Helena Bonham Carter – Biografija

Helena Bonam Karter (engl. Helena Bonham Carter) britanska glumica, rođena 26. maja 1966. godine u Golders Grinu, London (Engleska). Debitovala je u filmu Ketlin Vendi Pejton A Pattern of Roses, dok je prvu glavnu ulogu odigrala u filmu Lejdi Džejn. Najpoznatija je po ulogama Lusi Haničerč u filmu Soba s pogledom, Marle Singer u Borilačkom klubu, Belatriks Lestrejndž u filmovima o Hariju Poteru, zatim po ulozi Kejt Kroj u filmu Krila golubice, koja joj je donijela nominaciju za Oskara, Enid Blajton u filmu Enid, gdje je bila nominovana za BAFTA nagradu, kao i po ulozi gospođice Lavet u filmu Svini Tod: pakleni berberin iz Ulice Flit koji je režirao Tim Barton, sa kojim je u ozbiljnoj vezi od 2001. godine.

Biografija

Helena Bonam Karter je rođena u Golders Grinu, u Londonu. Njena majka Elena (djevojačko Proper de Kalehon) je psihoterapeut, dok joj je otac Rejmond Bonam Karter bio ugledni bankar koji je tokom 60-tih obavljao dužnost zamjenika predstavnika Engleske banke u Međunarodnom monetarnom fondu u Vašingtonu. On potiče iz čuvene političke porodice, sin je poznatog liberala ser Morisa Bonama Kartera i Vajolet Bonam Karter, ugledne političarke i aktivistkinje, ćerke Herberta Henrija Eskota, premijera Ujedinjenog Kraljevstva od 1908-1916. godine. Helenin djed po majci je polu-Španac polu-Jevrej Eduardo Proper de Kalehon, diplomata i savjetnik u španskoj ambasadi u Vašingtonu, čija je žena, Jevrejka Elen Fuld-Sprinžer ćerka barona Ežena Fuld-Sprinžera, bankara, i Mari Sesil fon Sprinžer, ćerke barona i industrijalca Gustava Sprinžera.

Helena ima dva brata, Edvarda i Tomasa, i dalja je rođaka glumca Krispina Bonam-Kartera, koji je igrao gospodina Binglija u Bi-Bi-Si-jevoj seriji iz 1995. Gordost i predrasude, kao i političarke Džejn Bonam Karter. Takođe je u srodstvu sa admiralom Stjuartom Bonamom Karterom, Janom Flemingom, piscem romana o Džejmsu Bondu (preko Flemingove žene), poznatom bolničarkom i humanitarkom Florens Najtingejl, kao i čuvenim engleskim rediteljem Entonijem Eskotom. Pohađala je ugledne gimnazije Saut hempsted i Vestminster. Nije primljena na Kembridž, ali ne zbog loših ocjena ili slabo urađenog prijemnog, već zato što je uprava univerziteta bila zabrinuta da bi mogla napustiti školovanje kako bi se bavila glumom. Upravo zbog toga, Helena odlučuje da se posveti isključivo glumačkoj karijeri.

Kada je Heleni bilo 5 godina, majka joj je imala ozbiljan nervni slom, od kog se oporavljala tri godine. Kada se oporavila, a poučena iskustvom koje je imala sa terapeutima, i sama je postala psihoterapeut. Helena joj sada plaća da čita njena scenarija i upućuje je u psihološke motive likova koje igra. Pet godina posle majčinog oporavka, porodicu je zadesila još jedna nesreća. Tokom ljetovanja u Grčkoj, otac joj je ostao gluv na jedno uvo. Dijagnostikovan mu je benigni tumor slušnog nerva i podvrgnut je rutinskoj operaciji. Međutim, operacija se iskomplikovala, pa je 50-godišnji Rejmond doživio šlog koji ga je ostavio vezanog za invalidska kolica. Kako su oba brata bila na studijama, Helena je pomagala majci oko oca. Kasnije će posmatrati pokrete i ponašanje oboljelog oca kao dio pripreme za ulogu u filmu Teorija leta.

Karijera

Helena Bonam Karter nije školovana glumica. 1979. godine je osvojila prvu nagradu za sastav koji je napisala, a novcem od nagrade je platila članarinu u poznatom udruženju glumaca. Debitovala je sa 16 godina u TV reklami, a imala je i manju ulogu u manje poznatom filmu A Pattern of Roses.

Prvu glavnu ulogu imala je u filmu Lejdi Džejn 1986. godine, koji je dobio pomiješane kritike, a prikazao je život lejdi Džejn Grej, engleske kraljice. Ulogu koja će joj pokrenuti karijeru odigrala je u Filmu Soba s pogledom, igrajući lik Lusi Haničerč. Film Soba s pogledom snimljen je posle Lejdi Džejn, ali je emitovan prije njega.

U trećoj sezoni Poroka Majamija je igrala djevojku Dona Džonsona, a 1987. je glumila pored Dirka Bogarta u filmu The Vision. Išla je na audiciju za ulogu Nensi Spandžin u filmu Sid i Nensi, ali je ulogu dobila Kloi Veb. Odbila je ulogu Bes Meknil u filmu Breaking the Waves zbog scena seksa. Ulogu je dobila Emili Votson, i bila je nominovana za Oskara. Zbog tih ranih uloga dobila je nadimak kraljica korseta i engleska ruža, pošto je uglavnom igrala u filmovima koji su se odvijali u kasnom 19. i ranom 20. vijeku. 1996. godine igrala je Oliviju u filmu Twelfth Night Trevora Nana.

Potom počinje da proširuje svoj opus ulogama u filmovima Borilački klub, Volas i Gromit: prokletstvo Zekodlaka, kao i u filmovima Tima Bartona: Čarli i fabrika čokolade, Mrtva nevjesta, Krupna riba i Svini Tod: pakleni berberin iz Ulice Flit.

Helena Bonam Karter tečno govori francuski, a 1996. je igrala u francuskom filmu Portraits chinois. Avgusta 2001. se slikala za Maksim. 2003. je po drugi put u karijeri glumela englesku kraljicu, u ITV-jevoj mini-seriji Henri Osmi, dok je bila trudna sa prvim djetetom. 2006. je bila član žirija Kanskog festivala, koji je jednoglasno proglasio film Vetar koji njiše ječam najboljim te godine.

Igrala je Belatriks Lestrejndž u filmu Hari Poter i Red feniksa 2007. godine, kao i u nastavku Hari Poter i Polukrvni Princ iz 2009. Ponovo je igrala ovaj lik i u filmu Hari Poter i relikvije smrti. Za ovu ulogu je dobila pozitivne kritike, uz opasku da ima blistav, ali neiskorišćen talenat.

2007. je igrala gospođicu Lavet, saučesnicu Svinija Toda (Džoni Dep), u filmskoj adaptaciji mjuzikla Svini Tod: pakleni berberin iz Ulice Flit. Reditelj je bio Tim Barton, a ona je bila nominovana za Zlatni globus. Na izboru za Evening Standard British Film Awards 2007, dobila je nagradu za najbolju glumicu, za uloge u filmovima Svini Tod i Razgovori sa drugim ženama.

2009. je ponovo dobila nagradu za najbolju glumicu u izboru za Empire Awards. Odigrala je malu, ali ključnu ulogu u četvrtom dijelu Terminatora. 2010. je igrala Crvenu Kraljicu u Bartonovom filmu Alisa u zemlji čuda, u kojem takođe glume Džoni Dep, Alan Rikman, Kristofer Li i En Hatavej.

2009. godine Tajms ju je proglasio za jednu od najboljih britanskih glumica svih vremena, pa se tako našla u društvu Džuli Endrjus, Džudi Denč, Megi Smit, Helen Miren i Odri Hepbern. 2006. godine je, zajedno sa Samantom Sejdž, dizajnerkom kupaćih kostima pokrenula svoju modnu liniju pod nazivom The Pantaloonies (lakrdijaš). U prvoj kolekciji predstavile su potkošulje, kape i donji veš u starinskom, viktorijanskom stilu.

Privatni život

Od 1994. do 1999. se zabavljala sa Kenetom Branom, pored koga je i glumila u Frankenštajnu i Teoriji leta. 2001. je počela vezu sa rediteljem Timom Bartonom, sa kojim je i danas. Sreli su se na snimanju filma Planeta majmuna, a ona je kasnije glumila u brojnim Bartonovim filmovima kao što su Krupna riba, Čarli i fabrika čokolade, Svini Tod: pakleni berberin iz Ulice Flit i Alisa u zemlji čuda. Žive u londonskom naselju Belsajz park, u dvije kuće sa zajedničkim ulazom jer, kako kažu, imaju osjećaj da ne bi mogli živjeti u istoj kući. Imaju dvoje djece, Bilija Rejmonda Bartona, rođenog 4. oktobra 2003. godine, kao i ćerku Nel Bartnon, rođenu 15. decembra 2007, kada je Helena imala 41 godinu. Dobri su prijatelji sa Džonijem Depom, koji se pojavljuje u mnogim Bartonovim filmovima. Dep je i kum njihovom sinu, i prihvatio je kumstvo pošto ga je Helena zamolila na Bartonov nagovor. Kaže da je ćerki dala ime Nel u čast svim Helenama u svojoj familiji. 2008. godine, četiri člana njene porodice poginula su u Južnoj Africi, u udesu koji je imao njihov autobus prilikom safarija. Zbog toga joj je dozvoljeno da na neodređeno vrijeme napusti snimanje Terminatora, ali se kasnije vratila i završila film.

Barton i Helena su 2008. oglasili prodaju svojih stanova u njujorškom Grinič vilidžu. Za stanove su dobili ukupno 8.75 miliona dolara. Oktobra 2008. objavljeno je da je Bonam Karter postala finansijer humanitarne organizacije Action Duchenne, koja pomaže djeci oboleloj od Dišenove mišićne distrofije i njihovim roditeljima. Tom prilikom je izjavila:

“Željela bih da, kao finansijer ove akcije, podstaknem što veći broj ljudi da se informišu o njenom radu, kao i o stravičnim posljedicama Dišenove mišićne distrofije. Lijek za ovu bolest je na pragu otkića, ali se do njega neće doći bez dalje pomoći i finansiranja. Molimo vas da nam se pridružite kako bismo iskorijenili uništavanje mišića.

Decembra 2008. je pozajmila glas za MTV-jev oglas protiv nasilja u porodici. Tu je recitovala jedan dio o ljubavi iz Prve poslanice Korinćanima Novog zavjeta. Oglas traje 60 sekundi i predstavlja par koji se svađa kod svoje kuće; njih dvoje se ne čuju, već u pozadini ide muzika i Helenino recitovanje.

2009. je, zajedno sa drugim slavnim glumcima kao što su Juan Mekgregor, Kejt Vinslet, Lijam Nison, Helen Miren i drugi, ostavila otisak usana na kartici i potpisala se na nju. Ovi otisci su prodati na aukciji namijenjenoj za humanitarne svrhe.

Filmografija
 2018 The Crown (TV Serija)
Princess Margaret

Epizoda #3.3 (2018) … Princess Margaret
Epizoda #3.2 (2018) … Princess Margaret
Epizoda #3.1 (2018) … Princess Margaret
 2018 Sgt. Stubby: An American Hero
Margaret Conroy (glas)
 2017 55 Steps
Eleanor Riese
 2017 Poles Apart (Kratkometražni)
Nanuk (Polar Bear) (glas)
 2016 Love, Nina (TV Mini-Serija)
George

Epizoda #1.5 (2016) … George
Epizoda #1.4 (2016) … George
Epizoda #1.3 (2016) … George
Epizoda #1.2 (2016) … George
Epizoda #1.1 (2016) … George
 2015 Bryan Adams: Brand New Day (Kratkometražni)
 2015 Suffragette
Edith Ellyn
 2015 Cinderella
Fairy Godmother
 2014 Superheroes Unite for BBC Children in Need (TV Film)
Captain Costume (glas)
 2014 Harry Potter and the Escape from Gringotts (Kratkometražni)
Bellatrix Lestrange
 2014 Salting the Battlefield (TV Film)
Margot Tyrrell
 2014 Turks & Caicos (TV Film)
Margot Tyrrell
 2013 The Young and Prodigious T.S. Spivet
Dr. Clair, Mother
 2013 Burton and Taylor (TV Film)
Elizabeth Taylor
 2013 The Lone Ranger
Red Harrington
 2012 Les Misérables
Madame Thénardier
 2012 Great Expectations
Miss Havisham
 2012 A Therapy (Kratkometražni)
Patient
 2012 Dark Shadows
Dr. Julia Hoffman
 2012 Rufus Wainwright: Out of the Game (Video spot)
Librarian
 2011 The Gruffalo's Child (TV Spot)
Mother Squirrel (voice)
 2011 Life's Too Short (TV Serija)
Helena Bonham Carter

Epizoda #1.3 (2011) … Helena Bonham Carter
 2010 Toast (TV Film)
Mrs. Potter
 2010 The King's Speech
Queen Elizabeth
 2010 Alice in Wonderland
Red Queen
 2009 Enid: Deleted Scenes (Video spot)
Enid Blyton (nepotpisana)
 2009 The Gruffalo (TV Spot)
Mother Squirrel (glas)
 2009 Enid (TV Film)
Enid Blyton
 2009 Harry Potter and the Half-Blood Prince
Bellatrix Lestrange
 2009 Terminator Salvation
Dr. Serena Kogan
 2007 Harry Potter and the Order of the Phoenix
Bellatrix Lestrange
 2006 Sixty Six
Esther Rubens
 2005 Magnificent 7 (TV Film)
Maggi Jackson
 2005 Wallace & Gromit: The Curse of the Were-Rabbit (Video Igra)
Lady Tottington (glas)
 2005 Corpse Bride
Corpse Bride (glas)
 2005 The Curse of the Were-Rabbit
Lady Campanula Tottington (glas)
 2004 A Series of Unfortunate Events
Beatrice Baudelaire (nepotpisana)
 2003 Big Fish
Jenny – Young / Jenny – Senior / The Witch
 2003 Henry VIII (TV Film)
Anne Boleyn
 2002 Live from Baghdad (TV Film)
Ingrid Formanek
 2002 The Heart of Me
Dinah
 2001 Football (Kratkometražni)
Mum (kao Helena Bonham-Carter)
 2001 Novocaine
Susan
 2001 Planet of the Apes
Ari
 1999 Women Talking Dirty
Cora
 1999 Fight Club
Marla Singer
 1999 Carnivale
Milly (glas)
 1998 The Theory of Flight
Jane Hatchard
 1998 The Revengers’ Comedies
Karen Knightly
 1998 Merlin (TV Mini-Serija)
Morgan Le Fey

Part 2 (1998) … Morgan Le Fey
Part 1 (1998) … Morgan Le Fey
 1997 The Petticoat Expeditions
Narrator
 1997 The Wings of the Dove
Kate Croy
 1996 The Great War and the Shaping of the 20th Century ( Dokumentarna TV Mini-Serija)
Vera Brittain

Slaughter (1996) … Vera Brittain (glas)
Explosion (1996) … Vera Brittain (glas)
 1996 Portraits chinois
Ada
 1995 Margaret's Museum
Margaret MacNeil
 1995 Mighty Aphrodite
Amanda
 1994 Butter (TV Spot)
Dorothy
 1994 Mary Shelley's Frankenstein
Elizabeth
 1994 Absolutely Fabulous (TV Serija)
Dream Saffron

Hospital (1994) … Dream Saffron
 1994 A Dark Adapted Eye (TV Mini-Serija)
Faith Severn

Epizoda #1.2 (1994) … Faith Severn
Epizoda #1.1 (1994) … Faith Severn (kao Helena Bonham-Carter)
 1993 Fatal Deception: Mrs. Lee Harvey Oswald (TV Film)
Marina Oswald
 1993 Dancing Queen (TV Film)
Pandora / Julie (kao Helena Bonham-Carter)
 1992 White Bear's Secret (TV Film)
White Bear (glas, kao Helena Bonham-Carter)
 1992 Howards End
Helen Schlegel
 1991 Brown Bear's Wedding (TV Film)
White Bear (voice, as Helena Bonham-Carter)
 1991 Where Angels Fear to Tread
Caroline Abbott
 1991 Jackanory (TV Serija)
Reader

The Way to Sattin Shore: Part 5 (1991) … Reader
The Way to Sattin Shore: Part 4 (1991) … Reader
The Way to Sattin Shore: Part 3 (1991) … Reader
The Way to Sattin Shore: Part 2 (1991) … Reader
The Way to Sattin Shore: Part 1 (1991) … Reader
 1990 Hamlet
Ophelia
 1990 Beatrix: The Early Life of Beatrix Potter (TV Film)
Beatrix Potter
 1989 Getting It Right
Lady Minerva Munday
 1989 Theatre Night (TV Serija)
Raina Petkoff

Arms and the Man (1989) … Raina Petkoff
 1989 Francesco
Chiara
 1988 Six Minutes with Ludwig (Kratkometražni)
The Star
 1988 La maschera
Iris
 1987 A Hazard of Hearts (TV Film)
Serena Staverley
 1987 Screen Two (TV Serija)
Jo Marriner

The Vision (1987) … Jo Marriner
 1987 Maurice
Lady at Cricket Match (nepotpisana)
 1987 Miami Vice (TV Serija)
Dr. Theresa Lyons

Theresa (1987) … Dr. Theresa Lyons
Duty and Honor (1987) … Dr. Theresa Lyons
 1986 Lady Jane
Lady Jane Grey
 1985 A Room with a View
Lucy Honeychurch, Miss Bartlett's rođaka (kao Helena Bonham-Carter)
 1983 A Pattern of Roses (TV Film)
Netty, The Past (predstavljanje)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *