Sofia Coppola – Biografija

Sofija Karmina Kopola, američka glumica, producentkinja, scenaristkinja i režiserka, koja je rođena 14. maja 1971. godine u Njujorku (SAD).

Biografija

Rođena je u Njujorku od oca Fransisa Forda Kopole i majke Eleonor Kopole.

Karijera kao glumica

Filmsku karijeru je počela sa svega nekoliko mjeseci starosti u filmu Kum, gdje je glumila dijete na krštenju na kraju filma. Sa 13 godina dobija manju ulogu u drami Outsiders, koji je režirao njen otac. Kasnije igra veću ulogu u trećem dijelu Kuma, 1990. godine. Posle filma Kum 3 za koga dobija negativne kritike odlučuje da ne glumi više, pa započinje karijeru kao režiserka. Kasnije se ipak pojavljuje u nekoliko filmova.

Karijera kao režiserka

Njen prvi film kao režiserke je bio Lick the Star (kratkometražni), 1996. godine. Kasnije režira film The Virgin Suicides u kome je igrala poznata glumica Kirsten Danst. Najveći uspjeh kao režiserka bilježi sa filmom Izgubljeni u prevodu, 2003. godine, za koga prima pozitivne kritike i za koga je nagrađena Oskarom i Zlatnim globusom za najbolji scenario.

Nagrade
Osvojene nagrade
Nominacije
  • Nominovana za Oskara kao najbolji režiser u filmu Izgubljeni u prevodu, 2003. godine.
  • Nominovana za Zlatni globus kao najbolji režiser u filmu Izgubljeni u prevodu, 2003. godine.
  • Nominovana za BAFTA kao najbolji režiser u filmu Izgubljeni u prevodu, 2003. godine.
  • Nominovana za BAFTA za najbolji scenario u filmu Izgubljeni u prevodu, 2003. godine.
Zanimljivosti
Filmografija
Filmovi kao glumica
God Srpsko-hrvatski naziv Originalni naziv Uloga
1972 Kum The Godfather Michael Francis Rizzi
1974 Kum 2 The Godfather: Part II C
1983 The Outsiders djevojčica
1983 Rumble Fish Dona
1984 Frankenweenie En Čembers
1984 The Cotton Club dijete na ulici
1986 Peggy Sue Got Married Nancy Kelcher
1987 Anna Noodle
1990 Kum 3 The Godfather III Meri Korleone
1992 Inside Monkey Zetterland Sindi
1999 Ratovi zvezda Epizoda I: Fantomska pretnja Star Wars Episode I: The Phantom Menace Saché
2001 CQ Enzo's Mistress
Režiserski radovi
 2017 La Traviata
 2015 A Very Murray Christmas (TV Special)
 2013 Phoenix: Chloroform (Video spot)
 2010 Somewhere
 2005 VOID (Video Overview in Deceleration) (Video) (segment “This Here Giraffe”)
 2003 Kevin Shields: City Girl (Video spot)
 2000 Air: Playground Love (Video spot)
 1998 Lick the Star (Kratkometražni)
 1996 Bed, Bath and Beyond (Kratkometražni)
 1993 Walt Mink: Shine (Video spot)
Glumica u video spotovima
  • Mildred Pierce – Sonic Youth (1990) – režiser Dave Markey
  • Deeper and Deeper – Madona (1992) – režiser Bobby Woods
  • Sometimes Salvation – The Black Crowes (1992) – režiser Stéphane Sednaoui
  • Elektrobank – The Chemical Brothers (1997) – režiser Spike Jonze

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *