Žorž Brak – Osnivač kubizma

Žorž Brak (franc. Georges Braque; Aržantej, 13. maj 1882Pariz, 31. avgust 1963) francuski slikar i skulptor koji se sa Pablom Pikasom smatra jednim od najznačajnijih francuskih slikara i osnivačem kubizma i postao je jedna od najznačajnijih ličnosti u slikarstvu 20. vijeka.

Mladost i školovanje

Žorž Brak se rodio u predgrađu Pariza, a odrastao je u Avru (u Francuskoj). Izučio je zanat za molera i dekoratera kao što su bili njegov otac i djed. U večernjim časovima posjećivao je školu između 1897. i 1899. i studirao umjetnost u Avru.

1900. je otišao u Pariz i tu završio školu za slikara i dekoratera. Između 1902. i 1904. posjećivao je Akademiju Humbert u Parizu gdje je upoznao Fransisa Pikabija, kao i Anrija Matisa, Alberta Marketa, Andreja Derena i Morisa Flamenka, te i ako su njegova prva dela bila inpresionistička on od 1905. godine počinje da stvara u stilu fovista koji su upotrebljavali svijetle boje i slobodne forme kako bi što više uticali na čulo vida i osjećanja. Brak je mnogo radio na stvaranju fovističkog stila koji je bio malo mirniji.

Fovistička faza

1907. godine Brak je usjpešno izložio svoja fovistička djela u Salonu nezavisnih a prvu samostalnu izložbu je imao u Galeriji Danijela- Henrija Kanevelera. U to vrijeme je njegov fovistički stil i shvatanje počelo da trpi uticaje Pol Sezana koji je umro 1906. a čije su slike bile izlagane na mnogim mjestima u Parizu.

Kubistička faza

Žena s gitarom, Žorž Brak, 1913

Između 1908. i 1913. počeo se javljati u njegovim djelima uticaj i interes za geometrizaciju i perspektivu, izučavao je učinke svijetla i postupke kojim bi se svijetlo i perspektiva mogli saobraziti i kod svojih eksperimenata je dovodio u pitanje i sumnju i u najustaljenije tehnike i načine slikanja. Često je arhitekturu redukovao na forme kvadrata i kocki tako da je sve izgledalo površinski i prostorno i ukazao je na same osnove optičke iluzije i umjetničke saobrazbe.

Zajednički rad sa Pikasom

Od 1909. sarađuje sa Pablom Pikasom koji je u slikarstvu imao slične ideje i od tog vremena oni slikaju na sličan način, neutralnim bojama, slikaju složene geometrizirajuće forme što se danas naziva analitičkim kubizmom. Oni su pokrenuli očnu tačku koja je do toga vremena uvijek bila nepomična i stalna. Dobijali su složene forme iz više pogleda i ovo kretanje očne tačke je novina i odlika za kubizam i kubistički pokret. Eksperimentišu i sa kolažima a njihova saradnja se završava 1914. kada je Brak odveden u Pariz na front.

Pozna faza

Brak je u ratu bio ozbiljno povrijeđen i u slikarstvo se vraća 1917. kada se sprijateljio sa Huan Grisom, promijenio je stil i stvorio svoj osobeni stil koji je manje shematizovan, upotrebljava svijetle boje i tekstuturisanu površinu. 1922. izlaže u Parizu. U 20-tim godinama se vraća ka realističnijim shvatanjima iako je zadržao neke od kubističkih aspekata. Preselio se 1930. i 1931. u Normandiju gdje slika plaže i figure ljudi. Prvu retrospektivnu izložbu je imao u Basileji. Tokom Prvog svjetskog rata je bio u Parizu, slikao mrtve prirode a upoznavši se sa Fernarom Meroltom (litografom) počeo je da se bavi i litografijom, grafikom i skulpturom.

Značaj umjetnika

Radio je do kraja života i stvorio mnogo izvanrednih djela – slika, grafika i skulptura, imao je dugu i prestižnu karijeru i bio je počastovan značajnim izložbama širom svijeta. 1961. godine je bio prvi živi slikar koji je izlagan u Luvru a umro je 31. avgusta 1963. godine u Parizu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *