Hugo Pratt – Biografija

Hugo Prat (ital. Hugo Pratt; Rimini, 15. jun 1927Grandvo, 20. avgust 1995), italijanski crtač stripa i ilustrator. Svjetsku slavu je stekao stripom Korto Malteze.

Biografija

Rođen je u blizini Riminija, ali je prvih nekoliko godina svoga djetinjstva proveo u Veneciji. 1937. sa majkom odlazi u Abisiniju (Etiopija), tadašnju italijansku koloniju, gdje su se pridružili ocu koji je bio Musolinijev vojnik. Nakon oslobađanja Etiopije od strane Savezničkih trupa 1941. godine, njegovog oca su uhapsile britanske trupe, te je 1942. godine umro kao ratni zarobljenik. Iste godine je Hugo sa svojom majkom poslat u logor u Diredaoua, gdje Hugo od logorskih čuvara kupuje stripove, a kasnije, uz pomoć Crvenog krsta bivaju deportovani u Italiju.

Hugo Prat je štampao svoju prvu publikaciju u sedamnaestoj godini u Veneciji zajedno sa svojim prijateljima. 1949. dobija poziv da dođe u Argentinu. Seli u Buenos Ajres gdje radi za izdavača Editorijal Abril, i upoznaje južnoameričke strip autore poput Hosea Luisa Salinasa i Solana Lopeza. U tom periodu često putuje u Amazon, i pod uticajem tih putovanja nastaje i njegov strip „Ana iz džungle“. U periodu od 1959. do 1960. u Londonu radi za Dejli Miror. Nakon toga odlazi u Brazil, a kasnije se vraća u Italiju. 1967. crta strip „Baladu o slanom moru“ u kojem se pojavljuje njegov kasnije najpoznatiji lik Korto Malteze. Korto ubrzo postaje dominantan lik u Pratovim djelima i nastavlja da se pojavljuje u naredne tri godine unutar francuskog magazina Pif.

Od 1984. do 1995. Prat je živio u Švajcarskoj. U Francuskoj je publikovana većina njegovih radova prije Korto Maltezea. Skitnica po prirodi, Hugo Prat je nastavio i dalje da putuje po svijetu, od Kanade do Patagonije i od Afrike do Pacifika. Umro je od kancera 20. avgusta 1995. Posthumno je 2002. godine uveden u Ajznerovu kuću slavnih.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *