Hugh Laurie – Biografija

James Hugh Calum Laurie (11. jun 1959.),  poznatiji kao Hugh Laurie, engleski glumac, komičar, pisac i muzičar. Dobitnik je Reda Britanskog Carstva. Britanskoj je publici poznat po ulozi u humorističkoj seriji Crna Guja, dok je svjetsku slavu stekao tumačeći Gregoryja Housea u američkoj medicinskoj seriji Dr. House. Od avgusta 2010. godine najplaćeniji je glumac u dramskoj seriji na američkim televizijama.

Biografija
Rani život i obrazovanje

Laurie je rođen u Oxfordu. Ima brata i dvije sestre. Njegova majka Patricia umrla je od bolesti motornih neurona kada je Laurie imao 29 godina. Svoga oca, W.G.R.M. “Ran” Laurieja, koji je osvojio zlatnu olimpijsku medalju u veslanju 1948., Hugh naziva “najsimpatičnijim čovjekom na svijetu”.

Laurie je odgojen u škotskoj Prezbiterijanskoj crkvi. U Oxfordu je pohađao Dragon School, prestižnu osnovnu školu. Kasnije je otišao na Eton, a zatim na Selwyn College u Cambridgeu, gdje je studirao arheologiju i antropologiju.

Kao i njegov otac, Laurie je trenirao veslanje još dok je pohađao školu, a zatim i na univerzitetu. Bio je i član tima koji je 1977. osvojio naslov nacionalnog juniorskog prvaka u veslanju, a iste te godine kao član Britain's Youth Team sudjeluje i na svjetskom juniorskom prvenstvu. Godine 1980. osvaja nagradu Blue sudjelovanjem u trci čamaca Oxforda i Cambridgea. Laurie je član Leander Cluba, jednog od najstarijih veslačkih klubova u svijetu.

Napustio je veslanje zbog mononukleoze i pridružio se Cambridge Footlightsima, amaterskom pozorišnom klubu koji je bio polazište za mnoge uspješne britanske komičare. Tamo je sreo i Emmu Thompson, s kojom je imao romantičnu vezu. Ona ga je upoznala sa njegovim budućim partnerom u komedijama, Stephenom Fryjem. Od 1980. do 1981., za vrijeme njegove posljednje godine na univerzitetu, Laurie postaje predsjednik Footlightsa, a Thompson potpredsjednica. Njihova predstava, The Cellar Tapes, koju su uglavnom napisali i izveli Laurie i Fry, te Tony Slattery, Paul Shearer, Emma Thompson i Penny Dwyer, na edinburškom Fringe festivalu osvojila je prvu Perrier Comedy nagradu.

Karijera

Perier nagrada dovela je do toga da se predstava The Cellar Tapes nađe i u produkciji West Enda, a pojavila se i televizijska verzija koja je prvi put emitovana u maju 1982. Zahvaljujući tome, Laurie, Fry i Thompson zajedno s Benom Eltonom, Robbiem Coltraneom i Siobhan Redmond pišu i glume u humorističnoj seriji “Alfresco”, koji se dvije sezone emitovala na televiziji Granada.

Fry i Laurie su sarađivali na raznim projektima tokom 1980-ih i 1990-ih. Među tim projektima je i serija “Crna Guja” s Rowanom Atkinsonom u glavnoj ulozi. U seriji je Laurie, kao i ostali glumci, imao nekoliko različitih uloga (najzapaženije su uloge princa Georgea te istoimenog poručnika). Ostali projekti su bili BBC-jeva serija skeč komedija, “A Bit of Fry and Laurie” te “Jeeves and Wooster” (adaptacija P.G. Wodenhouseovih priča u kojoj Laurie glumi Jeevesovog poslodavca, podrugljivog Bertiea Woostera). Bila je to uloga koja je poprilično odgovarala Laurieu i kojom je on uspio prikazati svoj talent, i to kao pjevač i pijanist, te svoj slavni “dotjerani” glas.

Laurie i Fry su takode sarađivali na raznim humanitarnim manifestacijama kao što su to Hysteria (1,2 i 3) i The Secret Policeman's Third Ball (pokrenut od strane Amnesty Internationala), Comic Relief showovi te Fry and Laurie Host a Christmas Night with the Stars. Laurie se pojavio u videospotu za singl “Walking on Broken Glass” pjevačice Annie Lennox, u kostimu kojeg je nosio u trećoj sezoni “Crne Guje“. Pojavio se i kao naučnik u spotu za pjesmu pjevačice Kate Bush, “Experiment IV”.

Laurie se kasnije pojavljuje i u filmovima poput Razum i osjećaji (1995), s Emmom Thompson u glavnoj ulozi; u Disneyevom filmu 101 Dalmatinac (1996), gdje je glumio Jaspera, jednog od kriminalaca unajmljenih da kidnapuju psetance; u Eltonovoj adaptaciji njegovog romana Inconceivable, Maybe Baby (2000.); Girl From Rio; remake filma The Flight of the Phoenix (2004.) te u tri filma Stuart Mali.

1996. objavljen je Lauriev prvi roman, The Gun Seller, koji je postao bestseller. Od tada je Laurie radio na scenariju filmske verzije vlastitog romana i na svom drugom romanu, The Paper Soldier. Godine 1998. imao je kratku gostujuću ulogu u “Prijateljima“, u epizodi “The One with Ross's Wedding, Part Two”.

Od 2002., Laurie se pojavljuje u nizu britanskih televizijskih drama, gostujući i u dvije epizode prve sezone serije “Spooks”. 2003. igra glavnu ulogu u komičnoj dramskoj seriji “Fortysomething” koju je sam režirao (u jednoj od epizoda pojavljuje se i Stephen Fry).

Uprkos bogatoj karijeri, Laurije je postao poznat američkoj publici tek ulogom mizantropskog ljekara Gregoryja Housea u hit-seriji “Dr. House“, koja se prikazuje od 2004. godine.

Privatni život

Laurie se oženio s pozorišnom administratorkom Jo Green u junu 1989. Žive u Sjevernom Londonu sa kćerkom Rebeccom i sinovima Charliem i Billom. Charlie je imao kratku ulogu u “A Bit of Fry and Laurie” na kraju epizode “Special Squad”, dok je Rebbeca imala ulogu u filmu Wit kao petogodišnja Vivian Bearing. Laurie je dobar prijatelj s glumcem Robertom Seanom Leonardom sa seta serije “Dr. House“. Za vrijeme snimanja serije, Laurie živi u SAD-u. Član je sastava Band from TV. Laurie je do danas ostao prijatelj sa glumcem Stephenom Fryjem, kojega je upoznao na univerzitetu Cambridge. Fry je njegov vjenčani kum, kum svoj njegovoj djeci i njegov najbolji prijatelj.

Filmografija
 2018 Holmes and Watson
Mycroft
 2018 The Late Show with Stephen Colbert (TV Series)
John Lennon

Chadwick Boseman/Strangest Things (2018) … John Lennon
 2016-2017 Chance (TV Series)
Eldon Chance / Chance
 2015-2017 Veep (TV Series)
Tom James
 2016 The Night Manager (TV Series)
Richard Roper
 2015 Tomorrowland
Nix
 2014 LittleBigPlanet 3 (Video Game)
Newton (voice)
 2012 Mr. Pip
Mr. Watts
 2012 Shrek's Thrilling Tales (Video short)
Dr. Cockroach Ph.D. (voice)
 2004-2012 House M.D. (TV Series)
Dr. Gregory House
 2011 Arthur Christmas
Steve (voice)
 2011 The Oranges
David
 2011 Hop
E.B.'s Dad (voice)
 2010 The Simpsons (TV Series)
Roger

Treehouse of Horror XXI (2010) … Roger (voice, as Hugh ‘Struck by a’ Lorry)
 2001-2009 Family Guy (TV Series)
Dr. Gregory House / Bar Patron

Business Guy (2009) … Dr. Gregory House (voice)
One If by Clam, Two If by Sea (2001) … Bar Patron (voice)
 2009 Monsters vs Aliens: Mutant Pumpkins from Outer Space (TV Short)
Dr. Cockroach Ph.D. (voice)
 2009 B.O.B.'s Big Break (Video short)
Dr. Cockroach Ph.D. (voice)
 2009 Monsters vs. Aliens
Dr. Cockroach Ph.D. (voice)
 2008 Street Kings
Captain James Biggs
 2005 The Big Empty (Short)
Doctor #5
 2005 Stuart Little 3: Call of the Wild (Video)
Mr. Frederick Little (voice)
 2005 Valiant
Gutsy (voice)
 2004 The Tale of Jack Frost (TV Movie)
Narrator (voice)
 2004 The Lenny Henry Show (TV Series)
Professor

Episode #1.1 (2004) … Professor
 2003 The Young Visiters (TV Movie)
Lord Bernard Clark
 2003 MechaNick (TV Series)
Narrator
 2003 Stuart Little (TV Series)
Mr. Frederick Little
 2003 Fortysomething (TV Series)
Paul Slippery
 2002 Dragans of New York (TV Movie)
 2002 Lost in the Snow (Video short)
Teddy (voice)
 2002 Stuart Little 2
Mr. Little
 2002 Spooks (TV Series)
Jools Siviter

Episode #1.5 (2002) … Jools Siviter (uncredited)
Episode #1.4 (2002) … Jools Siviter (uncredited)
 2001 Life with Judy Garland: Me and My Shadows (TV Mini-Series)
Vincente Minnelli

Episode #1.2 (2001) … Vincente Minnelli
Episode #1.1 (2001) … Vincente Minnelli
 2001 Second Star to the Left (TV Short)
Archie (voice)
 2001 Chica de Río
Raymond
 2001 The Piano Tuner (Short)
Charles
 2000 Lounge Act (Short) (voice)
 2000 Dominion (TV Series)
Freleng
 2000 Preston Pig (TV Series)
Mr. Wolf (2000) (voice)
 2000 Maybe Baby
Sam Bell
 2000 Randall & Hopkirk (Deceased) (TV Series)
Dr. Lawyer

Mental Apparition Disorder (2000) … Dr. Lawyer
 2000 The Journal of Edwin Carp (Short)
Edwin Carp (voice)
 2000 Little Grey Rabbit (TV Series)
Hare (voice)
 1999 Santa's Last Christmas (TV Short)
Geoffrey the Seagull (voice)
 1999 The Nearly Complete and Utter History of Everything (TV Movie)
French Ambassador
 1999 Blackadder Back & Forth (Short)
Viscount George Bufton-Tufton / Georgius
 1999 Stuart Little
Mr. Little
 1999 Carnivale
Cenzo (voice)
 1998 Cousin Bette
Hector
 1998 Friends (TV Series)
The Gentleman on the Plane

The One with Ross's Wedding: Part Two (1998) … The Gentleman on the Plane
 1998 The Bill (TV Series)
Harrap

Good Faith: Part 1 (1998) … Harrap
 1998/I The Man in the Iron Mask
King's Advisor
 1997 I'd Like a Word with You (Video)
 1997 The Place of Lions (TV Movie)
Steve Harris
 1997 The Ugly Duckling
Tarquin (voice)
 1997 Treasure Island (Video)
Squire Trelawney (voice)
 1997 Spice World
Poirot
 1997 The Borrowers
Police Officer Steady
 1996 The Snow Queen's Revenge
Peeps (voice)
 1996 The Adventures of Toad (TV Movie)
Toad (voice)
 1996 101 Dalmatians
Jasper
 1996 Murder Most Horrid (TV Series)
Jerry Bryce

The Body Politic (1996) … Jerry Bryce
 1996 Dennis the Menace (TV Series)
Mr. Abercrombie

The Day They Took Gnasher Away (1996) … Mr. Abercrombie (voice)
 1996 Tracey Takes On… (TV Series)
Timothy ‘Timmy’ Bugge / Timothy Bugge

Death (1996) … Timothy ‘Timmy’ Bugge
Royalty (1996) … Timothy ‘Timmy’ Bugge
Romance (1996) … Timothy Bugge (uncredited)
 1995 The Adventures of Mole (TV Movie)
Toad (voice)
 1995 Sense and Sensibility
Mr. Palmer
 1995 The Snow Queen
Peeps (voice)
 1995 Look at the State We're In! (TV Mini-Series)
Director / Sir Michael Jaffa
 1987-1995 A Bit of Fry and Laurie (TV Series)
Various Characters
 1994 The World of Peter Rabbit and Friends (TV Series)
Johnny Town-Mouse

The Tale of Two Bad Mice and Johnny Town-Mouse (1994) … Johnny Town-Mouse (voice)
 1993 All or Nothing at All (TV Mini-Series)
Leo Hopkins

Episode #1.3 (1993) … Leo Hopkins
Episode #1.2 (1993) … Leo Hopkins
Episode #1.1 (1993) … Leo Hopkins
 1993 The Legends of Treasure Island (TV Mini-Series)
Squire Trelawney
 1990-1993 Jeeves and Wooster (TV Series)
Bertie Wooster
 1993 It's Your Choice: Selection Skills for Managers (Video short)
Ethelred the Unready
 1992 Peter's Friends
Roger
 1992 Annie Lennox: Walking on Broken Glass (Video short)
Prince George
 1992 White Bear's Secret (TV Movie)
Owl (voice)
 1991 Brown Bear's Wedding (TV Movie)
Owl / Mice (voice)
 1989 Blackadder Goes Forth (TV Series)
Lieutenant The Honourable George Colthurst St. Barleigh
 1989 Strapless
Colin
 1989 The New Statesman (TV Series)
Waiter

The Haltemprice Bunker (1989) … Waiter
 1988 Blackadder's Christmas Carol (TV Short)
Princes Regent / Pigmot
 1988 Les Girls (TV Series)
Mr. Mott

Flowers (1988) … Mr. Mott
 1988 Blackadder: The Cavalier Years (TV Short)
Roundhead with Cromwell (uncredited)
 1987 Up Line (TV Movie)
 1987 Black Adder the Third (TV Series)
The Prince Regent, their master
 1987 The Laughing Prisoner (TV Movie)
Assistant
 1987 Filthy Rich & Catflap (TV Series)
Alfons N'Bend

Episode #1.2 (1987) … Alfons N'Bend
 1986 Girls on Top (TV Series)
Tom

Big Snogs (1986) … Tom
 1986 Black-Adder II (TV Series)
Prince Ludwig / Simon Partridge

Chains (1986) … Prince Ludwig
Beer (1986) … Simon Partridge
 1985 Happy Families (TV Series)
Jim

Reunion (1985) … Jim
Edith (1985) … Jim
 1985 Mrs. Capper's Birthday (TV Movie)
Bobby
 1985 Plenty
Michael
 1983-1984 Alfresco (TV Series)
Various Characters / Mr. Baker / Jonathan / …
 1984 The Young Ones (TV Series)
Lord Monty

Bambi (1984) … Lord Monty
 1983 Keep Off the Grass (Short)
Man with Silly Hat
 1983 The Crystal Cube (TV Movie)
Max Belhaven / Various Roles
 1982 There's Nothing to Worry About! (TV Series)
Alan / Film Narrator / Taxi Driver / …

Episode #1.3 (1982) … Alan / Film Narrator / Taxi Driver / …
Episode #1.2 (1982) … Wally #3 / Ad Exec / Flower Seller / …
Episode #1.1 (1982) … Mr. Gannet / DJ / David
 1982 Cambridge Footlights Revue (TV Movie)
Various Characters
 1975 Who Sold You This, Then? (Video short)
Charlie Jenkins

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *