Laura Pausini – Biografija

Laura Pausini (Faenca, 16. maj 1974) italijanska pjevačica. Njen stil, zbog raznolikosti pjesama, ne može se svrstati samo u jedan. Snima pjesme na italijanskom, španskom, portugalskom, engleskom i francuskom jeziku.

Biografija

Laura Pausini je rođena u Faenci, na sjeveru Italije, a odrasla je u gradu Solarolo. Počela je da pjeva u 8 godini zajedno sa njenim ocem Fabriciom u jednom pianobaru. Laurin otac je takođe bio muzičar i pjevač. Čim je napunila 12 godina, izdala je prvu pesmu I Sogni Di Laura (Laurini Snovi) uživajući potpunu podršku (i moralnu i ekonomsku) svog oca. Karijera joj je krenula s učestvovanjem na festivalu Sanremo sa pjesmom La Solitudine (Samoća).

Potpisala je profesionalni ugovor s Varner Muzikom i ubrzo izdala prvi profesionalni album Laura Pausini (1993.). Laura Pausini je doživjela veliki uspjeh u Italiji a i u Francuskoj. Izdala je drugi album godinu dana posle prvog i ponovo doživjela toliki uspjeh da su joj njeni savjetnici savjetovali pokušaj osvajanja španskog i latinoameričkog tržišta. I uspjela je da osvoji i to područje uspješnim pjesmama poput Non c'e (Nema ga) ili Se Fue (Otišao je).

Diskografija
  • 1993: Laura Pausini
  • 1994: Laura
  • 1994: Laura Pausini (na španskom)
  • 1996: Le cose che vivi / Las cosas que vives
  • 1998: La mia risposta / Mi respuesta
  • 2000: Tra te e il mare / Entre tú y mil mares
  • 2002: [From the Inside (Laura Pausini album)
  • 2004: Resta in ascolto / Escucha
  • 2006: Io canto / Yo canto
  • 2008: Primavera in anticipo / Primavera anticipada
  • 2011: Inedito / Inédito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *