Stevie
Stevie
 1978 House Calls
Ann Atkinson
 1977 Nasty Habits
Alexandra
 1976 The Incredible Sarah
Sarah Bernhardt
 1975 Hedda
Hedda Gabler
 1975 The Romantic Englishwoman
Elizabeth
 1975 The Maids
Solange
 1973 Il sorriso del grande tentatore
Sister Geraldine
 1973 A Touch of Class
Vickie Allessio
 1973 Bequest to the Nation
Lady Hamilton
 1972 The Triple Echo
Alice
 1971 Mary, Queen of Scots
Queen Elizabeth
 1971 The Boy Friend
Rita Monroe (nepotpisana)
 1971 Sunday Bloody Sunday
Alex Greville
 1971 Elizabeth R (TV Mini-Serija)
Queen Elizabeth I
 1971 The Music Lovers
Nina (Antonina Milyukova)
 1970 BBC Play of the Month (TV Serija)
Margaret Schlegel

Howards End (1970) … Margaret Schlegel
 1969 Women in Love
Gudrun Brangwen
 1969 ITV Saturday Night Theatre (TV Serija)
Marina Palek

Salve Regina (1969) … Marina Palek
 1968 Negatives
Vivien
 1968 Armchair Theatre (TV Serija)

Home Movies (1968)
 1965-1968 The Wednesday Play (TV Serija)
Julie / Cathy

Let's Murder Vivaldi (1968) … Julie
Horror of Darkness (1965) … Cathy
 1967 Half Hour Story (TV Serija)
Claire Foley

 1967 Marat/Sade
Charlotte Corday
 1963 Z Cars (TV Serija)
WPC Fernley / Hospital Nurse

By the Book (1963) … WPC Fernley
Act of Vengeance (1963) … Hospital Nurse
 1963 This Sporting Life
Singer at Party (nepotpisana)
 1957-1961 ITV Play of the Week (TV Serija)
Jurywoman / Iris Jones

Doctor Everyman's Hour (1961) … Jurywoman
A Voice in Vision (1957) … Iris Jones
 1956 The Extra Day
Extra (nepotpisana)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *