Sanja Doležal – Biografija

Sanja Doležal (Zagreb, 9. maj 1963.) hrvatska pjevačica i tv-voditeljka.

Biografija

Kao dijete snimala je reklame za proizvode Medolino i Frutolino te trenirala karate. Pisala je za omladinski nedjeljnik Polet. Postala je članica zagrebačke pop-rock grupe “Prva ljubav1981. godine.

To je bio prvi teen sastav na prostoru bivše Jugoslavije, koji je djelovao do 1978. do 1982. godine. Kao članica grupe snimila je albume “Privatno” (1981.) te “Kad ostanemo sami” (1982.).

Materijalom na ova dva albuma okrenuli su se više zrelijoj pop publici, što je na kraju rezultiralo sve manjim brojem prodanih primjeraka albuma. Prije nego što su se razišli 1982. godine snimili su Dinamovu himnu.

Bila je u kratkoj ljubavnoj vezi s Draženom Petrovićem preminulim poznatim košarkašem čak im je u njihovoj vezi posvećena jedna pjesma od Novih fosila “Bilo mi je prvi put” .

Pjevačica je grupe “Novi fosili” od 1983. do 1991. te ponovo od 2005. godine. S grupom je postigla velike uspjehe, snimila albume prodate u stotine hiljada primjeraka i nastupala na rasprodatim koncertima.

Na Evroviziji 1987. godine, “Novi fosili” su nastupili s pjesmom “Ja sam za ples” te su osvojili 4. mjesto sa 92 boda. Pobijedio je Irac Johnny Logan s hit-pjesmom “Hold Me Now”.

Nakon odlaska iz “Novih fosila” snimila je tri samostalna albuma. Imala je ulogu novinarke “Zvjezdanog tracha” u muzičkoj tv-emisiji “Je l'me netko tražio”, za koju je otpjevala i uvodnu istoimenu pjesmu. Bila je voditeljka talk-showa “Sanja” na RTL-u od 2004. godine.

Bila je u braku s Nenadom Šarićem, takođe članom grupe “Novi fosili”, s kojim ima djecu Luku i Leu. Njen otac Mišo Doležal poznati je tekstopisac, kompozitor i aranžer.

Diskografija
Prva ljubav
Novi fosili
Samostalna karijera
Filmografija
Filmske uloge
Televizijske uloge
Sinhronizacija

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *