James Mason – Biografija

James Neville Mason (Huddersfield, Engleska, Velika Britanija, 15. maj 1909., – Lausanne, Švajcarska, 27. jul 1984.) britanski glumac koji je postigao status zvijezde i u britanskoj i u američkoj kinematografiji. Tokom karijere, bio je uticajna ličnost u filmskoj umjetnosti, te je danas cijenjen kao jedan od najboljih glumaca 20. vijeka.

Rođen je u Huddersfieldu, u zapadnom Yorkshireu (West Riding of Yorkshire), njegov otac je bio imućan trgovac. U mladosti student arhitekture, bez posebnih interesa za glumu kojom se počinje baviti iz zabave. Nakon studija pridružuje se teatru Old Vic u Londonu pod vođstvom Tyronea Guthrieja i Alexandera Korde, koji je 1933. Masonu dodijelio manju ulogu na filmu, ali ga je otpustio nakon nekoliko dana snimanja.

Od 1935. do 1948. glumio je u nizu britanskih niskobudžetnih filmova (quota quickies). Tokom drugog svjetskog rata odbija mobilizaciju radi prigovora savjesti, te tokom 1940-ih postaje silno popularan ulogama turobnih antijunaka u nizu melodrama filmske kuće Gainsborough. 1945., nastupio je u hvaljenom i silno popularnom filmu The Seventh Veil, koji je ostvario rekordne zarade u poratnoj Britaniji i uzdigao Masona na nivo međunarodne zvijezde. 1949. glumio je u svom prvom hollywoodskom filmu, drami Caught.

Masonov karakterističan glas omogućavao mu je da uvjerljivo glumi opasne negativce, dok mu je izgled garantovao glavne uloge. Značajne uloge uključuju Bruta u filmu Julije Cezar (1953.), Erwina Rommela u biografiji The Desert Fox: The Story of Rommel (1951.) i ratnom filmu The Desert Rats (1953.), glumca na zalasku karijere u prvom remakeu muzičke drame Zvijezda je rođena (1954.), kapetana Nema u 20 000 milja pod morem (1954.), otmjenog vrhunskog špijuna u Sjever-sjeverozapadu Alfreda Hitchkocka (1959.), istraživača u Putu u središte zemlje (1959.), Humberta Humberta u Kubrickovoj Loliti (1962.), plaćenog ubicu u adaptaciji Conradovog romana Lord Jim (1965.), i nestvarnog piratskog kapetana u Yellowbeard (1983.). Jedna od zadnjih uloga, ona korumpiranog advokata u The Verdict (1982.), donijela mu je treću i posljednju nominaciju za Oscara.

Mason je 1958. uzet u obzir za ulogu Jamesa Bonda, u tv adaptaciji romana Iz Rusije s ljubavlju, koja nije realizovana. Bio je i jedan od glavnih kandidata za Bonda u filmu Dr. No, prije nego je angažovan Sean Connery. Od kasnijih uloga ističu se i one u filmovima Bloodline (1979.) i The Shooting Party (1984.). Radio je i kao narator u dokumentarnim serijama BBC-a.

Njegova kćer Portland Mason takođe je bila glumica.

Filmografija
 1985 The Assisi Underground
Bishop Nicolini
 1985 A.D. (TV Mini-Serija)
Tiberius

Part 2 (1985) … Tiberius
Part 1 (1985) … Tiberius
 1985 The Shooting Party
Sir Randolph Nettleby
 1984 Dr. Fischer of Geneva (TV Film)
Dr. Fischer
 1984 George Washington (TV Mini-Serija)
General Braddock

Epizoda #1.3 (1984) … General Braddock
Epizoda #1.2 (1984) … General Braddock
Epizoda #1.1 (1984) … General Braddock
 1983 Alexandre
The Father
 1983 Yellowbeard
Captain Hughes
 1982 Socrates
Socrates
 1982 The Verdict
Ed Concannon
 1982 A Dangerous Summer
George Engels
 1982 Ivanhoe (TV Film)
Isaac of York
 1982 Evil Under the Sun
Odell Gardener
 1981 The Search for Alexander the Great (TV Mini-Serija)
Narator

Lord of Asia (1981) … Narator
The Last March (1981) … Narator
The Young Conqueror (1981) … Narator
The Young Lion (1981) … Narator
 1980 North Sea Hijack
Admiral Brinsden
 1979 Salem's Lot (TV Film)
Richard K. Straker
 1979 Bloodline
Sir Alec Nichols
 1979 The Passage
Prof. John Bergson
 1979 Murder by Decree
Dr. John H. Watson
 1978 The Water Babies
Mr. Grimes / Voice of Killer Shark
 1978 The Boys from Brazil
Eduard Seibert
 1978 Paura in città
Prosecutor
 1978 Heaven Can Wait
Mr. Jordan
 1977 Jesus of Nazareth (TV Mini-Serija)
Joseph of Arimathea

Part 2 (1977) … Joseph of Arimathea
Part 1 (1977) … Joseph of Arimathea
 1977 Cross of Iron
Oberst (Col.) Brandt
 1976 Voyage of the Damned
Dr. Juan Remos
 1976 Alle origini della mafia (TV Mini-Serija)
Vianisi

Omertà (1976) … Vianisi
 1975 Gente di rispetto
Avv. Antonio Bellocampo
 1975 Inside Out
Ernst Furben
 1975 Autobiography of a Princess
Cyril Sahib
 1975 Mandingo
Warren Maxwell
 1974 Great Expectations (TV Film)
Magwitch
 1974 The Marseille Contract
Jacques Brizard
 1974 11 Harrowhouse
Watts
 1973 John Keats: His Life and Death
Narator (glas)
 1973 Frankenstein: The True Story (TV Film)
Dr. John Polidori
 1973 The MacKintosh Man
Sir George Wheeler
 1973 The Last of Sheila
Philip
 1972 Child's Play
Jerome Malley
 1971 Kill!
Alan Hamilton
 1971 Appointment with Destiny (TV Serija)
Narator

 1971 El hombre de Río Malo
Francisco Paco Montero
 1971 The Search for the Nile (TV Mini-Serija)
Narator
 1970 De la part des copains
Captain Ross
 1970 Spring and Port Wine
Rafe Crompton
 1969 Age of Consent
Bradley Morahan
 1968 The Sea Gull
Trigorin
 1968 Mayerling
Emperor Franz-Josef
 1968 Duffy
Charles Calvert
 1967 Stranger in the House
John Sawyer
 1966 ITV Play of the Week (TV Serija)
Bernard Sholto

The Tormentors (1966) … Bernard Sholto
 1966 The Deadly Affair
Charles Dobbs
 1966 ABC Stage 67 (TV Serija)
Otto Hoffman

Dare I Weep, Dare I Mourn? (1966) … Otto Hoffman
 1966 Georgy Girl
James Leamington
 1966 The Blue Max
General Count von Klugermann
 1965 Dr. Kildare (TV Serija)
Dr. Maxwell Becker

Horizontal Hero (1965) … Dr. Maxwell Becker
Web of Hate (1965) … Dr. Maxwell Becker
A Life for a Life (1965) … Dr. Maxwell Becker
Behold the Great Man (1965) … Dr. Maxwell Becker
 1965 Los pianos mecánicos
Pascal Regnier
 1965 Genghis Khan
Kam Ling
 1965 Lord Jim
Gentleman Brown
 1965 ITV Sunday Night Drama (TV Serija)
Torquil Callander

A Tall, Stalwart Lancer (1965) … Torquil Callander
 1964 The Pumpkin Eater
Conway
 1963 Beta Som
Captain Blayne
 1962 Stoney Burke (TV Serija)
The Derelict

The Scavenger (1962) … The Derelict (kao Enoch Gates)
 1962 The Alfred Hitchcock Hour (TV Serija)
Warren Barrow

Captive Audience (1962) … Warren Barrow
 1962 Hero's Island
Jacob Weber
 1962 Tiara Tahiti
Capt. Brett Aimsley
 1962 Lolita
Prof. Humbert Humbert
 1962 Escape from Zahrain
Johnson (nepotpisan)
 1962 Theatre ‘62 (TV Serija)
Maxim de Winter

Rebecca (1962) … Maxim de Winter
 1962 Golden Showcase (TV Serija)
Sourab

Tonight in Samarkand (1962) … Sourab
 1961 The Marriage-Go-Round
Paul Delville
 1960 John Brown's Raid (TV Film)
John Brown
 1960 The Trials of Oscar Wilde
Sir Edward Carson
 1960 The DuPont Show with June Allyson (TV Serija)
Henry Chambers

Once Upon a Knight (1960) … Henry Chambers
 1957-1960 Playhouse 90 (TV Serija)
Hans Frick / John Brown / Hesketh / …

The Hiding Place (1960) … Hans Frick
John Brown's Raid (1960) … John Brown
The Second Man (1959) … Hesketh
Not the Glory (1958) … Wilhelm Konreid
The Thundering Wave (1957) … Sidney Lowe
 1960 A Touch of Larceny
Cmdr. Max Easton
 1959 Journey to the Center of the Earth
Sir Oliver S. Lindenbrook
 1959 North by Northwest
Phillip Vandamm
 1959 Goodyear Theatre (TV Serija)
Marius

A Sword for Marius (1959) … Marius
 1958 The Decks Ran Red
Capt. Edwin Rummill
 1958 Cry Terror!
Jim Molner
 1958 Schlitz Playhouse of Stars (TV Serija)
Captain Vialez

No Boat for Four Months (1958) … Captain Vialez
 1957 General Electric Theater (TV Serija)
Wayne Sebastian

The Questioning Note (1957) … Wayne Sebastian
 1957 Island in the Sun
Maxwell Fleury
 1957 Panic! (TV Serija)
Father

Marooned (1957) … Father
 1956 The James Mason Show (TV Serija)
Host / Performer
 1956 Bigger Than Life
Ed Avery
 1956 General Electric Summer Originals (TV Serija)

Duel at Dawn (1956)
 1956 Forever, Darling
The Guardian Angel
 1954 20,000 Leagues Under the Sea
Captain Nemo
 1954 A Star Is Born
Norman Maine
 1954 Charade
The Murderer / Maj. Linden / Jonah Watson
 1954 Prince Valiant
Sir Brack
 1953 The Tell-Tale Heart (Kratkometražni)
Narator (glas)
 1953 The Man Between
Ivo Kern
 1953 Julius Caesar
Brutus
 1953 The Desert Rats
Field Marshal Erwin Rommel
 1953 The Story of Three Loves
Charles Coutray (segment “The Jealous Lover”)
 1953 Omnibus (TV Serija)
Napoleon (segment “Napoleon's Love Letters”)

Mr. Lincoln: Part 5 (1953) … Napoleon (segment “Napoleon's Love Letters”)
 1952 Botany Bay
Capt. Paul Gilbert
 1952 Face to Face
The Captain (‘The Secret Sharer’)
 1952 The Prisoner of Zenda
Rupert of Hentzau
 1952 5 Fingers
Ulysses Diello
 1952 Lady Possessed
Jimmy Del Palma
 1951 The Desert Fox: The Story of Rommel
Field Marshal Erwin Johannes Rommel
 1951 Pandora and the Flying Dutchman
Hendrik van der Zee
 1950 One Way Street
Dr. Frank Matson
 1949 East Side, West Side
Brandon Bourne
 1949 The Reckless Moment
Martin Donnelly
 1949 Madame Bovary
Gustave Flaubert
 1949 Caught
Larry Quinada
 1947 The Upturned Glass
Michael Joyce
 1947 Odd Man Out
Johnny McQueen
 1945 The Wicked Lady
Jackson
 1945 The Seventh Veil
Nicholas
 1945 They Were Sisters
Geoffrey Lee
 1945 A Place of One's Own
Mr. Henry Smedhurst
 1944 Hotel Reserve
Peter Vadassy
 1944 Fanny by Gaslight
Lord Manderstoke
 1944 Candlelight in Algeria
Alan Thurston
 1943 They Met in the Dark
Richard Francis Heritage
 1943 The Man in Grey
Lord Rohan
 1943 The Bells Go Down
Ted Robbins
 1942 Thunder Rock
Streeter
 1942 Secret Mission
Raoul de Carnot
 1942 Alibi
Andre Laurent
 1942 The Night Has Eyes
Stephen Deremid
 1942 Hatter's Castle
Dr. Renwick
 1941 The Patient Vanishes
Mick Cardby
 1939 The Circle (TV Film)
Edward Luton
 1939 L'avare (TV Film)
Valere – In love with Elise
 1939 I Met a Murderer
Mark Warrow
 1939 Square Pegs (TV Film)
Glavna Uloga (27th February 1939 version)
 1939 Bees on the Boat-Deck (TV Film)
Robert Patch
 1938 The Moon in the Yellow River (TV Film)
Darrell Blake
 1938 Cyrano de Bergerac (TV Film)
Christian de Neuvillette
 1937 Catch As Catch Can
Robert Leyland
 1937 The High Command
Capt. Heverell
 1937 Fire Over England
Hillary Vane
 1936 The Mill on the Floss
Tom Tulliver
 1936 Blind Man's Bluff
Stephen Neville
 1936 Prison Breaker
‘Bunny’ Barnes
 1936 Troubled Waters
John Merriman
 1936 Twice Branded
Henry Hamilton
 1935 Late Extra
Jim Martin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *