Janet Jackson – Biografija

Dženet Džekson (engl. Janet Jackson; Geri, 16. maj 1966) jedna je od komercijalno najuspješnijih i najuticajnijih pjevačica svih vremena, kompozitor, tekstopisac, muzički i filmski producent, glumica, filantrop i autor bestselera, modna dizajnerka i milijarderka.

Rangirana je kao jedna od deset najprodavanijih muzičara u istoriji muzike, zato što je širom svijeta prodala više od 160 miliona muzičkih albuma, 17 miliona video albuma i 8 miliona koncertnih ulaznica. Imala je deset singlova i čak sedam albuma na prvom mjestu zvanične američke top liste, jedan više od svog starijeg brata Majkla Džeksona, odnosno jedan manje od svoje najveće rivalke Madone, i tri filma, u kojima je tumačila glavnu ulogu, na prvom mjestu američkog boks ofisa, što je, pored Hali Beri, čini najuspješnijom afroameričkom glumicom svih vremena.

Postala je najplaćeniji muzičar na planeti u dva navrata i, prema Forbsu, jedna je od deset najbogatijih žena iz svijeta šou-biznisa. Postavila je brojne rekorde od kojih mnogi još uvek nisu oboreni. Album „Control” iz 1986. je prvi ženski album sa koga je skinuto pet top-5 singlova, a album „Rhythm Nation 1814” iz 1989, jedini je album u istoriji koji je dao sedam singlova među prvih pet na američkoj top listi singolva, od kojih je čak četiri dospjelo do prvog mjesta.

Ploča „janet.” je 1993. postala prva ploča ženskog umjetnika koja je debitovala na prvom mjestu američke zvanične top liste sa, tada rekordnih, 360.000 prodatih primjeraka tokom prve nedjelje. 2000. Dženet je postala prvi muzičar kome je pošlo za rukom da osvoji prvo mjesto američke liste singlova tokom osamdesetih i devedesetih godina 20. vijeka i nakon 2000, a 2001. i jedina žena koja je imala pet uzastopnih albuma koji su dospeli do prvog mjesta američke top liste.

Dobitnica je 6 Gremija, 15 Američkih muzičkih nagrada, 15 MTV nagrada i više Bilbordovih nagrada nego bilo koji muzičar, a 2001. proglašena je „prvom MTV ikonom” na ceremoniji organizovanoj u njenu čast, kojoj su prisustvovali i izvodili njene hitove muzičari poput Pink, Britni Spirs, Stivija Vondera, Ašera, Kristine Agilere, Džastina Timberlejka, Bijons i mnogih drugih. Osvojila je i jednu Emi nagradu, nominaciju za Oskara i Zlatni globus.

Smatra se začetnicom „nju džek svinga”, muzičkog žanra koji kombinuje ritam i bluz, hip-hop i dens-pop, uz korišćenje „semplova”. Popularni muzički kanal vh1 proglasio je 2014. Dženet Džekson „kraljicom pop muzike” zahvaljujući glasovima gledalaca.

Biografija

Rođena je kao Dženet Damita Džo Džekson (engl. Janet Damita Jo Jackson) u Geriju u Indijani, kao najmlađe dijete u muzičkoj porodici Džekson. Prvi put je na pozornici nastupala s porodicom sa sedam godina, a kasnije je započela karijeru kao glumica u TV-emisiji The Jacksons 1976. godine. Posle je nastupala u nekim drugim TV-emisijama 1970-ih i ranih 1980-ih.

1982. je Džekson kao 16-godišnjakinja potpisala ugovor s muzičkom kućom A&M, izdala debitantski album sa svojim imenom. Ispočetka su je kritikovali zbog slabih vokalnih mogućnosti, ali i nepotističkog korišćenja imena sopstvene porodice. Sa svojim trećim studijskim album Control (1986), Džekson je započela dugogodišnju saradnju s producentima Džimijem Džemom i Terijem Luisom. Njena muzika pod uticajem Džemoa i Luisa je miješala savremeni R&B sa elementima rep muzike, semplovanja i industrijskim bitovima. Uspjehu njenih albuma je doprinijela i koreografija, video-spotovi, odnosno često pojavljivanje na MTV, uz istovremene pohvale zbog društvene angažovanosti tekstova njenih pjesama.

1991. je potpisala ugovor za prvi od njena dva (više miliona dolara vrijedna) ugovora s Virgin Recordsom, što ju je učinilo jednim od najbolje plaćenih svetskih muzičara. Debitantski album za Virgin Records, nazvan je janet.. Iste godine je imala prvu glavnu ulogu u filmu Poetic Justice, nakon čega će se pojavljivati i u drugim filmskim ostvarenjima. Pred kraj decenije je Dženet Džekson bila proglašena drugom najuspješnijom muzičarkom 1990-ih. All for You (2001), je bio njen peti studijski album koji je debitovao na prvom mjestu top-liste albuma Billboard 200. 2007. je promijenila izdavača, potpisavši ugovor sa Island Def Jam Music Group i izdavši deseti studijski album Discipline (sljedeće godine).

Džekson je u časopisu Billboard rangirana kao jedna od deset najprodavanijih muzičara u istoriji savremene muzike, zato što je širom svijeta prodala preko 100 miliona albuma.

Diskografija
Albumi
Kompilacije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *