Thomas Henry Huxley – Biografija

Tomas Henri Haksli (engl. Thomas Henry Huxley; London, 4. maj 1825Istborn, 29. jun 1895) engleski biolog (komparativni anatomist), poznat pod nadimku „Darvinov buldog“ zbog svog zastupanja teorije evolucije Čarlsa Darvina.

Hakslijeva čuvena debata iz 1860. sa Samjuelom Vilberforsom je bila ključni trenutak za šire prihvatanje evolucije i njegovu karijeru. Haksli je prethodnog dana planirao da ode iz Oksforda, ali se predomislio nakon susreta sa Robertom Čembersom, piscem Vestiges, i odlučio da učestvuje u debati. Vilberforsa je savjetovao Ričard Oven, protiv koga je Haksli takođe vodio debatu oko toga da li su ljudi bliski srodnici majmuna.

Haksli je polako prihvatao neke Darvinove ideje, kao što je gradualizam, i nije imao stav o prirodnoj selekciji, ali je uprkos tome punim srcem podržavao Darvina. Kao jedan od zaslužnih za razvoj naučnog obrazovanja u Britaniji, Haksli se borio protiv ekstremnih verzija religijske tradicije.

Haksli je 1869. skovao izraz „agnostik“ da opiše svoja gledišta na teologiju, a taj izraz je nastavio da se koristi do danas.

Haksli je imao malo zvaničnog obrazovanja i bukvalno je bio samouk. Postao je možda najbolji komparativni anatomista druge polovine 19. vijeka. Proučavao je beskičmenjake, razjasnivši odnose između grupa koje su ranije bile slabo shvaćene. Kasnije je proučavao kičmenjake, naročito vezu između majmuna i ljudi. Nakon što je uporedio fosil Archaeopteryx-a sa Compsognathus-om, zaključio je da su ptice evoluirale od malih dinosaurusa-mesojeda i ta teorija je i danas široko prihvaćena.

Postoji težnja da se njegov rad u anatomiji zasijeni njegovim energičnim i kontroverznim aktivnostima u korist evolucije i njegovim javnim radom u naučnom obrazovanju. Obije stvari su imale značajni uticaj na društvo u Brianiji i u svijetu.

Tomas Haksli je bio prvi u cijelom porodičnom nizu viđenih engleskih naučnika i kulturnih radnika. Njegovi unuci su pisac Oldous Haksli, ser Džulijan Haksli (biolog-evolucionista, prvi generalni direktor Uneska) i ser Endrju Haksli (fiziolog i dobitnik Nobelove nagrade).

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *