Johana Špiri – Autorka legendarne Hajdi

Johana Špiri (njem. Johanna Spyri; Hircel, 12. jun 1827Cirih, 7. jul 1901), švajcarska književnica, autorka romana za djecu Hajdi.

Biografija

Rođena kao Johana Luiz Hojzer, ona je, kao mala, nekoliko ljeta provela u gradu Huru (Kanton Graubinden), mjesto koje je kasnije koristila u svojim knjigama.

1852. Johana Hojzer se udala za Bernarda Špirija, advokata po struci. Za vrijeme boravka u Cirihu, počela je da piše o životu u zemlji. Njena prva knjiga, „A Note on Vrony's Grave“, koja se bavi životom žene i porodičnim nasiljem, objavljena je 1880. godine. Sljedeće godine objavljene su priče za odrasle i djecu, među kojima je bio i roman „Hajdi“, koji je napisala za samo četiri nedjelje. „Hajdi“ je priča o sirotoj djevojčici koja živi sa djedom u švajcarskim Alpima i poznata je po živopisnim pejzažima švajcarskih Alpa.

Njen muž i sin jedinac, po imenu Bernard, umrli su obojica 1884. godine. Kako je ostala sama, posvetila se pisanju u dobrotvorne svrhe i napisala više od 50 priča prije svoje smrti, 1901. godine.

U aprilu 2010. godine, profesor, tražeći ilustracije djece, našao je knjigu iz 1830. godine napisanu od strane njemačkog profesora istorije, Hermana Adama fon Kampa, koju je Špiri možda koristila kao osnovu za svoju knjigu Hajdi. Ove dvije priče dijele mnoge sličnosti u pogledu radnje i slikovitosti. Špirin biograf, Redžin Šindler, rekao je da je vjerovatno Špiri bila upoznata sa pričom pošto je odrastala u porodici učenih roditelja, koji su imali pozamašnu biblioteku.

Galerija

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *