John Bonham – Biografija

John Henry Bonham “Bonzo” (Redditch, Worcestershire, 31. 05. 1948. – (Clewer, Berkshire, 25. 09. 1980. engleski bubnjar i član jedne od najpoznatijih rock grupa svih vremena Led Zeppelin. Bio je poznat po svojoj brzini, brzom udaranju bas bubnja, groove-u, popularisanjem triola u bubnjanju, i smatra se jednim od najboljih bubnjara svih vremena.

Raniji život

John Bonham je rođen 31. maja u Redditchu u porodici Joan i Jack Bonhama. Počeo je svirati sa 5 godina praveći sebi bubanj od posuda za kafu, i pokušavao imitirati svoje idole poput Gene Krupe, Max Roacha i Buddy Richa. Kada je imao 10 godina dobio je doboš od svoje majke. Sa 15 godina otac mu je kupio prvi bubanj (Premier). Nikada nije imao prave lekcije, ali je kupio savjete od drugih bubnjara iz Redditcha. Između 1962. i 1963., još u školi, Bonham se priključio prvim bendovima, Blue Star Trio i Gerry Levene & the Avengers. Još dok je bio u školi njegov je učitelj rekao da će završiti ili kao čistač ili kao milioner. Kada je napustio školu 1964. Bonham se priključio polu-profesionalnom bendu Terry Webb and the Spiders, i tada je upoznao svoju buduću ženu Sam Phillips. Dvije godine poslije, priključio se blues grupi Crawling King Snakes u kojoj je pjevao Robert Plant. Još iz ranijih dana bio je dobar prijatelj sa tada budućim bubnjarom Black Sabbath Billom Wardom.1967. Plant je osnovao Band of Joy i izabrao Bonhama za bubnjara. Američki pjevač Tim Rose im je na svojoj turneji po Britaniji ponudio da mu budu predgrupa na turneji.

Led Zeppelin

Nakon raspada The Yardbirds, gitarista Jimmy Page je formirao novi bend i pozvao Planta da bude pjevač, koji je predložio Bonhama za bubnjara. Page-ovi odabiri za bubnjara su bili BJ Wilson iz Procol Haruma, Aynsley Dunbar, Clem Cattini a pominjalo se da je na listi bio i Ginger Baker. Kada su 1968. u klubu u Hampsteadu Page i Peter Grant vidjeli Bonhama kada je svirao za Tim Rosea, uvjerili su se da je savršen za novi projekt, prvo poznat kao New Yardbirds a kasnije kao Led Zeppelin. Tokom Zeppelinove prve turneje 1968. u Americi, upoznao je bubnjara grupe Vannila Fudge Carminea Appicea, koji ga je “upoznao” sa bubnjem Ludwig koji je Bonham od tada svirao do svoje smrti. Svirao je najduže i najteže palice koje su zvali “drveća” i što se očitovalo na mnogim pjesmama Led Zeppelina (Immigrant Song, When the Levee Breaks, Good Times Bad Times…).  Na kasnijim albumima Zeppelina svirao je funk i shuffle ritmove na pjesmama poput Fool in the Rain ili Royal Orleans. Njegov solo Moby Dick je znao trajati i po 30 minuta na kojem je svirao i dlanovima.

Osim Zeppelina

Osim Zeppelina je svirao na pjesmama ili albumima od Screaming Lord Sutcha, Jimmy Stevensa, Lulu, Roy Wooda, a i Wings… Pojavio je se i u filmu Son of Dracula, gdje je svirao pjesmu Counte Downe's od Harry Nilson banda. 1973. godine je bio kum Tony Iommiju na njegovom vjenčanju.

Smrt

Nakon što ga je pokupio asistant Rex King da prisustvuje probama za turneju po Sjevernoj Americi, Bonham ga je pitao da stane da doručkuje, a onda je popio oko 16 časica vodke. Nakon višečasovnih proba Bonham je otišao spavati i neko ga je stavio u krevet u Pageovoj kući na leđa. Ugušio se u vlastitoj povraćci. John Paul Jones ga je pronašao mrtvog. Kasnije se utvrdilo da je popio oko 40 časica vodke (1 – 1.4 litre). Kremiran je i njegov pepeo je pokopan na groblju u Rushocku. Radije nego da zamjene Bonhama, Led Zeppelin su odlučili da prestanu svirati.To su potvrdili na press-konferenciji 4. decembra 1980..

Porodica

Imao je mlađeg brata Micka i mlađu sestru Deborah. Bio je oženjen za Pat Phillips i imali su dvoje djece Zoe i Jasona koji je takođe bubnjar i koji je svirao je sa poznatim grupama (UFO, Black Country Communion)

Oprema

Na početku svoje karijere je svirao Premier bubanj, ali se nakon turneje u Americi prebacio na Ludwig. Kroz važniji period karijere je reklamirao Ludwig bubanj. Hardware mu se sastojao od stalaka Rogers Swiv-O-Matic i Ludwigove Speed King pedale. Koristio je takođe i Paiste činele i Remo opne.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *