Jack Bruce – Biografija

Džon Sajmon “Džek” Brus (14. maj 1943 — 25. oktobar 2014) škotski kompozitor i muzičar, ponajviše poznat kao član britanskog rok tria Cream. Iako najpoznatiji kao pjevač, bas gitarista i tekstopisac, takođe je svirao kontra bas, usnu harmoniku, klavir i violončelo. Brus je obučen za sviranje violončela i sebe je smatrao džez muzičarem, iako većina njegovih kompozicija i snimaka teže ka bluzu i rok en rolu.

Biografija

Džek je rođen 14. maja 1943 u malom gradiću blizu Glazgova u porodici muzičara. Zajedno sa roditeljima se selio više puta, stoga je promijenio 14 različitih škola. Svoje školovanje je završio na Bellahouston akademiji i na Royal Scottish akademiji muzike, gde je i izborio stipendiju za violončelo. Napustio je akademiju i Škotsku sa 16 godina zbog razočaranja u profesorski kadar koji nije mario za njegove ideje.

Prije Creama

Nakon napuštanja akademije, Džek se preselio u London i započeo svoju uspješnu karijeru. Prvi bend mu je bio Blues Incorporated od Aleksisa Kornera gde je upoznao tada već afirmisanog bubnjara Džindžera Bejkera. Nastavili su saradnju i u Graham Bond organisation-u ali zbog učestalih svađa i tuča između njih dvojice, Brus napušta bend i pridružuje se Bluesbreakersima. Tamo upoznaje perspektivnog dvadesetogodišnjeg gitaristu Erika Kleptona. Nedugo zatim prelazi u Manfred Mann koji napušta zbog finansijskih razloga. Nakon toga Erik Klepton ga poziva da se pridruži njemu i Džindžeru Bejkeru u novonastalom rok triu, na šta Brus pristaje.

Cream

U julu 1966. formiran je britanski rok trio Cream od strane Brusa, Erika Kleptona i Džindžera Bejkera. Bend je postao svjetski slavan po svojoj blues, rock i jazz inspirisanoj muzici. Brus je bio glavni vokal, bas gitarista i tekstopisac, dok je Erik Klepton bio gitarista i prateći vokal da bi vremenom i on pjevao neke kompozicije. Za dvije godine postojanja Cream je snimio 4 albuma koji su prodati u više od 35.000.000 primeraka. Brus je u međuvremenu postao jedan od najslavnijih rok basista tog vremena i inspirisao je mnoge danas slavne basiste kao što su Gedi Li, Sting i Džef Berlin. Cream se raspao u novembru 1968. godine na vrhuncu slave. Džek je 1993. godine primljen u Rok en rol kuću slavnih kao član Creama.

Solo karijera

Posle raspada Creama, Džek se posvetio svojim muzičkim korijenima, prije svega džezu i klasičnoj muzici. Počeo je sa snimanjem svog prvog solo albuma Songs For A Tailor u kome je objedinio tri muzička pravca, rok, džez i klasiku u jedan jedinstveni karakterističan pravac. Od tada pa sve do 2014. i poslednjeg albuma Silver Rails, snimio je 13 albuma. Takođe je poznat po muzičkim saradnjama i turnejama sa slavnim muzičarima poput Ringa Stara, Džona Meklaflina, Gerija Mura.

Smrt

Džek Brus je umro 25. oktobra 2014 od bolesti jetre. Iza sebe je ostavio suprugu Margret i četvoro djece. Sahrana je održana 5. novembra u Londonu, na kojoj su prisustvovala velika muzička imena poput Erika Kleptona, Džindžera Bejkera, Gerija Bukera i drugih.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *