09.06.1934 – Prvi put se na crtanom filmu pojavio Paja Patak

Paja Patak je crtani lik iz filma i stripa, kojeg je izmislio Volt Dizni. Paja je bijela patka sa žuto-narandžastim kljunom, nogama i stopalima. Obično je obučen u mornarsku bluzu i kapu, ali bez pantalona (sem kada ide na plivanje). Paja Patak je srpski prevod njegovog originalnog imena Donald Dak (Donald Duck), kojeg je izmislio prevodilac u izdavačkoj kući Politika, u kojoj se Pajin lik prvi put pojavio na našim prostorima. Paja ima četiri prsta na rukama da bi se lakše i brže crtao. Njegovi prijatelji su Miki Maus, Mini Maus, Mića, Belka, Horacije, Pluton, Hromi Daba.

Paja Patak prvi put se pojavio 9. juna 1934. godine u crtanom filmu Mudra mala kokoška (The Wise Little Hen). Kao glavni lik prvi put pojavljuje se 9. januara 1937. godine u crtaću Don Donald. Pata Patak, njegova djevojka, pojavljuje se prvi put u crtaću Izlazak gospodina Patka (Mr. Duck Steps Out) 1940. godine. Pata je neudata, a Paja joj udvara. U nekim crtaćima mu se pridružuju i tri nestašna nećaka (Raja, Vlaja i Gaja) koji svojom inteligencijom nadmašuju ujaka Paju te ga uvlače u svoje nestašluke ili ga iskorištavaju u svoju korist.

Prije 1941. godine već se pojavio u oko 50 crtaća, a od 1941. do 1965. godine snimljeno ih je još preko 100. Nominovan je osam puta za nagradu Oskar koju osvaja 1943. godine. Za vrijeme Drugog svjetskog rata snimljeno je i šest crtanih filmova o vojsci. Od 1934. do 1985. godine glas mu je posuđivao glumac Klarens Neš. 1985. Neš je umro od leukemije i zamijenio ga je animator Toni Anselmo, kojeg je Neš lično trenirao za ulogu Paje. Paja Patak pojavljuje se i u obrazovnim, te igranim filmovima i televizijskim serijama, stripovima i videoigrama.

Prema crtanom filmu Donald Gets Drafted (1942), Pajino puno ime u originalu je Donald Fauntleroy Duck (čini se da je njegovo srednje ime asocijacija na njegovu mornarsku kapu).

Drugi jezici

danski jezik: Anders And
flamanski jezik: Donald Duck
finski jezik: Aku Ankka
francuski jezik: Donald Duck
njemački jezik: Donald Duck
italijanski jezik: Paolino Paperino
norveški jezik: Donald Duck
poljski jezik: Kaczor Donald
švedski jezik: Kalle Anka
islandski jezik: Andrés Önd
turski jezik: Donald Amca
indonežanski jezik: Donal Bebek
portugalski jezik: Pato Donald
ruski jezik: Donalьd Dak
hrvatski jezik: Paško/Pajo Patak
makedonski jezik: Pajo Patorot
slovački jezik: Káčer/Strýko Donald

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *