Johnny Hallyday – Biografija

Johnny Hallyday (Pariz, 15. jun 1943Marnes-la-Coquette, 6. decembar 2017), rođen kao Jean-Philippe Smet, francuski pjevač i glumac neobično popularan 19602017 kao francuska verzija Elvisa Presleya. Bio je i ostao najveći izvođač rocka u Francuskoj.

Karijera

Johnny Hallyday počinje karijeru 1960. objavivši svoj prvi albumHello Johnny sa kompilacijom američkih hitova i pjesama u duhu tada popularnog twista. Tada je njegova karijera bila je u znaku prepjeva najvećih anglosaksonskih hitova na francuski od House of the Rising Sun do svih ostalih hitova tog vremena.

Iako je Johnny Hallyday prodao preko 80 miliona ploča, i po tom kriterijumu bi trebao biti jedan od najvećih i najpopularnijih pjevača 20. vijeka on je ostao relativno nepoznat izvan frankofonskog svijeta.

Između 19651980. bio je oženjen sa Sylvie Vartan, u to vrijeme vrlo popularnom pjevačicom (bugarskog porijekla) u Francuskoj, pa su zajedno bili najveći francuski zabavljači.

Dekretom francuskog predsjednika Jacques Chiraca od 31. decembra 1996. Johnny Hallyday nagrađen je Ordenom Legije časti (Ordre national de la Légion d'honneur) za doprinos francuskoj kulturi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *