Lana Del Rey – Biografija

Elizabeth Woolridge Grant (rođena 21. juna 1985), poznatija pod scenskim imenom Lana Del Rey, američka pjevačica i kantautorka.

Njeno umjetničko ime spoj je imena američke glumice Lane Turner i Fordovog tipa automobila Del Rey, samu sebe naziva “gangsta Nancy Sinatra“. Kao muzičke uzore navodi Brucea Springsteena, Thomasa Newmana i Kurta Cobaina.

Lanina muzika je poznata po filmskom zvuku i njegovim referencama s različitim aspektima pop kulture, naročito iz 1950-ih i 1960-ih godina. Najpoznatiji singlovi su Video Games, Blue Jeans, Born to Die.

Biografija

Lana Del Rey rođena je u New Yorku. Kćerka je Rob Granta, milionera i investitora. Američka je pjevačicakantautorka, model i režiserka videospotova iz Lake Placida, New York. Rođena je u mjestu Lake Placid gdje je i odrasla. Kad je napunila osamnaest godina preselila se u svoje rodno mjesto gdje je završila metafiziku (granu filozofije) na Univerzitetu Fordham. Tada je počela pisati tekstove i pjesme koje je izvodila u noćnim klubovima New Yorka.

2008. je izdala prvi EP pod nazivom Kill Kill. Godine 2010. izdaje prvi studijski album Lana Del Ray za nezavisnu izdavačku kuću. Album je nakon kratkog perioda iz nerazjašnjenih razloga povučen iz prodaje.

2011. godine potpisuje ugovor za Stranger Records i objavljuje debi singl Video Games. U oktobru 2011. potpisuje sa Interscope Records i najavljuje za januar 2012. godine album Born to Die. U junu 2014. treći album Ultraviolence koji se nakon puštanja u prodaju popeo na prvo mjesto iTunes lista najprodavanijih albuma u preko 50 zemalja u svijetu, a u SAD-u je album u prvoj sedmicu prodaje popeo na prvo mjesto Billboardove Top 200 liste najprodavanijih albuma sa 182.000 prodanih primjeraka. U avgustu 2015. godine objavila je novi studijski album Honeymoon.

Privatni život

Lana Del Rey je za magazin GQ izjavila da je bila zavisnik o alkoholu, sa 14 je prvi put bila na odvikavanju od alkohola.

Del Rey na lijevoj ruci ima tetovažu slova “M”, kao uspomenu na nanu Madeleine, kao i riječ “raj”. Na desnoj ruci ima istetoviran tekst “ne vjeruj nikom”. Na prstu desne ruke ima istetovirane riječi “umrijeti mlad”.

Studijski albumi
  • Sirens” (2005.) (pod pseudonimom ‘May Jailer)
  • Lana Del Ray A.K.A. Lizzy Grant (2010.)
  • Born to Die (2012.)
  • Paradise (2013.)
  • Ultraviolence (2014.)
  • Honeymoon” (2015.)
  • “Lust For Life” (2017.)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *