Harvey Keitel – Biografija

Harvi Kajtel (engl. Harvey Keitel) američki glumac koji je rođen 13. maja 1939. godine u Bruklinu (Njujork, SAD).

Biografija

Rođen u Bruklinu (Njujork, SAD) od oca Nikonara Keitela i majke Maritska LeCose, jevrejskih imigranata iz Poljske i Rumunije. Odrastao je u Brighton Beach (dio Bruklina) sa sestrom Renee i bratom Džerijem. Kada je napunio 16 godina priključio se američkim marincima i sa njima je bio u Libanu. Kada se vratio u SAD, radio je kao novinar i kasnije odlučuje da se bavi glumom.

Glumu je učio kod Lija Strazberga i Stele Adler. Tokom tog vremena sreće Martina Skorsezea, koji ga unajmljuje u svojoj studenskoj produkciji Who's That Knocking at My Door. Od tada, Kajtel i Skorseze su sarađivali u nekoliko filmova uključujući: Mean Streets u kome je igrao sa Robertom de Nirom i „Taksista“, gdje je sarađivao sa De Nirom i Džodi Foster.

Trebalo je da igra kapetana Vilarda u Kopolinom filmu „Apokalipsa danas“, ali je otpušten i uloga je pripala Martinu Šinu. Nakon toga dobijao je uglavnom manje uloge. Krajem sedamdesetih sarađuje sa Ridlijem Skotom i igra u nekoliko evropskih filmova. Karijera mu ide uzlaznim putem kada je unajmljen za Tarantinov film „Ulični psi“ 1991. godine. Te iste godine igra u filmu Bugsy, za koji je nominovan za Oskara kao najbolji sporedni glumac. Posle ponovo sarađije sa Tarantinom u filmu „Petparačke priče“ u kome je odlično odigrao svoju ulogu čistača Vinstona Volfa. Kasnije po treći put sarađuje sa De Nirom u krimi drami Cop Land, u filmu su još igrali Silvester Stalone i Rej Liota. Posle je igrao u filmovima kao što su: „Od sumraka do svitanja“, „Mali Niki“, „Podmornica 571“ i „Nacionalno blago“.

Privatni život

Kajtel je otac troje djece, ćerke Stele koju ima sa glumicom Lorejn Brako, sina Hadsona sa Lizom Karmazin i sina Romana sa Dafne Kastner.

Filmografija
 2018 The Last Man
Noe
 2018 First We Take Brooklyn
Anatoly
 2018 Isle of Dogs
Gondo (glas)
 2017 Lies We Tell
Demi
 2017 Madame
Bob Fredericks
 2016 Paradise Inc. (TV Serija)
Hubert Humbolt

Epizoda #1.1 (2016) … Hubert Humbolt
Epizoda #1.2 (2016) … Hubert Humbolt
 2016 The Comedian
Mac Schiltz
 2016 Chosen
Sonson
 2016 Inside Amy Schumer (TV Serija)
Proposition Man

Fame (2016) … Proposition Man
 2015 The Ridiculous 6
Smiley
 2015 Outlaws (Kratkometražni)
The Director
 2015 Youth
Mick Boyle
 2014 Gandhi of the Month
Edward Baker
 2014 By the Gun
Salvatore Vitaglia
 2014 Rio, Eu Te Amo
O Ator (segment “O Milagre”)
 2014 Two Men in Town
Bill Agati
 2013 Beyoncé: Pretty Hurts (Video spot)
Lead
 2013 The Power Inside (Kratkometražna mini Tv Serija)
O'Mansky
 2013 The Congress
Al
 2013 A Farewell to Fools
Father Johanis
 2012 Fatal Honeymoon (TV Film)
Tommy Thomas
 2012 Moonrise Kingdom
Commander Pierce
 2011 Little Fockers: Deleted Scenes (Video spot)
Randy Weir
 2010 The Last Godfather
Don Carini
 2010 Little Fockers
Randy Weir
 2009 Wrong Turn at Tahoe
Nino
 2009 The Ministers
Joseph Bruno
 2009 Jay-Z: D.O.A – Death of Auto-Tune (Video spot)
Card Player
 2009 Inglourious Basterds
OSS Commander Who Agrees to Deal (glas, nepotpisan)
 2008-2009 Life on Mars (TV Serija)
Lieutenant Gene Hunt
 2007 My Sexiest Year
Zowie
 2006 Arthur et les Minimoys
Miro (engleska verzija, glas)
 2006 Il mercante di pietre
The Merchant
 2006 The Path to 9/11 (TV Mini-Serija)
John O'Neill

Epizoda #1.2 (2006) … John O'Neill
Epizoda #1.1 (2006) … John O'Neill
 2006 A Crime
Roger Culkin
 2006 One Last Dance
Terrtano
 2005 The Shadow Dancer
Weldon
 2005 Be Cool
Nick Carr
 2004 The Bridge of San Luis Rey
Uncle Pio
 2004 National Treasure
Sadusky
 2004 Puerto Vallarta Squeeze
Walter McGrane
 2003 Chasing the Elephant (Kratkometražna)
The Mystery Man
 2003 Dreaming of Julia
Che
 2003 El misterio Galíndez
Edward Robards
 2003 Who Killed the Idea? (Kratkometražni)
Private Investigator
 2003 Crime Spree
Frankie Zammeti
 2002 Saturday Night Live (TV Serija)
Siegfried

Robert De Niro/Norah Jones (2002) … Siegfried (nepotpisan)
 2002 Beeper
Zolo
 2002 Red Dragon
Jack Crawford
 2002 Ginostra
Matt Benson
 2002 Nowhere
 2001 Taking Sides
Major Steve Arnold
 2001 The Grey Zone
SS-Oberscharführer Erich Mußfeldt
 2001 Nailed
Tony Romano
 2000 Vipera
Leone
 2000 Little Nicky
Dad
 2000 Prince of Central Park
The Guardian
 2000 U-571
CPO Henry Klough
 2000 Fail Safe (TV Film)
Brig. Gen. Warren Black
 1999 Presence of Mind
The Master
 1999 Holy Smoke
PJ Waters
 1999 Three Seasons
James Hager
 1998 Il mio West
Johnny Lowen
 1998 Finding Graceland
Elvis
 1998 Lulu on the Bridge
Izzy Maurer
 1998 Shadrach
Vernon
 1997 FairyTale: A True Story
Harry Houdini
 1997 Cop Land
Ray Donlan
 1997 City of Industry
Roy Egan
 1996 Head Above Water
George
 1996 From Dusk Till Dawn
Jacob Fuller
 1995 Get Shorty
Harvey Keitel (nepotpisan)
 1995 Clockers
Det. Rocco Klein
 1995 Blue in the Face
Auggie Wren
 1995 Smoke
Auggie Wren
 1994 Imaginary Crimes
Ray Weiler
 1994 Somebody to Love
Harry Harrelson
 1994 Pulp Fiction
The Wolf
 1994 Monkey Trouble
Azro
 1993 The Young Americans
John Harris
 1993 Snake Eyes
Eddie Israel
 1993 Rising Sun
Lt. Tom Graham
 1993 The Piano
Baines
 1993 Point of No Return
Victor the Cleaner
 1992 Sister Act
Vince LaRocca
 1992 Bad Lieutenant
LT
 1992 Reservoir Dogs
Mr. White / Larry
 1991 Bugsy
Mickey Cohen
 1991 Thelma & Louise
Hal
 1991 Mortal Thoughts
Det. John Woods
 1990 Grandi Cacciatori
Thomas
 1990 The Two Jakes
Jake Berman
 1990 Due occhi diabolici
Roderick Usher (segment “The Black Cat”)
 1989 Imagining America (TV Film) (segment “This Ain't Bebop”)
 1989 This Ain't Bebop (TV Spot)
 1989 The January Man
Frank Starkey
 1988 Caro Gorbaciov
Nikolaj Bucharin
 1988 The Play on One (TV Serija)
Carl

Down Where the Buffalo Go (1988) … Carl
 1987 Dear America: Letters Home from Vietnam (Filmski Tv dokumentarac)
2nd Lt. Donald Jacques (glas)
 1987 The Pick-up Artist
Alonzo
 1987 Blindside
Penfield Gruber
 1987 L'inchiesta
Ponzio Pilato
 1986 The Ellen Burstyn Show (TV Serija)
Frank Tanner

Reading Between the Lines (1986) … Frank Tanner
 1986 La sposa americana
Sacha
 1986 The Men's Club
Solly Berliner
 1986 Wise Guys
Bobby DiLea
 1986 Off Beat
Mickey
 1985 Amazing Stories (TV Serija)
Byron Sullivan

Vanessa in the Garden (1985) … Byron Sullivan
 1985 Baciami strega (TV Film)
 1984 Nemo
Mr. Legend
 1984 Falling in Love
Ed Lasky
 1984 La bella Otero (TV Film)
Ernest Jurgens
 1983 Une pierre dans la bouche
Tony, le fugitif
 1983 Exposed
Rivas
 1983 Copkiller (l'assassino dei poliziotti)
Lt. Fred O'Connor
 1982 La nuit de Varennes
Thomas Paine
 1982 The Border
Cat
 1980 Bad Timing
Inspector Netusil
 1980 Saturn 3
Benson
 1980 La mort en direct
Roddy
 1979 Eagle's Wing
Henry
 1978 Fingers
Jimmy Fingers
 1978 Blue Collar
Jerry
 1977 The Duellists
Feraud
 1976 Welcome to L.A.
Ken Hood
 1976 Mother, Jugs & Speed
Speed
 1976 Taxi Driver
Sport
 1975 That's the Way of the World
Coleman Buckmaster
 1974 Virginia Hill (TV Film)
Bugsy Siegel
 1974 The F.B.I. (TV Serija)
Ernie

Deadly Ambition (1974) … Ernie
 1973 Kojak (TV Serija)
Jerry Talaba

Siege of Terror (1973) … Jerry Talaba
 1973 Mean Streets
Charlie
 1973 Pueblo (TV Film)
Seaman (nepotpisan)
 1971 Great Performances (TV Serija)
Jerry

A Memory of Two Mondays (1971) … Jerry
 1968 N.Y.P.D. (TV Serija)
Ramby

Case of the Shady Lady (1968) … Ramby
 1967 I Call First
J.R.
 1967 Reflections in a Golden Eye
Soldier (nepotpisan)
 1966 Dark Shadows (TV Serija)
Blue Whale customer

Epizoda #1.34 (1966) … Blue Whale customer (nepotpisan)
Epizoda #1.33 (1966) … Blue Whale customer (nepotpisan)
 1966 Hogan's Heroes (TV Serija)
German Soldier

The Great Impersonation (1966) … German Soldier (nepotpisan)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *