Lauryn Hill – Biografija

Lauryn Hill (26. maj 1975.), američka kantautorka, reperka, producentkinja i glumica, najpoznatija kao članica grupe, Fugees, i po svom samostalnom albumu, The Miseducation of Lauryn Hill. Dobitnica je osam Grammy nagrada.

Odrastajući u New Jerseyju, Hill se počela baviti pjevanjem u djetinjstvu, podstaknuta svojom muzikalnom porodicom. Imala je uspjeha kao dječja glumica od djetinjstva, nastupajući u televizijskoj seriji, As the World Turns, i filmu, Sister Act 2: Back in the Habit.

U srednjoj školi, reper Pras, predložio joj je da osnuju grupu, kojoj se njegov rođak, Wyclef Jean, ubrzo pridružio. grupu su nazvali, Fugees, te objavili dva studijska albuma, Blunted on Reality (1994.) i The Score (1996.), za kojeg su dobili nagradu Grammy za najbolji rap album.

Sa drugim albumom, Hill se istaknula upotrebom afričko-američkih i karipskih muzičkih uticaja, repovanjem i pjevanjem, te obradom evergreena, “Killing Me Softly with His Song.” Njena burna ljubavna veza sa Jeanom dovela je do raspada grupe 1997. godine, nakon kojeg se fokusirala na solo projekte.

The Miseducation of Lauryn Hill (1998.) ostao je njen jedini objavljeni samostalni studijski album. Album je bio izuzetno hvaljen od kritike, prikazujući život i veze sa vrlo ličnim stihovima, te pronalazeći savremeni feministički glas unutar neo soul žanra.

Album, koji je sama napisala i producirala, debitovao je na prvoj poziciji Billboard 200 liste, prodavši osam miliona primjeraka u SAD-u. Hill je osvojila pet nagrada Grammy za ovaj album, uključujući nagradu za najbolji album godine i najboljeg novog umjetnika.

Ubrzo nakon objave albuma, Hill se povukla iz javnosti, zbog pritiska slave i nezadovoljstva sa muzičkom industrijom. Njen zadnji album, sa novim materijalom i snimljen uživo, MTV Unplugged No. 2.0 (2002.), podijelio je kritičare i nije doživio uspjeh prvog albuma. Njena kasnija aktivnost je sporadična; ponekad objavljuje nove pjesme i nastupa na festivalima.

Iako se The Miseducation of Lauryn Hill fokusira uglavnom na ljubav, njen rad sa Fugeesima i noviji repertoar, stavlja fokus na društvenu nepravdu, rasizam i osnaživanje žena. U svojim javnim istupima, pokazala se vrlo kritičnom prema pop kulturi i društvenim institucijama. Hill ima šestoro djece, od kojih je petoro plod njene veze sa Rohanom Marleyem, sinom Boba Marleya.

Diskografija
Studijski albumi
Koncertni albumi

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *