Tim Roth – Biografija

Tim Rot (engl. Tim Roth) engleski glumac, rođen 14. maja 1961. godine u Londonu (Engleska).

Biografija

Timoti Simon Smit (u kasnijim godinama otac je promijenio prezime u današnje Rot) rođen je 14. maja 1961. godine u Londonu, Engleska kao sin učiteljice i pejzažne slikarke An i oca Ernija, novinara. Odrastao je u Duliču (engl. Dulwich), okrugu srednje klase u južnom dijelu Londona. U ranim godinama pokazivao je talenat u imitiranju raznih akcenata. Pohađao je Kambervil koledž umjetnosti (engl. Camberwell Art Collegey) na odsjeku skulpture, ali je kasnije napustio studije i počeo da se bavi glumom.

U godinama koje su uslijedile dobijao je manje, nezapažene uloge uglavnom u televizijskim filmovima. Nakon preseljenja u Los Anđeles, zapaža ga mladi reditelj Kventin Tarantino. Odmah dobija ulogu u filmu Ulični psi, što je napravilo prekretnicu u njegovoj karijeri. Od tada postaje jedan od omiljenih glumaca Kventin Tarantina, ostvaruje uspješne role u sledećim Tarantinovim filmovima, a 1995. godine nominovan je za sporednu ulogu u filmu Rob Roj. Njegovu glumu karakteriše veliki broj raznovrsnih uloga – od okorelih kriminalaca do komičnih likova, a u Filmu Vudi Alena je čak i zapjevao.

Od 1993. godine u braku je sa Niki Batler (engl. Nikki Butler) i sa njom ima dvoje djece – sinove Batlera i Timotija. Takođe ima sina Džeka iz veze sa Lori Bejker (engl. Lori Baker).

Filmografija
 2018 The Padre
The Padre
 2017-2018 Tin Star (TV Serija)
Jim Worth
 2018 The Con Is On
Peter Fox
 2017 Twin Peaks (TV Serija)
Gary ‘Hutch’ Hutchens

 2017 1 Mile to You
Coach Jared
 2016 Rillington Place (TV Mini-Serija)
Reg Christie

Reg (2016) … Reg Christie
Tim (2016) … Reg Christie
Ethel (2016) … Reg Christie
 2016 Reg (TV Film)
Reg Keys
 2015 The Hateful Eight
Oswaldo Mobray
 2015 Mr. Right
Hopper / Reynolds
 2015 Hardcore Henry
Henry's Father
 2015 Chronic
David
 2015 600 Millas
Hank Harris
 2014 Selma
Gov. George Wallace
 2014 October Gale
Tom
 2014 Robot Chicken (TV Serija)
Doctor Who / Frank / Police Officer

Walking Dead Lobster (2014) … Doctor Who / Frank / Police Officer (voice)
 2014 United Passions
Sepp Blatter
 2014 Grace of Monaco
Prince Rainier
 2014 Klondike (TV Mini-Serija)
The Count
 2013 Möbius
Ivan Rostovsky
 2012 The Liability
Roy
 2012 Broken
Archie
 2012 Arbitrage
Det. Michael Bryer
 2009-2011 Lie to Me (TV Serija)
Dr. Cal Lightman
 2010 Brostitute (Video spot)
 2010 Pete Smalls Is Dead
Pete Smalls
 2009 King Conqueror
King Pedro II of Aragon
 2009 Sea Wolf (TV Mini-Serija)
Death Larsen

Epizoda #1.2 (2009) … Death Larsen
Epizoda #1.1 (2009) … Death Larsen
 2009 Skellig (TV Film)
Skellig
 2008 The Incredible Hulk (Video Igra)
Emil Blonsky (glas)
 2008 The Incredible Hulk
Emil Blonsky
 2007 Virgin Territory
Gerbino
 2007 Funny Games
George
 2007 Youth Without Youth
Dominic Matei
 2006 Tsunami: The Aftermath (TV Mini-Serija)
Nick Fraser

Epizoda #1.2 (2006) … Nick Fraser
Epizoda #1.1 (2006) … Nick Fraser
 2006 Even Money
Victor
 2005 Dark Water
Jeff Platzer
 2005 Don't Come Knocking
Sutter
 2005 The Last Sign
Jeremy Macfarlane
 2004 Nouvelle-France
William Pitt
 2004 Silver City
Mitch Paine
 2004 Late Night Shorts (TV Spot)
Presenter
 2004 With It (Kratkometražni)
“Chicken Louis” Farnatelli
 2004 The Beautiful Country
Captain Oh
 2003 To Kill a King
Oliver Cromwell
 2003 Whatever We Do (Kratkometražni)
Joe
 2002 Emmett's Mark
John Harrett / Frank Dwyer
 2001 The Musketeer
Febre the Man in Black
 2001 Invincible
Herschel Steinschneider / Erik Jan Hanussen
 2001 Planet of the Apes
Thade
 2000 Lucky Numbers
Gig
 2000 Vatel
Marquis de Lauzun
 2000 The Million Dollar Hotel
Izzy Goldkiss (nepotpisan)
 1998 La leggenda del pianista sull'oceano
Danny Boodmann T.D. Lemon Nineteen Hundred ‘1900’
 1997 Deceiver
Wayland
 1997 Hoodlum
Dutch Schultz
 1997 Gridlock'd
Alexander ‘Stretch’ Rawland
 1996 Mocking the Cosmos (Kratkometražni)
Myrodemnon / Myron
 1996 No Way Home
Joey
 1996 Everyone Says I Love You
Charles Ferry
 1995 Four Rooms
Ted the Bellhop
 1995 Rob Roy
Cunningham
 1994 Captives
Philip Chaney
 1994 Little Odessa
Joshua Shapira
 1994 Pulp Fiction
Pumpkin
 1993 Murder in the Heartland (TV Mini-Serija)
Charles Starkweather

Epizoda #1.2 (1993) … Charles Starkweather
Epizoda #1.1 (1993) … Charles Starkweather
 1993 Heart of Darkness (TV Film)
Marlow
 1993 El marido perfecto
Milan
 1992 Screen Two (TV Serija)
Nick Finchley

Common Pursuit (1992) … Nick Finchley
 1992 Backsliding
Tom Whitton
 1992 Reservoir Dogs
Mr. Orange / Freddy
 1991 Tales from the Crypt (TV Serija)
Jack Craig

Easel Kill Ya (1991) … Jack Craig
 1990 The Play on One (TV Serija)
Peter Pike

Yellowbacks (1990) … Peter Pike
 1990 Farendj
Anton
 1990 Vincent & Theo
Vincent Van Gogh
 1989 Theatre Night (TV Serija)
Curly Delafield

Knuckle (1989) … Curly Delafield
 1989 A Fine Romance (TV Serija)
The Jaguar

 1988 Coppers (TV Film)
Graham
 1988 To Kill a Priest
Feliks
 1988 A World Apart
Harold
 1988 The Modern World: Ten Great Writers (Dokumentarna Tv Mini Serija)
Franz Kafka / Joseph K.

Franz Kafka's ‘The Trial’ (1988) … Franz Kafka / Joseph K.
 1987 Metamorphosis (TV Serija)
Gregor Samsa
 1986 King of the Ghetto (TV Serija)
Matthew Long

Epizoda #1.4 (1986) … Matthew Long
Epizoda #1.3 (1986) … Matthew Long
Epizoda #1.2 (1986) … Matthew Long
Epizoda #1.1 (1986) … Matthew Long
 1985 Summer Season (TV Serija)
Tristan Hanley

Urban Jungle (1985) … Tristan Hanley
 1985 TV Eye (TV Serija)
Mehmet Ali Agca

Paid to Kill the Pope? (1985) … Mehmet Ali Agca
 1985 Murder with Mirrors (TV Film)
Edgar Lawson
 1984 Return to Waterloo
Boy Punk
 1984 The Hit
Myron
 1984 A Class of His Own (TV Film)
Phil
 1984 Driving Ambition (TV Serija)
Baz

Dream Machine (1984) … Baz
 1983 Meantime (TV Film)
Colin
 1983 Not Necessarily the News (TV Serija)
Gay Man

Road Trip (1983) … Gay Man
 1982 Made in Britain (TV Film)
Trevor

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *