Ivana Lupšić – Stvorena si da budeš supruga, a ne ljubavnica

Stvorena si da budeš supruga, a ne ljubavnica.

Kako jedna mlada, lijepa, pametna žena sebi može upropastiti život i imati etiketu za čitav život?! Tako što će postati nečija ljubavnica. Poznajem ih mnogo. Poznajem priče. Toliko sam ih čula, da bih komotno mogla obući bijeli mantil ili mantiju, svejedno je..

Nijedna priča se nije završila bajno. Ostale su samo puste priče, očekivanja i sjecanja… o etiketiranju da ne pričam.
Kako si dospjela do faze da budeš nečija ljubavnica ?!
Vrlo lako. On kao kao iskustven traži “lak” plijen iili odmah procijeni je li ona slaba. On kao takav zna tačno šta reći i uraditi u pravo i pogrešno vrijeme. Iskustvena lošim pređašnjim iskustvom, ne vjeruje da postoji neko takav i lako se upušta u vezu ne mareći za posledice.
Postoje i one druge koje “love” takve. Nekako objema u jednom trenutku cilj postaje isti. Da će ga one zavesti svojim umijećima i da će one preći na mjesto “supruge”.
Prvih mjesec dana je sve super. Prihvataš da se viđate ponekad, jer i tebi tako odgovara. U početku.
Naravno da si ti dovoljno pametna da znaš da je to samo zabava i da veza nema budućnost, ali se potajno nadaš da će se u međuvremenu pojaviti neko ko će te odgurnuti od sulude ideje da se tajno viđaš sa oženjenim muškarcem. Medjutim ne pojavljuje se niko ili pak ti ne želiš da upoznaš nekog. Počinješ da se navikavaš na njega.
On je divan, pažljiv, zabavan, darežljiv. Imate svoj mali svijet koji ste izgradili izmedju četiri zida. Naravno, vašeg stana.
Polako počinje da ti se otvara i priča ono “što nikom nije”. Ti si naravno počastvovana… (Glupačo jedna, misli malo glavom). E, onda i pomene i nju. Kako ona nema volju za ničim, kako je neuredna, zapuštena i kako mu se gadi. Ti misliš da si mudra to što ga slušaš i ne progovoraš. Radiš to zato što si već skovala plan i misliš ako budeš “zabijala glavu u pijesak” kao noj i ako budeš ćutala kao: “Kao egipatska mumija” da će tvoj plan uspjeti. I ja mislim.
Prolaze mjeseci, i već je godina kako ste zajedno, a ta “veza” tapka u mjestu. Nema pomaka.
Onda slijedi zatišje. Sve ređe poruke i pozivi. Kad se javi uvijek ima opravdanje da je previše zauzet poslom i obavezama oko porodice i izvinjava se i kaže da te voli. To je dovoljno da ti nastaviš da čekaš. Ti se njemu ne možeš javiti, jer je takav dogovor od početka. Medjutim, kada nekoliko dana nema odgovora na poruke, onda odlučiš da to prekineš. On ti govori da se strpiš još malo i na kraju se posvađate. Okrivljuje tebe za sebičluk i nerazumijevanje i ode. Tek tako.?! Da, draga moja. Šta si ti mislila, da će to što si mlađa, zgodnija od žene (koja je rodila djecu) i što ispunjavaš njegove fantazije, dovoljno da on napusti svoj dom i tebe nazove svojom suprugom.
Ne, lutko, živjela si u zabludi.
Ipak si njega posle nekoliko nedelja srela na ulici sa tom: “Neurednom, zapuštenom, debelom, nezanimljivom ženom..” Šta je bilo, ostala si bez glasa, vilica ti je do poda..?!
Elem, sada svi znaju za vas i gdje se pojaviš svi gledaju u tebe i šapuću: “Ona je jedna od njegovih ljubavnica”..
Ti si sva u šoku. Kako je to moguće. Plačeš kući čitav dan. Ipak si ti bila njemu nešto posebno, kako je to mogao da ti uradi. Šta ćeš sirota ti, baš mi te je žao. Ne mogu ti opisati.. (ironija).
Šta si na kraju dobila? Veliko ništa!
Uglavnom na kraju si završila sama, izolovana od svakog, bez ijednog prijatelja, sve si ih otjerala zbog njega. Sada si samo sama, nervozna i sa etiketom: “Vječita ljubavnica”..
Čekaš da naiđe neki drvosječa koji nije čuo za tebe, koji nema nešto iskustva sa ženama i kome ćeš biti taman.
Drage moje, budite srećne čak iako ste same. Ljubavnice to nisu svakako.
Svaka od nas je rođena i vaspitavana da bude prva. Da bude supruga, a ne ljubavnica!
Vaša, Iv!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *