Ken Follett – Biografija

Ken Follett (5. jun 1949 -) velški pisac, najpoznatiji po trilerima i istorijskim romanima kao što su Eye of the Needle, The Key to Rebecca, Pillars of the Earth i World without End, a koji su poslužili kao predložak za uspješne filmove i mini-serije.

Odrastao je u porodici sljedbenika Plimutske braće, te su mu roditelji zabranjivali da gleda filmove i televiziju. Zbog toga se okrenuo čitanju, te je nakon studija na londonskom University Collegeu postao novinar. 1978. je njegov roman Eye of the Needle postao međunarodni bestseler te se nakon toga mogao u potpunosti okrenuti pisanju. Od studija je bio aktivan u politici, te je poznat kao simpatizer Laburističke stranke; sudjelujući u njenim aktivnostima je upoznao svoju drugu suprugu Barbaru, koja je od 1997. do 2010. bila laburistički član Parlamenta. Poznat je kao pristalica tzv. blairitske frakcije. 2010. je potpisao otvoreno pismo kojim je iskazano protivljenje službenoj posjeti pape Benedikta XVI Britaniji.

Bibliografija

Serija Apples Carstairs (pod pseudonimom Simon Myles)

  • The Big Needle (1974) (The Big Apple u SAD)
  • The Big Black (1974)
  • The Big Hit (1975)

Serija Piers Roper

  • The Shakeout (1975)
  • The Bear Raid (1976)

Serija Pillars of the Earth

The Century Trilogy

Samostalni romani

Publicistika

  • The Heist of the Century (1978) (ko:autor: Rene Louis Maurice i ostali) (The Gentleman of 16 July – U.S.) (Under the Stars of Nice) (Robery Under the Streets of Nice) (apa Cinq Milliards au bout de l'égout 1977)
  • On Wings of Eagles (1983)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *