Milan Kangrga – Biografija

Milan Kangrga (Zagreb, 1. maj 1923. – Zagreb, 25. april 2008.), hrvatski filozof srpskog porijekla, koji je pripadao tzv. Praxis školi.

Biografija

Rodio se u Zagrebu, gdje je pohađao osnovnu školu i gimnaziju i gdje je maturirao 1942. godine. Polazi domobransku oficirsku školu u Austriji 1943.–1944., nakon čega služi kao zastavnik. Od maja 1945. godine je u Jugoslovenskoj armiji, a demobilisan je krajem 1945. godine. Studira filozofsku grupu predmeta na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Prvi filozofski članak, pod naslovom “O etici”, objavljen mu je već 1948. godine u Studentskom listu, a svojim je sadržajem naljutio tadašnje birokrate. Diplomira 1950. kao jedini diplomirani student filozofije te godine. Iste godine postaje asistent na Odsjeku za filozofiju iz predmeta etika i estetika. Redovni profesor na istom fakultetu postaje 1972., i u tom svojstvu ostaje do penzije 1993. 1953. postaje član KPJ, ali već iduće je godine isključen i više nikada nije bio član. Jedan od pokretača univerzitetskog časopisa Pogledi 1952. godine (glavni urednik bio je Rudi Supek). U njemu objavljuje svoje prve radove, npr. “Problemi ideologije” 1953. godine. Već 1954. godine, časopis je zabranjen nakon žestoke kritike iz redova partije. Godine 1957. jedan je od osnivača opšteteorijskog časopisa Naše teme, u kojem objavljuju i filozofi. Doktorirao je s temom Etički problem u djelu Karla Marxa. Nakon toga, od 1962. do 1964. godine, boravi na studijskom usavršavanju u Heidelbergu, kao stipendista Alexander von Humboldt Stiftung (Humboldtova zaklada) (Bad Godesberg, SR Njemačka). 1964. jedan je od osnivača časopisa Praxis, koji postaje središte okupljanja i snažne profilacije grupe filozofa koji su po njemu dobili ime praxisovci.

Održao je zapažena predavanja u Bonnu, Münchenu, Pragu, Budimpešti, Moskvi, Kijevu i drugim gradovima.

Preminuo je 25. maja 2008. godine u 84. godini u Zagrebu.

Djela

Objavio je dvanaest knjiga, od kojih se mogu izdvojiti:

  • Etika i sloboda,
  • Etika ili revolucija,
  • Praksa-vrijeme-svijet,
  • Smisao povijesnoga,
  • Hegel-Marx,
  • Etički problem u djelu K. Marxa,
  • Šverceri vlastitog života,
  • Nacionalizam ili demokracija,
  • Etika.

Objavio je i nekoliko stotina članaka u časopisima i novinama, a bio je ostao aktivan u “bespoštednoj kritici” društvene zbilje.

Rasprave, studiji i članci objavljivani su mu u Njemačkoj, Italiji, SAD-u, Francuskoj, Španijj, Mađarskoj, Čehoslovačkoj, Austriji i Meksiku.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *