Edgar Dega – Biografija

Edgar Dega, rođen kao Iler Žermen Edgar de Ga (franc. Hilaire-Germain-Edgar de Gas; * 19. jul 1834. Pariz -† 27. septembar 1917. Pariz), francuski slikar, grafičar i vajar. Smatra se jednim od istaknutih predstavnika francuskog impresionizma, iako sam sebe nikada nije uvrštavao u impresionistički pokret. Zaokupljen urbanim prizorima, balerinama, prizorima sa trka konja, Dega ne raskida nikada u potpunosti sa majstorima realizma, kao što su Engr i Delakroa, stvara većinu svojih djela u ateljeu, ali i pored toga većina istoričara umjetnosti se slaže da je njegovo mjesto u okviru impresionizma.

Život i djelo

Dega je bio sin bankara italijanskog porijekla i Kreolke iz Nju Orleansa (SAD), koja je umrla kada je Edgar imao 13 godina. 1853. godine počeo je studije prava, ali se 1855. godine prijavio na Akademiju lijepih umjetnosti. Zatim Dega putuje u Rim. 1866. godine se vraća iz Rima u Pariz obogaćen iskustvima koje je sakupio. U početku je slikao istorijske teme i portrete po ugledu na Engrea, a za razliku od Engra – samo portrete svojih prijatelja, samo u ulju a 70-tih godina je zavolio i počeo da slika u pastelu i temperi. Pod uticajem italijanskog slikarstva, zabavljen uglavnom koloritom i koloritnom stranom pojave slikao je pored portreta i aktova pojave iz svakodnevnog života i uglavnom scene iz pozorišta – balerine i konjičkih trka. Zahvatao je u svojim slikama sa izraženom skraćenicom i lepršavim pokretom trenutna raspoloženja a njegovo duboko osjećanje karaktera ljudi daje težinu čak i naizgled slučajnim prizorima. I kada je prišao impresionizmu on nije napustio svoju sklonost ka crtanju i crtežu i njegova najljepša djela su nastala u tehnici pastela.

1865. izlaže u Salonu (službena izložba na Akademiji lijepih umjetnosti u Parizu) i njegovi su radovi bili objeručke prihvaćeni u svijetu konvencionalne umjetnosti. Poznat je po slikama balerina iz pozorišnog života i konja iz konjskih trka i prije se zanimao za motive iz života negoli za mitološke teme. 1870. Izbio je Francusko-pruski rat u kome je učestvovao. 1873. posjećuje sjevernu Ameriku. 1886. godine učestvuje posljednji put na izložbi sa impresionistima. Od 1886. nalazi nove motive i aktivno slika. Dega je kroz rat otkrio svoje probleme sa vidom što ga je jako zabrinjavalo i kako se nikada nije ženio poslednje godine je proveo skoro slijep lutajući ulicama Pariza dok nije umro 1917. godine.

Pred kraj života (skoro slijep) počeo je da izrađuje male figure svojih omiljenih motiva – balerina i konja u vosku i glini. Jedna od tih figura “Balerina” nalazi su u Metropoliten muzeju u Njujorku.

Izbor djela

Akt u ležećem položaju (crtež)
Galerija

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *