Novalis – Biografija

Novalis je pseudonim Georga Filipa Fridriha fon Hardenberga (njem. Georg Philipp Friedrich Freiherr von Hardenberg, Novalis, 2. maj 1772 — 25. mart 1801) jednog od najznačajnijih njemačkih pisaca i filozofa ranog romantizma. Pripadao je krugu „romantičara iz Jene“.

Svoje filozofske koncepte „religije ljubavi“ i „magičnog idealizma“ zasnovao je na misli Johana Fihtea. On povezuje umjetnost i religiju i tvrdi da je obijema cilj da učine vidljivom apsolutnu intuiciju. Novalis kaže da je zadatak čovječanstva da „obrazuje Zemlju“. Time bi čovječanstvo ušlo u novo zlatno doba harmonije čovjeka i prirode.

Djela

Roman „Hajnrih iz Ofterdingena“ (Heinrich von Ofterdingen) ostao je nedovršen i objavljen je posle njegove smrti, ali je postao paradigma romantičarskog pokreta. Plavi cvijet, koji se u njemu pominje, takođe je postao simbol. Ovaj roman pripada žanru bildungsromana.

Novalisova pjesnička djela su „Himne noći“ (Hymnen an die Nacht), „Fragmenti“ (Fragmente) i „Duhovne pjesme“ (Geistliche Lieder). Šest Novalisovih himni (objavljenih 1800) sadrže autobiografske elemente. Tema im je romantičarska interpretacija jedinstva života i smrti, gdje noć predstavlja granicu između njih. „Fragmente“ je napisao između 1795. i 1800. To je zbirka misli, aforizama i kratkih komentara o filozofiji, estetici i književnosti. „Duhovne pjesme“ su intimna i ritmična poezija namijenjena pjevanju. U njima se pojavljuje Hristos kao simbol jedinstva poezije i religije.

U eseju „Hrišćanstvo ili Evropa“ (Die Christenheit oder Europa) Novalis izražava romantičnu nostalgiju za vremenima kada je srednjovjekovna Evropa bila ujedinjena u hrišćanstvu. On je protivnik Prosvetiteljstva i Francuske revolucije za koje tvrdi da su uništili evropsku duhovnost.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *