Robert Fripp – Biografija

Robert Fripp (16. maja 1946., Wimborne Minster, Dorset) britanski kompozitor, producent i gitarista, najpoznatiji kao član progresivne rock grupe King Crimson. Njegov rad u muzici traje pet decenija i obuhvata razne muzičke stilove. Oženjen je britanskom glumicom i pjevačicom Toyah Willcox. Frippa je časopis ‘Rolling Stone’ rangirao na 42. mjesto popisa “100 najboljih gitarista svih vremena” (objavljeno u avgustu 2003. godine).

Biografija
Rana karijera

Frippov najraniji profesionalni rad počinje 1967. godine, kada se odazvao na oglas grupe koja je bila u potrazi za pjevačem i orguljašem (bez obzira što nije bio ni jedno ni drugo), a osnovali su je basista Petar Giles i bubnjar Michael Giles. Grupu su nazvali ‘Giles, Giles and Fripp’ a Fripp je sa njima objavio dva singla kao i album The Cheerful Insanity of Giles, Giles and Fripp.

King Crimson (rano doba)

Nakon raspada grupe Fripp je 1968. godine, zajedno s bubnjarom Michaelom Gilesom napravio planove za formiranje grupe ‘King Crimson’, u kojoj su još bili Greg Lake, Petre Sinfield i Ian McDonald. Njihov prvi album, In the Court of the Crimson King, objavljen je krajem 1969. godine i postigao je veliki uspjeh, a i danas je poznat kao jedan od najviše uticajnih albuma u istoriji progresivnog rocka. Zbog muzičkih razlika Gilesa i McDonalda, ‘King Crimson’ se ubrzo nakon objavljivanja albuma raspada, kako bi se ponovo formirao još nekoliko puta tokom godina. U početku Fripp je imao želju napustiti grupu ali su ga Giles i McDonald nagovorili da ostane. Fripp je do danas ostao jedini nepromijenjeni član grupe. Kroz ‘King Crimson’ je prošlo mnogo postava dok grupa nije prekinula sa radom prvi put 1974. godine.

Tehnika sviranja gitare

Fripp je počeo svirati gitaru sa jedanaest godina. Po njegovim riječima bio je potpuno bez sluha i nije imao smisla za ritam. Pošto ga je osnovama sviranja gitare podučavao Don Strike, u to je vrijeme razvio tehniku brzog sviranja, što će kasnije usavršiti na gitari ‘Guitar Craft’. Fripp je inače ljevak ali gitaru svira desnom rukom.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *