Ibrahim Čikić – Jerusalim u našim srcima

JERUSALIM U NAŠIM SRCIMA

Moguće je da ni ja ne bih saosjećao sa nepoznatim ljudima kojima se čini nepravda da nisam preživio vlastitu. Da se na vlastitom primjeru nisam osvjedočio šta su u stanju uraditi mediji, možda bih i ja podlegao spinovanju. Da nisam gledao dojučerašnje prijatelje kako danas zbog privilegija podržavaju moje dušmane, vjerovatno nikada ne bih razumio magičnu moć profiterstva. Rodbinske i krvne veze, raspadaju se poput sapunskih mjehurića na povjetarcu vlastitog interesa.

Da nisam svjedok kako dojučerašnje dženabete i taksirate danas predstavljaju kao ugledne građane i poduzetnike, vjerovatno bih i ja nasjeo na tu priču. Da se nisam osvjedočio kako se krše zakletve i izdaju prijatelji, možda bih i danas bio zaluđen. Da svakodnevno ne gledam sklapanje brakova iz interesa i dalje bih vjerovao u ljubav. Da nisam imao prilike upoznati političare i dalje bih vjerovao da žele narodu dobro. Da nisam vlastitim očima gledao kako religiozne i vjerske vođe lažu Boga, slijepo bi ih i danas slijedio. Da ne znam kako se institucije koriste isključivo za vlastitu profit, vjerovatno bih i ja bio član neke. Da nisam upoznao mrak nikada ne bih znao vrijednost svijetla.

Da nisam i ja izgubio domovinu,ne bih nikada mogao razumjeti palestinsku tragediju i Nakbu. Da nisam na vlastitoj koži osjetio nemoral i sunovrat međunarodne zajednice, kako bih mogao pojmiti Srebrenicu. Da se nisam osvjedočio da imperijalistima i cionistima ništa nije sveto i da su zbog vlastitog profita spremni uništiti kompletne države i milione nevinih duša, možda bih i ja podržavao zločince.

Da nisam u vlastitom srcu izgradio Jerusalim, nikada ne bih znao njegovu vrijednost. Da nemam i ja Zid plača, kako bih imao razumijevanja za tvoj. Da ne znam vrijednost Al-Akse, kako bih razumio kršćanske svetinje. Da nisam otvorio srce za sve istinoljubive muslimane, kršćane i jevreje, kako bih imao obraza tražiti da i ti otvoriš svoje.

Da ne znam da je El-Kuds, mjesto rađanja i umiranja svih vjera i nacija, ne bih danas patio zbog njihovog neprijateljstva. Da se olahko ne daje vlast zločiniteljima, danas bi Kuds bio grad hodočašća svih nas što „ljubimo bližnjeg svog“, pa iako je on po opredjeljenju bio roker, hipik, kalvinist, član ove ili one stranke, dobrovoljni davaoci krvi, volonter u Greenpeacu ili bezvrijedni Ibrahim nikom pokorni, Bogu odanii od Njega sazdani rob.

Da ima samo malo više volje i mudrosti u nama i naša srca bi bila Jerusalim i u njima bi imalo više mjesta i za one drugačije i više ne bi dijelili ljude na „naše i njihove.“

Znaj da u tvom srcu nikada drugi neće izgraditi Jerusalim. Naprotiv, sve će uraditi da ti ga poruše. Zato ga sam izgradi i ne obraćaj pažnju na rušitelje. Vidi kako Palestinci čuvaju svoje srce i vječni grad u njemu. Iako ih svakodnevno goloruke ubijaju oni su hodajući Jerusalim i zidovi plača, nevidljivi samo za bezskrupulozna srca pokvarenjaka.

Ne budi slijep kod očiju, Jerusalim je prijestolnica svih potlačenih, dobri čovječe!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *