Michele Placido – Biografija

Mikele Plaćido (ital. Michele Placido; 19. maj 1946) italijanski glumac i reditelj.

Biografija

Plaćido je rođen u siromašnoj porodici u gradiću Askoli Satrijano, okrug Fođa. Studirao je glumu na Akademiji dramskih umjetnosti u Rimu. Debitovao je kao glumac u predstavi San letnje noći 1969. godine. Dobio je Srebrnog medvjeda na filmskom festivalu u Berlinu 1978. godine. Najpoznatiji je po ulozi Korada Katanija u seriji Hobotnica (ital. La Piovra).

Tokom karijere ostvario je veliki broj uloga u poznatim italijanskim filmovima, kao što je Godine ljubavi iz 2011. gdje se pojavljuju Robert de Niro i Monika Beluči.

Do 1994, bio je oženjen glumicom Simonetom Stefaneli. Ima petoro djece, a ćerka Violante Plaćido je takođe glumica.

Filmografija
 2016 La cena di Natale
Don Mimì
 2016 7 minuti
Michele Varazzi – il proprietario della fabbrica
 2016 Un'avventura romantica
Vittorio De Sica
 2015-2016 In Treatment (TV Serija)
Guido
 2015 Questo è il mio paese (TV Mini-Serija)
Giannino Cafuero
 2015 Io che amo solo te
Domenico Scagliusi aka don Mimì
 2015 La scelta
Emilio Nicotri
 2014 Living Legends
Christiano Negri
 2013 Trilussa – Storia d'amore e di poesia (TV Film)
Trilussa
 2013 Volare – La grande storia di Domenico Modugno (TV Film)
Vittorio De Sica
 2012 Razza bastarda
Avv.Silvestri
 2012 Viva l'Italia
Michele Spagnolo
 2012 Le guetteur
Giovanni
 2012 Tulpa – Perdizioni mortali
Roccaforte
 2011 Amici miei – Come tutto ebbe inizio
Duccio Villani di Masi
 2011 Manuale d'am3re
Augusto
 2009 Oggi sposi
Sabino Impanato
 2009 Il grande sogno
Andrea
 2009 Baarìa
Communist
 2009 Focaccia blues
Proiezionista
 2008 Il sangue dei vinti
Commissario Franco Dogliani
 2008 Aldo Moro – Il presidente (TV Film)
Aldo Moro
 2008 La luna nel deserto (Kratkometražni)
Leone (glas)
 2008 Smutek paní Snajderové
Count Sternberk
 2008 L'ultimo padrino (TV Film)
Bernardo Provenzano
 2007 2061: Un anno eccezionale
Cardinale Bonifacio Colonna
 2007 Piano, solo
Giovanni
 2007 SoloMetro
Enrico Alvari
 2006 Commediasexi
Salvatore Lisassi
 2006 Le rose del deserto
Frate Simeone
 2006 La sconosciuta
Muffa
 2006 Assunta Spina (TV Film)
Michele Boccadifuoco
 2006 Karol, un Papa rimasto uomo (TV Film)
Dr. Renato Buzzonetti
 2006 Il caimano
Marco Pulici / Silvio Berlusconi
 2005 Romanzo criminale
Padre Freddo
 2005 Il grande Torino (TV Film)
Angelo, 2004
 2004 L'odore del sangue
Carlo
 2004 L'amore ritorna
Dottor Bianco
 2003 Soraya (TV Film)
Enrico Mattei
 2003 Un papà quasi perfetto (TV Mini-Serija)
Michele
 2003 Il posto dell'anima
Salvatore
 2002 Searching for Paradise
Giorgio Mattei
 2002 Il sequestro Soffiantini (TV Film)
Giuseppe Soffiantini
 2001 Tra due mondi
Uzeda
 2000 Padre Pio: Tra cielo e terra (TV Film)
Padre Pio da Pietralcina
 2000 Liberate i pesci!
Michele Verrio
 1999 Terra bruciata
Frà Salvatore
 1999 Un uomo perbene
Enzo Tortora
 1999 La balia
Belli Estate Patient
 1999 Panni sporchi
Furio Cimin
 1998 Del perduto amore
Don Gerardo
 1998 La missione (TV Film)
Padre Ramboni
 1997 Racket (TV Mini-Serija)
Guido Gerosa
 1997 Uno sguardo dal ponte (TV Film)
 1996 La lupa
Malerba
 1995 Un eroe borghese
Silvio Novembre
 1995 Poliziotti
Sante Carella
 1994 Lamerica
Fiore
 1994 Padre e figlio
Corrado
 1993 Giovanni Falcone
Giovanni Falcone
 1993 Quattro bravi ragazzi
Marcione
 1993 L'uomo dal fiore in bocca (TV Spot)
 1993 Uomo di rispetto (TV Film)
Nino
 1992 Le amiche del cuore
Padre di Simona
 1992 Scoop (TV Mini-Serija)
Marco Bonilli / Marco bonilli

Servizi Segreti seconda parte (1992) … Marco Bonilli
Servizi Segreti prima parte (1992) … Marco Bonilli
Fattore Umano seconda parte (1992) … Marco Bonilli
Fattore Umano parte prima (1992) … Marco bonilli
 1992 Drug Wars: The Cocaine Cartel (TV Film)
Col. Roberto Chavez
 1991 Afganskiy izlom
Major Bandura
 1989 Mery per sempre
Marco Terzi
 1989 La piovra 4 (TV Mini-Serija)
Commissario Corrado Cattani
 1988 Via Paradiso
Francesco
 1988 Big Business
Fabio Alberici
 1988 Ti presento un'amica
Lionello
 1988 Ya bon les blancs
Michel
 1987 La piovra 3 (TV Mini-Serija)
Commissario Corrado Cattani
 1986 Grandi magazzini
Il Direttore
 1986 La piovra 2 (TV Mini-Serija)
Commissario Corrado Cattani
 1985 Pizza Connection
Mario Aloia
 1985 Les amants terribles
Sergio
 1984 La piovra (TV Mini-Serija)
Commissario Corrado Cattani
 1983 Ars amandi
Macarius / Commander
 1983 Il passo falso (TV Film)
Gabriele Rossi
 1982 Sciopèn
Francesco Maria Vitale
 1981 Cargo
Giovanni
 1981 Tre fratelli
Nicola Giuranna
 1980 Fontamara
Berardo Viola
 1980 Lulu
Schwarz
 1980 Salto nel vuoto
Giovanni Sciabola
 1979 Volontari per destinazione ignota (TV Film)
Antonio Stella
 1979 Sabato, domenica e venerdì
Mario (segment “Domenica”)
 1979 Il prato
Enzo
 1979 Un uomo in ginocchio
Antonio Platamonte
 1979 Letti selvaggi
Angelo / The Photographer
 1979 Ernesto
The Man
 1978 Yerma (TV Film)
Victor
 1978 Corleone
Michele Labruzzo
 1978 Io sono mia
Giacinto
 1977 La ragazza dal pigiama giallo
Antonio Attolini
 1977 Casotto
Vincenzino
 1977 Kleinhoff Hotel
Pedro
 1977 Oedipus orca
Michele Turrisi
 1976 E tanta paura
Inspector Gaspare Lomenzo
 1976 La orca
Michele Turrisi
 1976 Marcia trionfale
Paolo Passeri
 1975 Divina creatura
Martino Ghiondelli
 1975 Peccati in famiglia
Milo
 1974 Processo per direttissima
Stefano Baldini
 1974 Orlando furioso (TV Mini-Serija)
Agramante

Epizoda #1.5 (1974) … Agramante
Epizoda #1.4 (1974) … Agramante
Epizoda #1.3 (1974) … Agramante
 1974 Moses the Lawgiver (TV Mini-Serija)
Caleb
 1974 Romanzo popolare
Agente Giovanni Pizzullo
 1974 Mio Dio, come sono caduta in basso!
Silvanno Pennacchini, l'autista
 1973 Teresa la ladra
Tonino Santità
 1973 Il picciotto (TV Film)
Rosario Mandalà
 1973 Non ho tempo
Studente
 1973 La mano nera
Antonio Turris (kao Mike Placido)
 1973 Mia moglie, un corpo per l'amore
Partner di Simona al night
 1972 Il caso Pisciotta
Amerigo Lo Jacono
 1972 Joe Petrosino (TV Mini-Serija)
Carlo Costantino

Epizoda #1.5 (1972) … Carlo Costantino
Epizoda #1.3 (1972) … Carlo Costantino
Epizoda #1.1 (1972) … Carlo Costantino

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *